Τρίτη 26 Αυγούστου 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Πιστοί» στις θέσεις τους

«Πίστη» στα... επίσημα κείμενα, στις πράξεις, στο Σύνταγμα της Ελλάδας, έδειξε χτες, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος με τις δηλώσεις του στη Ζάκυνθο. Με τη δήλωσή του, περί μη απεμπόλησης από το Πατριαρχείο των επαρχιών που έχουν παραχωρηθεί επιτροπικώς στην Εκκλησία της Ελλάδας, «διεκδικεί» τη σταθερότητά του στη θέση «περί της Πνευματικής δικαιοδοσίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου στις Μητροπόλεις των Νέων χωρών». Να σημειώσουμε, ότι στις «νέες χώρες» (36 μητροπόλεις) περιλαμβάνονται η Ηπειρος, η Μακεδονία, η Θράκη και τα ΒΑ νησιά του Αιγαίου.

Παράλληλα, ο Πατριάρχης, παρά τη συμφωνία του με τον Μητροπολίτη Ζακύνθου, στο ότι «είναι επίορκοι εκείνοι που δεν τιμούν και δε σέβονται το Φανάρι και την ιστορία του», δεν παρέλειψε να σημειώσει, ότι ο χαρακτηρισμός δεν έχει συγκεκριμένους αποδέκτες. Διευκρίνιση, που προσπαθεί να επιβεβαιώσει τον ενωτικό ρόλο, που υποτίθεται ότι απορρέει «επίσημα», από τη θεσμική θέση του ως «Πατέρα των Ορθοδόξων απανταχού της Γης» και του αποδίδεται και από προσφιλείς του κύκλους. Να υπενθυμίσουμε, ότι τα παραπάνω συμπληρώνουν το παζλ της διαμάχης των δύο Εκκλησιών, Ελλάδας και Κωστ/πολης που ξεκινά φαινομενικά, μετά την εκδημία του μητροπολίτη Θεσσαλονίκης και της επιστολής Βαρθολομαίου, που ζητά από την Εκκλησία της Ελλάδας, να του σταλεί προς έγκριση ο κατάλογος των εκλόγιμων μητροπολιτών.

Αξιοσημείωτες, και οι δηλώσεις του Μητροπολίτη Ζακύνθου Χρυσόστομου, «περί επίορκων» πολλές φορές και τα καλά του λόγια προς τον Βαρθολομαίο ότι είναι «κανών πίστεως και εικών πραότητας». Δηλώσεις, στο πνεύμα και παλαιών αλλά και πρόσφατων λόγων του, περί του ότι «η μητέρα εκκλησία του Οικουμενικού Πατριαρχείου και ο Πατριάρχης δεν έχει να κερδίσει τίποτα (σ.σ. από τον «καυγά»). Αντιθέτως, η αντιπαλότητα υπάρχει από τον Αρχιεπίσκοπο».

Τέλος, στο φόντο των όσων ειπώθηκαν ή δεν ειπώθηκαν στην περιοδεία Βαρθολομαίου, σε Ηλεία, Ζάκυνθο, Κεφαλονιά, συνεδριάζει σήμερα η Διαρκής Ιερά Σύνοδος. Πληροφορίες, θέλουν τον αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο να παρουσιάζει σχέδιο επιστολής που θα επιχειρηματολογεί πάνω στο «νομικό» θέμα που έχει προκύψει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ