Πέμπτη 2 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΧΙΛΗ
Το Πολεμικό Ναυτικό «αναλαμβάνει την ευθύνη»

ΣΑΝΤΙΑΓΟ.-

Το «κουτί της Πανδώρας» έχει ανοίξει για τα καλά, καθώς φαίνεται, και οι πρωταγωνιστές των 17 πιο σκοτεινών χρόνων στην ιστορία της Χιλής, με πρώτο τον δικτάτορα Αουγούστο Πινοτσέτ, βρίσκονται στο μάτι του «νομικού κυκλώνα». Η πραγματική κάθαρση όμως από τα «υπολείμματα» του φασισμού δεν είναι νομική, αλλά πολιτική... και αυτή δεν πρόκειται να γίνει.

Πάντως, δύο μέρες μετά τη δημοσίευση της έκθεσης για τα βασανιστήρια, το Πολεμικό Ναυτικό της Χιλής παραδέχτηκε για πρώτη φορά ότι διαπράχθηκαν βασανιστήρια αμέσως μετά την άνοδο του δικτάτορα Πινοτσέτ στην εξουσία, το 1973. Μάλιστα, τα βασανιστήρια έγιναν στο πολεμικό πλοίο Esmeralda.

Σύμφωνα με το Reuters, είναι η πρώτη φορά που οι Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας παραδέχονται τη συμμετοχή τους στην παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τα χρόνια της δικτατορίας, ενώ ο ναύαρχος Μιγκέλ Ανχελ Βεργάρα εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός...

Κατά το παρελθόν, αρκετά θύματα και αγωνιστές είχαν μιλήσει για τα βασανιστήρια που γίνονταν πάνω στο πλοίο και ουσιαστικά το Esmeralda είχε ταυτιστεί με τα βασανιστήρια του δικτατορικού καθεστώτος. Υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 1.200 Χιλιανοί έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια της δικτατορίας (1973-1990), ενώ, σύμφωνα με την έκθεση, τουλάχιστον 28.000 άνθρωποι υπέστησαν φρικτά βασανιστήρια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ