Παρασκευή 2 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Νέες "αναταράξεις" λόγω Ελληνοτουρκικών
  • Συνεδριάζει σήμερα η Κυβερνητική Επιτροπή, στο φόντο των συναντήσεων Πάγκαλου - Τσιλέρ και της απόφασης για συγκρότηση ελληνοτουρκικής επιτροπής
  • "Η πολιτική μας, αποφασισμένη στα όργανα - δεν τίθεται θέμα απάντησης στους 32 βουλευτές", λέει η κυβέρνηση
  • "Θα αντιδράσουμε", λένε οι "32", οι οποίοι συσκέπτονται για να καθορίσουν τις κινήσεις τους

Η επανάληψη των "αναταράξεων" που προκλήθηκαν στο εσωτερικό της κυβέρνησης, λόγω της κινητικότητας γύρω από τα Ελληνοτουρκικά, δύσκολα θα αποφευχθεί, καθώς τις επόμενες μέρες το θέμα αναμένεται να απασχολήσει τα κυβερνητικά και κομματικά όργανα του ΠΑΣΟΚ.

Σήμερα, εσπευσμένα όπως υποστηρίζουν κυβερνητικές πλευρές, αφού η συνεδρίαση προβλεπόταν για την επόμενη βδομάδα, συνεδριάζει η Κυβερνητική Επιτροπή, με θέμα τις εξελίξεις γύρω από το Συμβούλιο Σύνδεσης ΕΕ - Τουρκίας, τις συναντήσεις Πάγκαλου - Τσιλέρ και την τελική απόφαση για συγκρότηση επιτροπής εμπειρογνωμόνων από τις δυο χώρες, με αντικείμενο τη "διαδικαστική" εξέταση των διαφορών τους. Επίσης, την ερχόμενη Δευτέρα αναμένεται συνεδρίαση της ΠΓ και του ΕΓ και την Τετάρτη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, με θέμα τα Ελληνοτουρκικά. Συνεδριάσεις, που γίνονται στο φόντο της επιστολής των 32 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι απείλησαν ότι η κυβέρνηση δε θα έχει την "κατανόησή τους", σε περίπτωση που προχωρήσει σε διάλογο με την Τουρκία.

"Η πολιτική μας δεδομένη και αποφασισμένη"...

Οπως αναφερόταν από το Μέγαρο Μαξίμου, στη σημερινή Κυβερνητική Επιτροπή, τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και ο υπουργός Εξωτερικών θα προχωρήσουν σε ενημέρωση για το περιεχόμενο των επαφών μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων αξιωματούχων, αλλά και των "πρωτοβουλιών" που βρίσκονται σε εξέλιξη, αρχής γενομένης από εκείνην της ολλανδικής προεδρίας για την επιτροπή εμπειρογνωμόνων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις προθέσεις του Κ. Σημίτη,τόσο στα κυβερνητικά, όσο και στα κομματικά όργανα, είναι να μην επιδιώξει μετωπική σύγκρουση με τους αμφισβητίες της πολιτικής του, αν και μια τέτοια τακτική δεν αποκλείεται, εφόσον υπάρξει συντονισμένη "αντιπολιτευτική κίνηση".Η "γραμμή" που, όπως φαίνεται θα ακολουθηθεί, είναι η παρουσίαση των νέων δεδομένων σαν εξελίξεις "όχι και τίποτα σπουδαίες",αφού αφορούν "διαδικαστικά θέματα", είναι "διερευνητικού" χαρακτήρα και σε κάθε περίπτωση έχουν "αργό" χαρακτήρα, ειδικά σε ό,τι αφορά την κατάληξη των "μη δεσμευτικών" πορισμάτων της ελληνοτουρκικής επιτροπής.

Πάντως, επιδίωξη του Κ. Σημίτη στην Κυβερνητική Επιτροπή, και όχι μόνο, είναι η κατοχύρωση θέσεων που να τονίζουν ότι η πολιτική του, η οποία θα προωθηθεί, κινείται σε πλαίσια "αποφασισμένα και επικυρωμένα από την πλειοψηφία του κόμματος και της κυβέρνησης" και, άρα, οι όποιες εσωτερικές αντιδράσεις για άσκηση εξωτερικής πολιτικής που κινείται έξω από τις αρχές του ΠΑΣΟΚ, στερούνται βάσης και υποκινούνται από άλλους λόγους.

Οπως, μάλιστα, τονιζόταν από κυβερνητικές πηγές, "οι θέσεις της κυβέρνησης είναι γνωστές και δεδομένες", έχουν αποφασιστεί στα όργανα, και ως εκ τούτου "δεν υπάρχει θέμα απάντησης ή ανταπάντησης στους "32"".

"Θα αντιδράσουμε", λένε οι 32 βουλευτές

Ωστόσο, δεδομένες είναι οι θέσεις, τόσο του Α. Τσοχατζόπουλου,όσο και του Γερ. Αρσένη (που δε θα συμμετάσχει στην Κυβερνητική Επιτροπή, λόγω απουσίας στις ΗΠΑ), ότι πρέπει να "αποσαφηνιστεί" η εξωτερική πολιτική "για να ξέρει το ΠΑΣΟΚ" πού βαδίζει η κυβέρνηση...

Παράλληλα, αδιευκρίνιστος παραμένει ο τρόπος αντίδρασης των "32" στην απόφαση για συγκρότηση ελληνοτουρκικής επιτροπής. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τελευταίοι είχαν προχτές σύσκεψη, όπου "ανταλλάχτηκαν απόψεις" για τις εξελίξεις και συζητήθηκαν πιθανοί τρόποι αντίδρασής τους. Οπως έλεγαν χτες στο "Ρ" μέλη της "κίνησης", η εκδήλωση νέας παρέμβασης πρέπει να θεωρείται δεδομένη και εκείνο που εξετάζεται είναι οι μορφές που αυτή θα λάβει. Αν, δηλαδή, θα έχει μεμονωμένο χαρακτήρα εκ μέρους κάποιων από τους "32" ή θα πάρει τη μορφή "αντιεισηγήσεων" σε συλλογικά όργανα, στα πλαίσια του ΕΓ, όπου συμμετέχει ο Π. Οικονόμου, στην ΚΟ και στη διήμερη συνεδρίαση του Τομέα Οργανωτικού του ΠΑΣΟΚ για την "ανασυγκρότηση" του κόμματος, που έχει συγκληθεί για τις 10 - 11 Μάη, όπου θα συμμετάσχουν κομματικά στελέχη από όλη την Ελλάδα.

Σε κάθε περίπτωση, τονιζόταν προς το "Ρ",στη συνεδρίαση της ΚΟ, μέλη της "κίνησης των 32" θα λάβουν το λόγο, εφόσον "δεν πειστούν από τον πρωθυπουργό",και θα ασκήσουν κριτική, δεδομένου ότι η πορεία συγκρότησης της ελληνοτουρκικής επιτροπής συνιστά, κατά τη γνώμη τους, "διαδικασία ουσιαστικού διαλόγου με την Αγκυρα που συνεπάγεται αποδοχή εκ μέρους της Ελλάδας της τουρκικής θέσης για περιθώριο ερμηνειών σε μια σειρά διεθνείς συνθήκες που ορίζουν το καθεστώς των συνόρων στο Αιγαίο".

Ν. Μπ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κάλεσμα δημιουργίας για νέους καλλιτέχνες (2006-07-21 00:00:00.0)
Επιστροφή στα... ίδια (2003-08-26 00:00:00.0)
Η κοροϊδία στην υπηρεσία της υποτέλειας (1997-05-08 00:00:00.0)
Στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ τα Ελληνοτουρκικά (1997-05-07 00:00:00.0)
Στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ τα Ελληνοτουρκικά (1997-05-07 00:00:00.0)
Οι τριγμοί συνεχίζονται (1996-02-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ