Τρίτη 26 Αυγούστου 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΠΑΣΟΚ
Επιστροφή στα... ίδια

Με την απόφαση να «κινήσει» τον κυβερνητικό μηχανισμό και κυρίως το προπαγανδιστικό του σκέλος, επέστρεψε ο πρωθυπουργός από τις διακοπές του και ήδη από χτες, μετά τον «πρωινό καφέ», το περιβάλλον του σκιαγραφεί με «διαρροές» το ρυθμό της προεκλογικής εξαπάτησης..

«Εκλογές», όπως έλεγαν χτες μετά τη συνεδρίαση οι συνεργάτες του πρωθυπουργού, «θα γίνουν την Ανοιξη του 2004». Μέχρι τότε λοιπόν, η κυβέρνηση θα πρέπει να φαίνεται πως κινείται, έστω και χωρίς «καύσιμα», αφού ο πρωθυπουργός φέρεται ότι διαμήνυσε στους συνεργάτες του πως «δε γίνεται πολιτική με δανεικά» και πως το «κοινωνικό πακέτο» που ετοιμάζεται για να ανακοινωθεί από τον Κ. Σημίτη ενόψει της Εκθεσης της Θεσσαλονίκης θα χρηματοδοτηθεί από το... πλεόνασμα του προϋπολογισμού. Σχετικές ανακοινώσεις δεν αποκλείεται να γίνουν στις 4 Σεπτέμβρη μετά τη συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής. Η άνοδος στη Θεσσαλονίκη δεν είναι πάντως ανέφελη, γεγονός που η κυβέρνηση θέλει να αξιοποιήσει στο δικομματικό «καβγά». Με αφορμή ότι αναρτήθηκαν μαύρες σημαίες στη συμπρωτεύουσα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έσπευσε χτες να δηλώσει πως ελπίζει «ο κ. Παπαγεωργόπουλος θα επιλέξει τελικά στη ΔΕΘ το ρόλο του πρώτου πολίτη της πόλης και όχι το ρόλο του πολιορκητικού κριού για τα κομματικά σχέδια της ΝΔ».

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο προγραμματίζονται και οι συνεργασίες του πρωθυπουργού με τους υπουργούς και οι συνεδριάσεις των κυβερνητικών οργάνων. Την ερχόμενη Πέμπτη το Υπουργικό Συμβούλιο θα συζητήσει «το πρόγραμμα των έξι μηνών», ώστε να δοθεί ένα μήνυμα κυβερνητικής σταθερότητας που δεν περιλαμβάνει εκλογικό αιφνιδιασμό. Το κλίμα, ωστόσο, που συντηρεί την αίσθηση της εξάντλησης της τετραετίας, διατάραξε με μια δήλωσή του ο υπουργός Μεταφορών Χρ. Βερελής, ο οποίος χαρακτήρισε (στο ρ/σ «Φλας») τις πρόωρες εκλογές «υπαρκτό σενάριο»...

Εκτός της «κινητικότητας» ο πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος να επιδείξει και αποφασιστικότητα για να διασφαλιστεί η... διαφάνεια. Οπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, «είναι απόφαση του πρωθυπουργού να ελεγχθεί το πόθεν έσχες από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, συγκριτικά από το 1990 και μετά». Ο Χρ. Πρωτόπαπας, μάλιστα, δεδομένης της αντίδρασης που έχει ξεσπάσει στους κόλπους της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ (με το προεδρείο της θα συναντηθεί ο Κ. Σημίτης εντός της βδομάδας) εκστόμισε χτες την... απειλητική θέση ότι «δε φαντάζομαι να υπάρξει βουλευτής που δε θα συμμορφωθεί με την απόφαση του πρωθυπουργού» σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο θέμα...

Τέλος και όσον αφορά τα περί «μεταρρύθμισης» του ΠΑΣΟΚ, η «γκρίνια» για την εμφάνιση της Α. Διαμαντοπούλου, ως επικεφαλής του εγχειρήματος, συνεχίζεται, ενώ ο πρωθυπουργός αναμένεται να δώσει ένα στίγμα του «μεταρρυθμιστικού» πλαισίου στη φιέστα που ετοιμάζεται από το ΠΑΣΟΚ ανήμερα της 3ης Σεπτέμβρη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ