ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 2 Μάη 1997
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Διήμερο περιπτύξεων
  • Κάτω από τις πιέσεις των ισχυρών εταίρων και της Ουάσιγκτον, μια "νέα ατμόσφαιρα" και πολλά ερωτηματικά δημιουργούνται γύρω από τις ελληνοτουρκικές σχέσεις
  • Ικανοποίηση και ΝΑΤΟικών παραγόντων
  • Πληροφορίες για τη συγκρότηση της περίφημης επιτροπής

To διήμερο των έντονων ελληνοτουρκικών περιπτύξεων στις Βρυξέλλες και την Κωνσταντινούπολη συνέβαλε στην "αλλαγή" της ατμόσφαιρας στις σχέσεις των δύο χωρών. Δεν έδωσε, ωστόσο, απαντήσεις για τους λόγους που, εντελώς ξαφνικά, η "λογική" άρχισε να επικρατεί και να αναζητείται μια διαδικασία προσέγγισης.

Eρωτηματικά...

Ειδικότερα, το ερώτημα που από πρώτη όψη δεν έχει απάντηση, είναι για ποιους λόγους η ελληνική κυβέρνηση δέχεται να εισέλθει σε μια διαδικασία συνομιλιών με την Τουρκία, παρ' όλο που η Αγκυρα δεν έχει μετακινηθεί ούτε εκατοστό από τις θέσεις που έχει διατυπώσει από την κρίση της Ιμιας και μετά; Ποιοι, άραγε, είναι οι λόγοι που οδήγησαν τον υπουργό Eξωτερικών, Θ. Πάγκαλο, σε δύο αλλεπάλληλες συναντήσεις με την Τ. Τσιλέρ μέσα σε ένα 24ωρο; Ερωτηματικά επίσης δημιουργεί και η συμφωνία της Ελλάδας για την πολιτική αναβάθμιση των σχέσεων της Τουρκίας με την Kοινότητα, που επικυρώθηκε με το Συμβούλιο Σύνδεσης του Λουξεμβούργου την περασμένη Τρίτη, έστω κι αν η Αγκυρα επιμένει να διατηρεί τις απειλές πολέμου σε βάρος της και να αρνείται να δηλώσει το σεβασμό της στο νομικό καθεστώς του Αιγαίου. Ακόμη ερωτηματικά δημιουργούνται και από τις αλλεπάλληλες ταλαντεύσεις και υπαναχωρήσεις της Αθήνας σχετικά με τη συγκρότηση και τη λειτουργία των επιτροπών εμπειρογνωμόνων που προώθησε η oλλανδική προεδρία.

Ερωτηματικά, τέλος, προκύπτουν και από τη συγκυρία στην οποία εκδηλώνεται η προσπάθεια της "προσέγγισης", καθώς οι ισορροπίες που χαρακτηρίζουν την πολιτική σκηνή της Αγκυρας είναι επισφαλείς και ευμετάβλητες.

και... απαντήσεις

Στα ερωτηματικά αυτά, η ελληνική κυβέρνηση επιχειρεί να δώσει απαντήσεις προβάλλοντας τη "σθεναρή" - υποτίθεται - στάση που κράτησε αναφορικά με τις κοινοτικές χρηματοδοτήσεις προς την Τουρκία, οι οποίες παραμένουν παγωμένες. Ωστόσο όλοι πια, γνωρίζουν πως το ελληνικό βέτο έχει προθεσμία λήξης και διατηρείται μόνο και μόνο ως άλλοθι και για να τηρηθούν κάποια προσχήματα. Οι απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα, πρέπει να αναζητηθούν στην αλλαγή "στρατηγικής" της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι στα ελληνοτουρκικά, που οδηγούν ολοταχώς σε μια προσπάθεια συμβιβασμού των συμφερόντων της χώρας με τις απαιτήσεις που προβάλει η Αγκυρα. Απαιτήσεις οι οποίες έχουν την αμέριστη συμπαράσταση και υποστήριξη των Ευρωπαίων και κυρίως της Ουάσιγκτον.

Μόνο μέσα από αυτή την οπτική είναι δυνατό να εξηγηθεί η ικανοποίηση που προκάλεσαν στο υπουργό Eξωτερικών, Θ. Πάγκαλο, οι συναντήσεις του με την ομόλογό του από την Τουρκία, Τ. Τσιλέρ, η οποία μέχρι πριν λίγο καιρό χρειαζόταν, κατά τον Θ. Πάγκαλο, ψυχιατρική αντιμετώπιση. Την περασμένη Τετάρτη, μετά τη δεύτερη συνάντησή τους, στην Κωνσταντινούπολη, ο Ελληνας υπουργός δήλωσε πως "πιστεύουμε ότι οι δυο χώρες θα βρουν το δρόμο για ειρηνικές σχέσεις και συνεργασία προς όφελος και των δυο λαών".

Η συνάντηση έγινε στο περιθώριο της Διάσκεψης των υπουργών Εξωτερικών της Παρευξείνιας Συνεργασίας και θεωρήθηκε ένα ακόμα βήμα στη διαδικασία εξεύρεσης λύσης των ελληνοτουρκικών προβλημάτων.

Ο Θ. Πάγκαλος είπε επίσης ότι με χαρά υποδέχτηκε την κυρία Τσιλέρ στο Συμβούλιο Σύνδεσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο Λουξεμβούργο και επανέλαβε πως "η Ελλάδα πιστεύει ότι η θέση της Τουρκίας είναι στην Ευρώπη".

Την ικανοποίησή της για τη συνάντηση με τον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών Θόδωρο Πάγκαλο, σημείωσε και η υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Τανσού Τσιλέρ σε δηλώσεις της.

Μετά τη συνάντηση η Τ. Τσιλέρ, σημείωσε ότι κάνουμε προσπάθειες για τη διεύρυνση των σχέσεων των δυο χωρών. Σημείωσε επίσης τη θερμή υποδοχή που επιφυλάχτηκε στον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών Θόδωρο Πάγκαλο.

Στη συνάντηση των δυο υπουργών, η οποία διεξήχθη σε φιλική ατμόσφαιρα ήταν και ο Ελληνας πρέσβης Ηλίας Κλης και ο Τούρκος πρέσβης Ονούρ Οϊμέν.

Από πού και γιατί άραγε, προήλθε μια τόσο θερμή ατμόσφαιρα;

Και ο Σολάνα ικανοποιημένος

Ισως οι δηλώσεις του ΓΓ του ΝΑΤΟ, Χαβιέρ Σολάνα, με την ευκαιρία της συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας για τη συγκρότηση των επιτροπών εμπειρογνωμόνων, να δίνουν μια κάποια απάντηση: Ο γενικός γραμματέας εκφράζει την ιδιαίτερη ικανοποίησή του για τη συμφωνία που επιτεύχτηκε μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας με βάση την οποία κάθε μια από αυτές θα τοποθετήσει τουλάχιστον δύο προσωπικότητες που θα μελετήσουν από κοινού τις θέσεις και τα ντοκουμέντα (αποδεικτικά στοιχεία), που θα τους υποβάλουν οι δύο κυβερνήσεις.

Ο Σολάνα έχει την άποψη ότι αυτή η συμφωνία θα μπορέσει να διευκολύνει την εξέταση ορισμένων προβλημάτων που υφίστανται μεταξύ των δύο χωρών, με στόχο να καταλήξουν στη σύνταξη συστάσεων, όχι υποχρεωτικών και ισορροπημένων, σχετικά με τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν για να υπάρξει προσέγγιση (λύσης) αυτών των προβλημάτων. Εκφράζει, ο ίδιος, την έντονη ικανοποίησή του για το διευκολυντικό ρόλο που η ολλανδική προεδρία θα παίξει σ' αυτή τη διαδικασία, ο οποίος μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό μέτρο εμπιστοσύνης.

Η συγκρότηση της επιτροπής

Δημοσιογραφικές πληροφορίες στην Τουρκία αναφέρουν τα ονόματα των πρώην πρέσβεων Σουάτ Μπιλγκί και Σοκρού Ελεγκτάκ, ως πιθανά μέλη της Επιτροπής των Σοφών, ενώ σύμφωνα και με άλλες πληροφορίες και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Μουμτάζ Σοϊσάλ, είναι υποψήφιος για την ίδια επιτροπή.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η επιτροπή θα συναντάται περιοδικά στην Ελλάδα και την Τουρκία ή και σε τρίτες χώρες και θα υποβάλλει εκθέσεις προς την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Από την πλευρά της Ελλάδας δεν έχουν ακόνη γίνει γνωστές οι σκέψεις της κυβέρνησης για τα πρόσωπα που θα προταθούν.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Νέες "αναταράξεις" λόγω Ελληνοτουρκικών
  • Συνεδριάζει σήμερα η Κυβερνητική Επιτροπή, στο φόντο των συναντήσεων Πάγκαλου - Τσιλέρ και της απόφασης για συγκρότηση ελληνοτουρκικής επιτροπής
  • "Η πολιτική μας, αποφασισμένη στα όργανα - δεν τίθεται θέμα απάντησης στους 32 βουλευτές", λέει η κυβέρνηση
  • "Θα αντιδράσουμε", λένε οι "32", οι οποίοι συσκέπτονται για να καθορίσουν τις κινήσεις τους

Η επανάληψη των "αναταράξεων" που προκλήθηκαν στο εσωτερικό της κυβέρνησης, λόγω της κινητικότητας γύρω από τα Ελληνοτουρκικά, δύσκολα θα αποφευχθεί, καθώς τις επόμενες μέρες το θέμα αναμένεται να απασχολήσει τα κυβερνητικά και κομματικά όργανα του ΠΑΣΟΚ.

Σήμερα, εσπευσμένα όπως υποστηρίζουν κυβερνητικές πλευρές, αφού η συνεδρίαση προβλεπόταν για την επόμενη βδομάδα, συνεδριάζει η Κυβερνητική Επιτροπή, με θέμα τις εξελίξεις γύρω από το Συμβούλιο Σύνδεσης ΕΕ - Τουρκίας, τις συναντήσεις Πάγκαλου - Τσιλέρ και την τελική απόφαση για συγκρότηση επιτροπής εμπειρογνωμόνων από τις δυο χώρες, με αντικείμενο τη "διαδικαστική" εξέταση των διαφορών τους. Επίσης, την ερχόμενη Δευτέρα αναμένεται συνεδρίαση της ΠΓ και του ΕΓ και την Τετάρτη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, με θέμα τα Ελληνοτουρκικά. Συνεδριάσεις, που γίνονται στο φόντο της επιστολής των 32 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι απείλησαν ότι η κυβέρνηση δε θα έχει την "κατανόησή τους", σε περίπτωση που προχωρήσει σε διάλογο με την Τουρκία.

"Η πολιτική μας δεδομένη και αποφασισμένη"...

Οπως αναφερόταν από το Μέγαρο Μαξίμου, στη σημερινή Κυβερνητική Επιτροπή, τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και ο υπουργός Εξωτερικών θα προχωρήσουν σε ενημέρωση για το περιεχόμενο των επαφών μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων αξιωματούχων, αλλά και των "πρωτοβουλιών" που βρίσκονται σε εξέλιξη, αρχής γενομένης από εκείνην της ολλανδικής προεδρίας για την επιτροπή εμπειρογνωμόνων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις προθέσεις του Κ. Σημίτη,τόσο στα κυβερνητικά, όσο και στα κομματικά όργανα, είναι να μην επιδιώξει μετωπική σύγκρουση με τους αμφισβητίες της πολιτικής του, αν και μια τέτοια τακτική δεν αποκλείεται, εφόσον υπάρξει συντονισμένη "αντιπολιτευτική κίνηση".Η "γραμμή" που, όπως φαίνεται θα ακολουθηθεί, είναι η παρουσίαση των νέων δεδομένων σαν εξελίξεις "όχι και τίποτα σπουδαίες",αφού αφορούν "διαδικαστικά θέματα", είναι "διερευνητικού" χαρακτήρα και σε κάθε περίπτωση έχουν "αργό" χαρακτήρα, ειδικά σε ό,τι αφορά την κατάληξη των "μη δεσμευτικών" πορισμάτων της ελληνοτουρκικής επιτροπής.

Πάντως, επιδίωξη του Κ. Σημίτη στην Κυβερνητική Επιτροπή, και όχι μόνο, είναι η κατοχύρωση θέσεων που να τονίζουν ότι η πολιτική του, η οποία θα προωθηθεί, κινείται σε πλαίσια "αποφασισμένα και επικυρωμένα από την πλειοψηφία του κόμματος και της κυβέρνησης" και, άρα, οι όποιες εσωτερικές αντιδράσεις για άσκηση εξωτερικής πολιτικής που κινείται έξω από τις αρχές του ΠΑΣΟΚ, στερούνται βάσης και υποκινούνται από άλλους λόγους.

Οπως, μάλιστα, τονιζόταν από κυβερνητικές πηγές, "οι θέσεις της κυβέρνησης είναι γνωστές και δεδομένες", έχουν αποφασιστεί στα όργανα, και ως εκ τούτου "δεν υπάρχει θέμα απάντησης ή ανταπάντησης στους "32"".

"Θα αντιδράσουμε", λένε οι 32 βουλευτές

Ωστόσο, δεδομένες είναι οι θέσεις, τόσο του Α. Τσοχατζόπουλου,όσο και του Γερ. Αρσένη (που δε θα συμμετάσχει στην Κυβερνητική Επιτροπή, λόγω απουσίας στις ΗΠΑ), ότι πρέπει να "αποσαφηνιστεί" η εξωτερική πολιτική "για να ξέρει το ΠΑΣΟΚ" πού βαδίζει η κυβέρνηση...

Παράλληλα, αδιευκρίνιστος παραμένει ο τρόπος αντίδρασης των "32" στην απόφαση για συγκρότηση ελληνοτουρκικής επιτροπής. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τελευταίοι είχαν προχτές σύσκεψη, όπου "ανταλλάχτηκαν απόψεις" για τις εξελίξεις και συζητήθηκαν πιθανοί τρόποι αντίδρασής τους. Οπως έλεγαν χτες στο "Ρ" μέλη της "κίνησης", η εκδήλωση νέας παρέμβασης πρέπει να θεωρείται δεδομένη και εκείνο που εξετάζεται είναι οι μορφές που αυτή θα λάβει. Αν, δηλαδή, θα έχει μεμονωμένο χαρακτήρα εκ μέρους κάποιων από τους "32" ή θα πάρει τη μορφή "αντιεισηγήσεων" σε συλλογικά όργανα, στα πλαίσια του ΕΓ, όπου συμμετέχει ο Π. Οικονόμου, στην ΚΟ και στη διήμερη συνεδρίαση του Τομέα Οργανωτικού του ΠΑΣΟΚ για την "ανασυγκρότηση" του κόμματος, που έχει συγκληθεί για τις 10 - 11 Μάη, όπου θα συμμετάσχουν κομματικά στελέχη από όλη την Ελλάδα.

Σε κάθε περίπτωση, τονιζόταν προς το "Ρ",στη συνεδρίαση της ΚΟ, μέλη της "κίνησης των 32" θα λάβουν το λόγο, εφόσον "δεν πειστούν από τον πρωθυπουργό",και θα ασκήσουν κριτική, δεδομένου ότι η πορεία συγκρότησης της ελληνοτουρκικής επιτροπής συνιστά, κατά τη γνώμη τους, "διαδικασία ουσιαστικού διαλόγου με την Αγκυρα που συνεπάγεται αποδοχή εκ μέρους της Ελλάδας της τουρκικής θέσης για περιθώριο ερμηνειών σε μια σειρά διεθνείς συνθήκες που ορίζουν το καθεστώς των συνόρων στο Αιγαίο".

Ν. Μπ.

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Διήμερο περιπτύξεων
  • Κάτω από τις πιέσεις των ισχυρών εταίρων και της Ουάσιγκτον, μια "νέα ατμόσφαιρα" και πολλά ερωτηματικά δημιουργούνται γύρω από τις ελληνοτουρκικές σχέσεις
  • Ικανοποίηση και ΝΑΤΟικών παραγόντων
  • Πληροφορίες για τη συγκρότηση της περίφημης επιτροπής

To διήμερο των έντονων ελληνοτουρκικών περιπτύξεων στις Βρυξέλλες και την Κωνσταντινούπολη συνέβαλε στην "αλλαγή" της ατμόσφαιρας στις σχέσεις των δύο χωρών. Δεν έδωσε, ωστόσο, απαντήσεις για τους λόγους που, εντελώς ξαφνικά, η "λογική" άρχισε να επικρατεί και να αναζητείται μια διαδικασία προσέγγισης.

Eρωτηματικά...

Ειδικότερα, το ερώτημα που από πρώτη όψη δεν έχει απάντηση, είναι για ποιους λόγους η ελληνική κυβέρνηση δέχεται να εισέλθει σε μια διαδικασία συνομιλιών με την Τουρκία, παρ' όλο που η Αγκυρα δεν έχει μετακινηθεί ούτε εκατοστό από τις θέσεις που έχει διατυπώσει από την κρίση της Ιμιας και μετά; Ποιοι, άραγε, είναι οι λόγοι που οδήγησαν τον υπουργό Eξωτερικών, Θ. Πάγκαλο, σε δύο αλλεπάλληλες συναντήσεις με την Τ. Τσιλέρ μέσα σε ένα 24ωρο; Ερωτηματικά επίσης δημιουργεί και η συμφωνία της Ελλάδας για την πολιτική αναβάθμιση των σχέσεων της Τουρκίας με την Kοινότητα, που επικυρώθηκε με το Συμβούλιο Σύνδεσης του Λουξεμβούργου την περασμένη Τρίτη, έστω κι αν η Αγκυρα επιμένει να διατηρεί τις απειλές πολέμου σε βάρος της και να αρνείται να δηλώσει το σεβασμό της στο νομικό καθεστώς του Αιγαίου. Ακόμη ερωτηματικά δημιουργούνται και από τις αλλεπάλληλες ταλαντεύσεις και υπαναχωρήσεις της Αθήνας σχετικά με τη συγκρότηση και τη λειτουργία των επιτροπών εμπειρογνωμόνων που προώθησε η oλλανδική προεδρία.

Ερωτηματικά, τέλος, προκύπτουν και από τη συγκυρία στην οποία εκδηλώνεται η προσπάθεια της "προσέγγισης", καθώς οι ισορροπίες που χαρακτηρίζουν την πολιτική σκηνή της Αγκυρας είναι επισφαλείς και ευμετάβλητες.

και... απαντήσεις

Στα ερωτηματικά αυτά, η ελληνική κυβέρνηση επιχειρεί να δώσει απαντήσεις προβάλλοντας τη "σθεναρή" - υποτίθεται - στάση που κράτησε αναφορικά με τις κοινοτικές χρηματοδοτήσεις προς την Τουρκία, οι οποίες παραμένουν παγωμένες. Ωστόσο όλοι πια, γνωρίζουν πως το ελληνικό βέτο έχει προθεσμία λήξης και διατηρείται μόνο και μόνο ως άλλοθι και για να τηρηθούν κάποια προσχήματα. Οι απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα, πρέπει να αναζητηθούν στην αλλαγή "στρατηγικής" της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι στα ελληνοτουρκικά, που οδηγούν ολοταχώς σε μια προσπάθεια συμβιβασμού των συμφερόντων της χώρας με τις απαιτήσεις που προβάλει η Αγκυρα. Απαιτήσεις οι οποίες έχουν την αμέριστη συμπαράσταση και υποστήριξη των Ευρωπαίων και κυρίως της Ουάσιγκτον.

Μόνο μέσα από αυτή την οπτική είναι δυνατό να εξηγηθεί η ικανοποίηση που προκάλεσαν στο υπουργό Eξωτερικών, Θ. Πάγκαλο, οι συναντήσεις του με την ομόλογό του από την Τουρκία, Τ. Τσιλέρ, η οποία μέχρι πριν λίγο καιρό χρειαζόταν, κατά τον Θ. Πάγκαλο, ψυχιατρική αντιμετώπιση. Την περασμένη Τετάρτη, μετά τη δεύτερη συνάντησή τους, στην Κωνσταντινούπολη, ο Ελληνας υπουργός δήλωσε πως "πιστεύουμε ότι οι δυο χώρες θα βρουν το δρόμο για ειρηνικές σχέσεις και συνεργασία προς όφελος και των δυο λαών".

Η συνάντηση έγινε στο περιθώριο της Διάσκεψης των υπουργών Εξωτερικών της Παρευξείνιας Συνεργασίας και θεωρήθηκε ένα ακόμα βήμα στη διαδικασία εξεύρεσης λύσης των ελληνοτουρκικών προβλημάτων.

Ο Θ. Πάγκαλος είπε επίσης ότι με χαρά υποδέχτηκε την κυρία Τσιλέρ στο Συμβούλιο Σύνδεσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο Λουξεμβούργο και επανέλαβε πως "η Ελλάδα πιστεύει ότι η θέση της Τουρκίας είναι στην Ευρώπη".

Την ικανοποίησή της για τη συνάντηση με τον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών Θόδωρο Πάγκαλο, σημείωσε και η υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Τανσού Τσιλέρ σε δηλώσεις της.

Μετά τη συνάντηση η Τ. Τσιλέρ, σημείωσε ότι κάνουμε προσπάθειες για τη διεύρυνση των σχέσεων των δυο χωρών. Σημείωσε επίσης τη θερμή υποδοχή που επιφυλάχτηκε στον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών Θόδωρο Πάγκαλο.

Στη συνάντηση των δυο υπουργών, η οποία διεξήχθη σε φιλική ατμόσφαιρα ήταν και ο Ελληνας πρέσβης Ηλίας Κλης και ο Τούρκος πρέσβης Ονούρ Οϊμέν.

Από πού και γιατί άραγε, προήλθε μια τόσο θερμή ατμόσφαιρα;

Και ο Σολάνα ικανοποιημένος

Ισως οι δηλώσεις του ΓΓ του ΝΑΤΟ, Χαβιέρ Σολάνα, με την ευκαιρία της συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας για τη συγκρότηση των επιτροπών εμπειρογνωμόνων, να δίνουν μια κάποια απάντηση: Ο γενικός γραμματέας εκφράζει την ιδιαίτερη ικανοποίησή του για τη συμφωνία που επιτεύχτηκε μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας με βάση την οποία κάθε μια από αυτές θα τοποθετήσει τουλάχιστον δύο προσωπικότητες που θα μελετήσουν από κοινού τις θέσεις και τα ντοκουμέντα (αποδεικτικά στοιχεία), που θα τους υποβάλουν οι δύο κυβερνήσεις.

Ο Σολάνα έχει την άποψη ότι αυτή η συμφωνία θα μπορέσει να διευκολύνει την εξέταση ορισμένων προβλημάτων που υφίστανται μεταξύ των δύο χωρών, με στόχο να καταλήξουν στη σύνταξη συστάσεων, όχι υποχρεωτικών και ισορροπημένων, σχετικά με τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν για να υπάρξει προσέγγιση (λύσης) αυτών των προβλημάτων. Εκφράζει, ο ίδιος, την έντονη ικανοποίησή του για το διευκολυντικό ρόλο που η ολλανδική προεδρία θα παίξει σ' αυτή τη διαδικασία, ο οποίος μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό μέτρο εμπιστοσύνης.

Η συγκρότηση της επιτροπής

Δημοσιογραφικές πληροφορίες στην Τουρκία αναφέρουν τα ονόματα των πρώην πρέσβεων Σουάτ Μπιλγκί και Σοκρού Ελεγκτάκ, ως πιθανά μέλη της Επιτροπής των Σοφών, ενώ σύμφωνα και με άλλες πληροφορίες και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Μουμτάζ Σοϊσάλ, είναι υποψήφιος για την ίδια επιτροπή.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η επιτροπή θα συναντάται περιοδικά στην Ελλάδα και την Τουρκία ή και σε τρίτες χώρες και θα υποβάλλει εκθέσεις προς την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Από την πλευρά της Ελλάδας δεν έχουν ακόνη γίνει γνωστές οι σκέψεις της κυβέρνησης για τα πρόσωπα που θα προταθούν.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Νέες "αναταράξεις" λόγω Ελληνοτουρκικών
  • Συνεδριάζει σήμερα η Κυβερνητική Επιτροπή, στο φόντο των συναντήσεων Πάγκαλου - Τσιλέρ και της απόφασης για συγκρότηση ελληνοτουρκικής επιτροπής
  • "Η πολιτική μας, αποφασισμένη στα όργανα - δεν τίθεται θέμα απάντησης στους 32 βουλευτές", λέει η κυβέρνηση
  • "Θα αντιδράσουμε", λένε οι "32", οι οποίοι συσκέπτονται για να καθορίσουν τις κινήσεις τους

Η επανάληψη των "αναταράξεων" που προκλήθηκαν στο εσωτερικό της κυβέρνησης, λόγω της κινητικότητας γύρω από τα Ελληνοτουρκικά, δύσκολα θα αποφευχθεί, καθώς τις επόμενες μέρες το θέμα αναμένεται να απασχολήσει τα κυβερνητικά και κομματικά όργανα του ΠΑΣΟΚ.

Σήμερα, εσπευσμένα όπως υποστηρίζουν κυβερνητικές πλευρές, αφού η συνεδρίαση προβλεπόταν για την επόμενη βδομάδα, συνεδριάζει η Κυβερνητική Επιτροπή, με θέμα τις εξελίξεις γύρω από το Συμβούλιο Σύνδεσης ΕΕ - Τουρκίας, τις συναντήσεις Πάγκαλου - Τσιλέρ και την τελική απόφαση για συγκρότηση επιτροπής εμπειρογνωμόνων από τις δυο χώρες, με αντικείμενο τη "διαδικαστική" εξέταση των διαφορών τους. Επίσης, την ερχόμενη Δευτέρα αναμένεται συνεδρίαση της ΠΓ και του ΕΓ και την Τετάρτη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, με θέμα τα Ελληνοτουρκικά. Συνεδριάσεις, που γίνονται στο φόντο της επιστολής των 32 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι απείλησαν ότι η κυβέρνηση δε θα έχει την "κατανόησή τους", σε περίπτωση που προχωρήσει σε διάλογο με την Τουρκία.

"Η πολιτική μας δεδομένη και αποφασισμένη"...

Οπως αναφερόταν από το Μέγαρο Μαξίμου, στη σημερινή Κυβερνητική Επιτροπή, τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και ο υπουργός Εξωτερικών θα προχωρήσουν σε ενημέρωση για το περιεχόμενο των επαφών μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων αξιωματούχων, αλλά και των "πρωτοβουλιών" που βρίσκονται σε εξέλιξη, αρχής γενομένης από εκείνην της ολλανδικής προεδρίας για την επιτροπή εμπειρογνωμόνων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις προθέσεις του Κ. Σημίτη,τόσο στα κυβερνητικά, όσο και στα κομματικά όργανα, είναι να μην επιδιώξει μετωπική σύγκρουση με τους αμφισβητίες της πολιτικής του, αν και μια τέτοια τακτική δεν αποκλείεται, εφόσον υπάρξει συντονισμένη "αντιπολιτευτική κίνηση".Η "γραμμή" που, όπως φαίνεται θα ακολουθηθεί, είναι η παρουσίαση των νέων δεδομένων σαν εξελίξεις "όχι και τίποτα σπουδαίες",αφού αφορούν "διαδικαστικά θέματα", είναι "διερευνητικού" χαρακτήρα και σε κάθε περίπτωση έχουν "αργό" χαρακτήρα, ειδικά σε ό,τι αφορά την κατάληξη των "μη δεσμευτικών" πορισμάτων της ελληνοτουρκικής επιτροπής.

Πάντως, επιδίωξη του Κ. Σημίτη στην Κυβερνητική Επιτροπή, και όχι μόνο, είναι η κατοχύρωση θέσεων που να τονίζουν ότι η πολιτική του, η οποία θα προωθηθεί, κινείται σε πλαίσια "αποφασισμένα και επικυρωμένα από την πλειοψηφία του κόμματος και της κυβέρνησης" και, άρα, οι όποιες εσωτερικές αντιδράσεις για άσκηση εξωτερικής πολιτικής που κινείται έξω από τις αρχές του ΠΑΣΟΚ, στερούνται βάσης και υποκινούνται από άλλους λόγους.

Οπως, μάλιστα, τονιζόταν από κυβερνητικές πηγές, "οι θέσεις της κυβέρνησης είναι γνωστές και δεδομένες", έχουν αποφασιστεί στα όργανα, και ως εκ τούτου "δεν υπάρχει θέμα απάντησης ή ανταπάντησης στους "32"".

"Θα αντιδράσουμε", λένε οι 32 βουλευτές

Ωστόσο, δεδομένες είναι οι θέσεις, τόσο του Α. Τσοχατζόπουλου,όσο και του Γερ. Αρσένη (που δε θα συμμετάσχει στην Κυβερνητική Επιτροπή, λόγω απουσίας στις ΗΠΑ), ότι πρέπει να "αποσαφηνιστεί" η εξωτερική πολιτική "για να ξέρει το ΠΑΣΟΚ" πού βαδίζει η κυβέρνηση...

Παράλληλα, αδιευκρίνιστος παραμένει ο τρόπος αντίδρασης των "32" στην απόφαση για συγκρότηση ελληνοτουρκικής επιτροπής. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τελευταίοι είχαν προχτές σύσκεψη, όπου "ανταλλάχτηκαν απόψεις" για τις εξελίξεις και συζητήθηκαν πιθανοί τρόποι αντίδρασής τους. Οπως έλεγαν χτες στο "Ρ" μέλη της "κίνησης", η εκδήλωση νέας παρέμβασης πρέπει να θεωρείται δεδομένη και εκείνο που εξετάζεται είναι οι μορφές που αυτή θα λάβει. Αν, δηλαδή, θα έχει μεμονωμένο χαρακτήρα εκ μέρους κάποιων από τους "32" ή θα πάρει τη μορφή "αντιεισηγήσεων" σε συλλογικά όργανα, στα πλαίσια του ΕΓ, όπου συμμετέχει ο Π. Οικονόμου, στην ΚΟ και στη διήμερη συνεδρίαση του Τομέα Οργανωτικού του ΠΑΣΟΚ για την "ανασυγκρότηση" του κόμματος, που έχει συγκληθεί για τις 10 - 11 Μάη, όπου θα συμμετάσχουν κομματικά στελέχη από όλη την Ελλάδα.

Σε κάθε περίπτωση, τονιζόταν προς το "Ρ",στη συνεδρίαση της ΚΟ, μέλη της "κίνησης των 32" θα λάβουν το λόγο, εφόσον "δεν πειστούν από τον πρωθυπουργό",και θα ασκήσουν κριτική, δεδομένου ότι η πορεία συγκρότησης της ελληνοτουρκικής επιτροπής συνιστά, κατά τη γνώμη τους, "διαδικασία ουσιαστικού διαλόγου με την Αγκυρα που συνεπάγεται αποδοχή εκ μέρους της Ελλάδας της τουρκικής θέσης για περιθώριο ερμηνειών σε μια σειρά διεθνείς συνθήκες που ορίζουν το καθεστώς των συνόρων στο Αιγαίο".

Ν. Μπ.

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ
Χαρτοπόλεμος ανακοινώσεων
  • ΝΔ: Παρασύρεστε σε ένα διάλογο άνευ προϋποθέσεων
  • Διαδικαστικό είναι το περιεχόμενο της επιτροπής εμπειρογνωμόνων κατά τον κυβερνητικό εκπρόσωπο

Ο συνηθισμένος χαρτοπόλεμος ανακοινώσεων μεταξύ της κυβέρνησης και της ΝΔ πραγματοποιήθηκε κανονικά, μετά τις τελευταίες εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά.

Η "αρχή" έγινε από τον εκπρόσωπο Τύπου της ΝΔ, ο οποίος σε γραπτή του δήλωση σημείωσε πως "η αυτονόητη διατήρηση των ελληνικών επιφυλάξεων στα χρηματοδοτικά πρωτόκολλα της Κοινότητας προς την Τουρκία εξουδετερώνεται από τη σύσταση και λειτουργία της επιτροπής εμπειρογνωμόνων στον τομέα των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Με τους όρους υπό τους οποίους συγκροτείται η επιτροπή αυτή είναι φανερό, όπως επανειλημμένως έχει τονίσει η ΝΔ, ότι η κυβέρνηση παρασύρεται σ' ένα είδος διαλόγου και μάλιστα άνευ προϋποθέσεων". Ο εκπρόσωπος της ΝΔ στη συνέχεια της δήλωσής του επισήμανε την ασταθή πολιτική κατάσταση στην Τουρκία, υπογραμμίζοντας πως "με τις συνθήκες αυτές η κυβέρνηση ή θα δεχτεί να κάνει και άλλες παραχωρήσεις σε βάρος των εθνικών μας δικαίων ή θα διακόψει το διάλογο επιδεινώνοντας όμως έτσι τις ήδη τεταμένες ελληνοτουρκικές σχέσεις".

Η τοποθέτηση της ΝΔ προκάλεσε την αντίδραση του υπουργού Τύπου Δ. Ρέππα, ο οποίος απαντώντας στον εκπρόσωπο της ΝΔ "υπενθύμισε" την πολιτική διαλόγου προς την Τουρκία που ακολούθησαν οι κυβερνήσεις της ΝΔ. "Είναι αστείο, σημείωσε ο Δ. Ρέππας, η ΝΔ να παριστάνει σήμερα τον κατήγορο".

Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης υποστήριξε επίσης ότι "η επιτροπή εμπειρογνωμόνων που δημιουργείται θα ασχοληθεί μόνο με διαδικαστικά θέματα και θα εκδώσει πόρισμα που δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα".

Στη διαμάχη κυβέρνησης και ΝΔ πήρε μέρος και ο επίτιμος αρχηγός της ΝΔ Κ. Μητσοτάκης, ο οποίος κατηγόρησε τον Δ. Ρέππα ότι "λέει εν γνώσει του μια κραυγαλέα ανακρίβεια" και υποστήριξε ότι "η Τουρκία την εποχή της δικής μας διακυβέρνησης είχε δεχτεί και τους τρεις όρους που είχαμε θέσει (εδαφική ακεραιότητα, σεβασμό των Συνθηκών και των αρχών του Διεθνούς Δικαίου)".

Πάντως, ο Κ. Μητσοτάκης, σε άλλο σημείο των δηλώσεών του, υποστήριξε πως η πολιτική της κυβέρνησης "είναι προς τη σωστή κατεύθυνση", αλλά "δυστυχώς είναι αναποφάσιστη, διστακτική και προπαντός δεν έχει ενότητα".

Αμερικανόδουλος "διάλογος"

"

Ναι" ή "όχι" στον "ελληνοτουρκικό διάλογο"; Ενα ερώτημα που πάλι, όσοι το θέτουν, με τον τρόπο που το θέτουν, επιδιώκουν να το αποστεώσουν από το πραγματικό του περιεχόμενο. Από το πραγματικό πολιτικό ζητούμενο, που εντοπίζεται σε ό,τι για χρόνια αποκαλείται "ελληνοτουρκικές σχέσεις".

***

Ο διάλογος μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας είναι ωφέλιμος. Είναι αναγκαίος, επιβεβλημένος. Είναι ζήτημα ύπαρξης για τους δυο λαούς να τον επιβάλουν. Να επιβάλουν ένα διάλογο που θα θέτει προς επίλυση τα υπαρκτά προβλήματα ανάμεσα στις δυο χώρες, προσδιορίζοντας επακριβώς εκείνες τις προϋποθέσεις που συνιστούν ακρογωνιαίο λίθο ώστε αυτός ο διάλογος να είναι ειλικρινής και φιλειρηνικός.

Ποιες είναι οι προϋποθέσεις, που στερούν από τρίτους "επιδιαιτητές" τη δυνατότητα να προκαλούν όξυνση των ελληνοτουρκικών προβλημάτων και να αξιοποιούν τις διαδικασίες διαλόγου για άλλους σκοπούς; Βασική προϋπόθεση είναι ότι ένας τέτοιος διάλογος δεν μπορεί παρά να γίνει στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, με αμοιβαίο σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων των δυο χωρών.

Πριν κάτσεις να συζητήσεις τα προβλήματα - και τέτοιο είναι μόνο η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας - πρέπει να διαφυλάξεις ότι αυτή η συζήτηση θα γίνει για να λύσει, και όχι για να προκαλέσει προβλήματα. Αρα, δεν μπορεί να υπάρξει συζήτηση πριν και οι δυο χώρες ξεκαθαρίσουν ότι η μια δεν επιβουλεύεται τα σύνορα της άλλης.

***

Η κινητικότητα "διαλόγου" που παρατηρείται μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας, κάθε άλλο παρά στηρίζεται σε εκδηλώσεις σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου. Πρόκειται για κινητικότητα που εντάσσεται στην πολιτική της "βήμα προς βήμα προσέγγισης" - όπως την προσδιόρισε ο Κ. Σημίτης μετά τη συνάντησή του με τον Κλίντον - και που ανοίγει το δρόμο για νομιμοποίηση των διεκδικήσεων των σοβινιστικών κύκλων της Αγκυρας, με το "άλλοθι" της Χάγης.

Αυτού του τύπου ο "διάλογος" είναι μια σικέ διαδικασία, σε ένα παιχνίδι που κερδισμένοι δε θα βγουν ούτε οι Ελληνες, ούτε οι Τούρκοι. Κερδισμένοι θα βγουν οι "διαιτητές" τους. Πρόκειται για ένα αμερικανόπνευστο "διάλογο" που, με ή χωρίς το "κερασάκι" της ΕΕ, φιλοδοξεί να "λύσει" τις ελληνοτουρκικές διαφορές, προσαρμόζοντας τα σύνορα των δυο χωρών, στα σύνορα που έχουν καθορίσει οι ΝΑΤΟικοί χάρτες. Αυτοί οι ΝΑΤΟικοί χάρτες ισοδυναμούν με εγκαθίδρυση καθεστώτος περιορισμένης εθνικής κυριαρχίας για την Ελλάδα στο Αιγαίο, καθώς και διχοτόμηση της Κύπρου. Παράλληλα, συνιστούν το θερμοκήπιο για την καλλιέργεια κρίσεων ανάμεσα στις δυο χώρες, οψέποτε θα το επιβάλουν τα συμφέροντα εκείνων που υποθάλπουν την όξυνση.

Αυτόν τον επικίνδυνο για τον τόπο και τν λαό "διάλογο", υπηρετεί η κυβέρνηση.

Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ
Χαρτοπόλεμος ανακοινώσεων
  • ΝΔ: Παρασύρεστε σε ένα διάλογο άνευ προϋποθέσεων
  • Διαδικαστικό είναι το περιεχόμενο της επιτροπής εμπειρογνωμόνων κατά τον κυβερνητικό εκπρόσωπο

Ο συνηθισμένος χαρτοπόλεμος ανακοινώσεων μεταξύ της κυβέρνησης και της ΝΔ πραγματοποιήθηκε κανονικά, μετά τις τελευταίες εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά.

Η "αρχή" έγινε από τον εκπρόσωπο Τύπου της ΝΔ, ο οποίος σε γραπτή του δήλωση σημείωσε πως "η αυτονόητη διατήρηση των ελληνικών επιφυλάξεων στα χρηματοδοτικά πρωτόκολλα της Κοινότητας προς την Τουρκία εξουδετερώνεται από τη σύσταση και λειτουργία της επιτροπής εμπειρογνωμόνων στον τομέα των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Με τους όρους υπό τους οποίους συγκροτείται η επιτροπή αυτή είναι φανερό, όπως επανειλημμένως έχει τονίσει η ΝΔ, ότι η κυβέρνηση παρασύρεται σ' ένα είδος διαλόγου και μάλιστα άνευ προϋποθέσεων". Ο εκπρόσωπος της ΝΔ στη συνέχεια της δήλωσής του επισήμανε την ασταθή πολιτική κατάσταση στην Τουρκία, υπογραμμίζοντας πως "με τις συνθήκες αυτές η κυβέρνηση ή θα δεχτεί να κάνει και άλλες παραχωρήσεις σε βάρος των εθνικών μας δικαίων ή θα διακόψει το διάλογο επιδεινώνοντας όμως έτσι τις ήδη τεταμένες ελληνοτουρκικές σχέσεις".

Η τοποθέτηση της ΝΔ προκάλεσε την αντίδραση του υπουργού Τύπου Δ. Ρέππα, ο οποίος απαντώντας στον εκπρόσωπο της ΝΔ "υπενθύμισε" την πολιτική διαλόγου προς την Τουρκία που ακολούθησαν οι κυβερνήσεις της ΝΔ. "Είναι αστείο, σημείωσε ο Δ. Ρέππας, η ΝΔ να παριστάνει σήμερα τον κατήγορο".

Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης υποστήριξε επίσης ότι "η επιτροπή εμπειρογνωμόνων που δημιουργείται θα ασχοληθεί μόνο με διαδικαστικά θέματα και θα εκδώσει πόρισμα που δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα".

Στη διαμάχη κυβέρνησης και ΝΔ πήρε μέρος και ο επίτιμος αρχηγός της ΝΔ Κ. Μητσοτάκης, ο οποίος κατηγόρησε τον Δ. Ρέππα ότι "λέει εν γνώσει του μια κραυγαλέα ανακρίβεια" και υποστήριξε ότι "η Τουρκία την εποχή της δικής μας διακυβέρνησης είχε δεχτεί και τους τρεις όρους που είχαμε θέσει (εδαφική ακεραιότητα, σεβασμό των Συνθηκών και των αρχών του Διεθνούς Δικαίου)".

Πάντως, ο Κ. Μητσοτάκης, σε άλλο σημείο των δηλώσεών του, υποστήριξε πως η πολιτική της κυβέρνησης "είναι προς τη σωστή κατεύθυνση", αλλά "δυστυχώς είναι αναποφάσιστη, διστακτική και προπαντός δεν έχει ενότητα".

Αμερικανόδουλος "διάλογος"

"

Ναι" ή "όχι" στον "ελληνοτουρκικό διάλογο"; Ενα ερώτημα που πάλι, όσοι το θέτουν, με τον τρόπο που το θέτουν, επιδιώκουν να το αποστεώσουν από το πραγματικό του περιεχόμενο. Από το πραγματικό πολιτικό ζητούμενο, που εντοπίζεται σε ό,τι για χρόνια αποκαλείται "ελληνοτουρκικές σχέσεις".

***

Ο διάλογος μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας είναι ωφέλιμος. Είναι αναγκαίος, επιβεβλημένος. Είναι ζήτημα ύπαρξης για τους δυο λαούς να τον επιβάλουν. Να επιβάλουν ένα διάλογο που θα θέτει προς επίλυση τα υπαρκτά προβλήματα ανάμεσα στις δυο χώρες, προσδιορίζοντας επακριβώς εκείνες τις προϋποθέσεις που συνιστούν ακρογωνιαίο λίθο ώστε αυτός ο διάλογος να είναι ειλικρινής και φιλειρηνικός.

Ποιες είναι οι προϋποθέσεις, που στερούν από τρίτους "επιδιαιτητές" τη δυνατότητα να προκαλούν όξυνση των ελληνοτουρκικών προβλημάτων και να αξιοποιούν τις διαδικασίες διαλόγου για άλλους σκοπούς; Βασική προϋπόθεση είναι ότι ένας τέτοιος διάλογος δεν μπορεί παρά να γίνει στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, με αμοιβαίο σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων των δυο χωρών.

Πριν κάτσεις να συζητήσεις τα προβλήματα - και τέτοιο είναι μόνο η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας - πρέπει να διαφυλάξεις ότι αυτή η συζήτηση θα γίνει για να λύσει, και όχι για να προκαλέσει προβλήματα. Αρα, δεν μπορεί να υπάρξει συζήτηση πριν και οι δυο χώρες ξεκαθαρίσουν ότι η μια δεν επιβουλεύεται τα σύνορα της άλλης.

***

Η κινητικότητα "διαλόγου" που παρατηρείται μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας, κάθε άλλο παρά στηρίζεται σε εκδηλώσεις σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου. Πρόκειται για κινητικότητα που εντάσσεται στην πολιτική της "βήμα προς βήμα προσέγγισης" - όπως την προσδιόρισε ο Κ. Σημίτης μετά τη συνάντησή του με τον Κλίντον - και που ανοίγει το δρόμο για νομιμοποίηση των διεκδικήσεων των σοβινιστικών κύκλων της Αγκυρας, με το "άλλοθι" της Χάγης.

Αυτού του τύπου ο "διάλογος" είναι μια σικέ διαδικασία, σε ένα παιχνίδι που κερδισμένοι δε θα βγουν ούτε οι Ελληνες, ούτε οι Τούρκοι. Κερδισμένοι θα βγουν οι "διαιτητές" τους. Πρόκειται για ένα αμερικανόπνευστο "διάλογο" που, με ή χωρίς το "κερασάκι" της ΕΕ, φιλοδοξεί να "λύσει" τις ελληνοτουρκικές διαφορές, προσαρμόζοντας τα σύνορα των δυο χωρών, στα σύνορα που έχουν καθορίσει οι ΝΑΤΟικοί χάρτες. Αυτοί οι ΝΑΤΟικοί χάρτες ισοδυναμούν με εγκαθίδρυση καθεστώτος περιορισμένης εθνικής κυριαρχίας για την Ελλάδα στο Αιγαίο, καθώς και διχοτόμηση της Κύπρου. Παράλληλα, συνιστούν το θερμοκήπιο για την καλλιέργεια κρίσεων ανάμεσα στις δυο χώρες, οψέποτε θα το επιβάλουν τα συμφέροντα εκείνων που υποθάλπουν την όξυνση.

Αυτόν τον επικίνδυνο για τον τόπο και τν λαό "διάλογο", υπηρετεί η κυβέρνηση.

Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

Εκδηλώσεις των ΚΟ του ΚΚΕ

Η ΚΟΒ Μεθώνης - Φοινικούντας Μεσσηνίας του ΚΚΕ σας προσκαλεί αύριο Σάββατο και ώρα 8.00 μ. μ. στην ταβέρνα "Ωμέγα" (Βουρλιώτη) στη Φοινικούντα σε μια βραδιά μνήμης και αγωνιστικής επαγρύπνησης προς τιμή του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας.

  • Η Επιτροπή Ετεροδημοτών Ηλείας του ΚΚΕ καλεί τα μέλη και τους φίλους του Κόμματος σε συγκέντρωση στα γραφεία της ΚΟΑ, Βερανζέρου και Κοτοπούλη, τη Δευτέρα 12 Μάη στις 7.00 μ. μ. με θέμα τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις, τοπικά προβλήματα και επαναδραστηριοποίηση της επιτροπής.
ΕΠΙΔΟΞΟΙ ΠΟΛΙΤΕΥΤΕΣ
Παραίτηση έως 30 Ιούνη

Επιστολή προς τους υπουργούς και υφυπουργούς της κυβέρνησης απέστειλε χτες ο πρωθυπουργός, με την οποία τους ζητά να επιληφθούν ώστε, όσοι εργάζονται σε θέσεις του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα και επιθυμούν να θέσουν υποψηφιότητα στις επόμενες βουλευτικές εκλογές, να υποβάλουν τις παραιτήσεις τους μέχρι τις 30 Ιούνη 1997. Σε αντίθετη περίπτωση, όσοι κατέχουν κυβερνητικές ή κρατικές θέσεις και δεν επιθυμούν να συμμετάσχουν στις εκλογές, καλούνται να υποβάλουν σχετική δήλωση. Οπως αναφέρεται στην επιστολή, οι σχετικές δηλώσεις πρέπει να περιέρχονται σε γνώση της γενικής γραμματείας του Υπουργικού Συμβουλίου.

Πο, πο "μεγαλεία"!

Αυτές είναι τιμές! Στις 8 - 9 του Μάη επισκέπτεται τη χώρα μας, ποιος νομίζετε; Η αυτού εξοχότης ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζ. Σαντέρ. Ομως, αλλού βρίσκονται τα... μεγαλεία. Στο "γιατί" μας επισκέπτεται... Διότι, όπως έσπευσε να ενημερώσει η κυβέρνηση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναγνωρίζοντας προφανώς τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό του πρωθυπουργού, αλλά και τις προσπάθειες της κυβέρνησης να υλοποιήσει κατά γράμμα τις εντολές του Διευθυντηρίου, αποφάσισε να τιμήσει την επέτειο των 40 χρόνων από την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, στην Ελλάδα... Εξ αυτού του λόγου οι κύριοι Σαντέρ και Σημίτης θα απευθύνουν από κοινού διθυράμβους σε γιορτές και πανηγύρια για τα 40χρονα της Κοινότητας, επί ελληνικού εδάφους.

Οχι! Το έδαφος που επιλέχθηκε δεν είναι η Ηπειρος, που σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΕ αποτελεί την πιο φτωχή περιφέρεια της "ευρωπαϊκής οικογένειας". Τα "ζήτω η ΕΕ" θα ακουστούν από την Αθήνα. Από την πρωτεύουσα, δηλαδή, της πιο φτωχής χώρας της ΕΕ. Χώρας πολύ φτωχότερης από τότε που εισήλθε στην "ευρωπαϊκή οικογένεια" των πολυεθνικών...

"ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ"
Στις 14 Μάη το "πανηγύρι"

Την έναρξη του περιβόητου "κοινωνικού διαλόγου" στις 14 Μάη αποφάσισε η κυβέρνηση, μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε προχτές στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό την προεδρία του Κ. Σημίτη, με τη συμμετοχή των Γ. Παπαντωνίου, Μ. Παπαϊωάννου, Χρ. Πρωτόπαππα, Γ. Πασχαλίδη, Κ. Σκανδαλίδη, Ρ. Σπυρόπουλου και Λ. Κανελλόπουλου.

Σύμφωνα, μάλιστα, με ανακοίνωση που εξέδωσε η κυβέρνηση, το παραμύθι του "κοινωνικού διαλόγου" θα ξεκινήσει με... πανηγύρια, σε μια "ανοιχτή συνεδρίαση, που θα προσλάβει πανηγυρικό χαρακτήρα" όπου θα προεδρεύσει ο πρωθυπουργός, όπως λέει η ανακοίνωση.

Επίσης, το κυβερνητικό επιτελείο προσδιόρισε και τον εντελώς... "αυθόρμητο" χαρακτήρα της προσέλευσης των "κοινωνικών διαλογιστών", αφού όπως αποφασίστηκε, στην "πανηγυρική εκδήλωση", εκτός των κυβερνητικοδίαιτων συνδικαλιστικών ηγεσιών, θα παραστούν τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου και πλήθος κομματικών στελεχών.

Επίσημη ενημέρωση στο ΚΚΕ

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα και ο Ορ. Κολοζώφ,μέλος του ΠΓ, θα συναντηθούν τη Δευτέρα στις 12.30 το μεσημέρι, στο υπουργείο Εξωτερικών,με τον υπουργό Θ. Πάγκαλο,προκειμένου να ενημερωθούν για τους κυβερνητικούς χειρισμούς στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Εκδηλώσεις των ΚΟ του ΚΚΕ

Η ΚΟΒ Μεθώνης - Φοινικούντας Μεσσηνίας του ΚΚΕ σας προσκαλεί αύριο Σάββατο και ώρα 8.00 μ. μ. στην ταβέρνα "Ωμέγα" (Βουρλιώτη) στη Φοινικούντα σε μια βραδιά μνήμης και αγωνιστικής επαγρύπνησης προς τιμή του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας.

  • Η Επιτροπή Ετεροδημοτών Ηλείας του ΚΚΕ καλεί τα μέλη και τους φίλους του Κόμματος σε συγκέντρωση στα γραφεία της ΚΟΑ, Βερανζέρου και Κοτοπούλη, τη Δευτέρα 12 Μάη στις 7.00 μ. μ. με θέμα τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις, τοπικά προβλήματα και επαναδραστηριοποίηση της επιτροπής.
ΕΠΙΔΟΞΟΙ ΠΟΛΙΤΕΥΤΕΣ
Παραίτηση έως 30 Ιούνη

Επιστολή προς τους υπουργούς και υφυπουργούς της κυβέρνησης απέστειλε χτες ο πρωθυπουργός, με την οποία τους ζητά να επιληφθούν ώστε, όσοι εργάζονται σε θέσεις του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα και επιθυμούν να θέσουν υποψηφιότητα στις επόμενες βουλευτικές εκλογές, να υποβάλουν τις παραιτήσεις τους μέχρι τις 30 Ιούνη 1997. Σε αντίθετη περίπτωση, όσοι κατέχουν κυβερνητικές ή κρατικές θέσεις και δεν επιθυμούν να συμμετάσχουν στις εκλογές, καλούνται να υποβάλουν σχετική δήλωση. Οπως αναφέρεται στην επιστολή, οι σχετικές δηλώσεις πρέπει να περιέρχονται σε γνώση της γενικής γραμματείας του Υπουργικού Συμβουλίου.

Πο, πο "μεγαλεία"!

Αυτές είναι τιμές! Στις 8 - 9 του Μάη επισκέπτεται τη χώρα μας, ποιος νομίζετε; Η αυτού εξοχότης ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζ. Σαντέρ. Ομως, αλλού βρίσκονται τα... μεγαλεία. Στο "γιατί" μας επισκέπτεται... Διότι, όπως έσπευσε να ενημερώσει η κυβέρνηση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναγνωρίζοντας προφανώς τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό του πρωθυπουργού, αλλά και τις προσπάθειες της κυβέρνησης να υλοποιήσει κατά γράμμα τις εντολές του Διευθυντηρίου, αποφάσισε να τιμήσει την επέτειο των 40 χρόνων από την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, στην Ελλάδα... Εξ αυτού του λόγου οι κύριοι Σαντέρ και Σημίτης θα απευθύνουν από κοινού διθυράμβους σε γιορτές και πανηγύρια για τα 40χρονα της Κοινότητας, επί ελληνικού εδάφους.

Οχι! Το έδαφος που επιλέχθηκε δεν είναι η Ηπειρος, που σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΕ αποτελεί την πιο φτωχή περιφέρεια της "ευρωπαϊκής οικογένειας". Τα "ζήτω η ΕΕ" θα ακουστούν από την Αθήνα. Από την πρωτεύουσα, δηλαδή, της πιο φτωχής χώρας της ΕΕ. Χώρας πολύ φτωχότερης από τότε που εισήλθε στην "ευρωπαϊκή οικογένεια" των πολυεθνικών...

"ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ"
Στις 14 Μάη το "πανηγύρι"

Την έναρξη του περιβόητου "κοινωνικού διαλόγου" στις 14 Μάη αποφάσισε η κυβέρνηση, μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε προχτές στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό την προεδρία του Κ. Σημίτη, με τη συμμετοχή των Γ. Παπαντωνίου, Μ. Παπαϊωάννου, Χρ. Πρωτόπαππα, Γ. Πασχαλίδη, Κ. Σκανδαλίδη, Ρ. Σπυρόπουλου και Λ. Κανελλόπουλου.

Σύμφωνα, μάλιστα, με ανακοίνωση που εξέδωσε η κυβέρνηση, το παραμύθι του "κοινωνικού διαλόγου" θα ξεκινήσει με... πανηγύρια, σε μια "ανοιχτή συνεδρίαση, που θα προσλάβει πανηγυρικό χαρακτήρα" όπου θα προεδρεύσει ο πρωθυπουργός, όπως λέει η ανακοίνωση.

Επίσης, το κυβερνητικό επιτελείο προσδιόρισε και τον εντελώς... "αυθόρμητο" χαρακτήρα της προσέλευσης των "κοινωνικών διαλογιστών", αφού όπως αποφασίστηκε, στην "πανηγυρική εκδήλωση", εκτός των κυβερνητικοδίαιτων συνδικαλιστικών ηγεσιών, θα παραστούν τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου και πλήθος κομματικών στελεχών.

Επίσημη ενημέρωση στο ΚΚΕ

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα και ο Ορ. Κολοζώφ,μέλος του ΠΓ, θα συναντηθούν τη Δευτέρα στις 12.30 το μεσημέρι, στο υπουργείο Εξωτερικών,με τον υπουργό Θ. Πάγκαλο,προκειμένου να ενημερωθούν για τους κυβερνητικούς χειρισμούς στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ