Τρίτη 26 Αυγούστου 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Μεγαλώνει ο θόρυβος με τις προσφυγές για τις αποζημιώσεις

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσος Παπαδόπουλος, επιβεβαίωσε την ύπαρξη επιστολής από Ελληνοκύπριο εκτοπισμένο, ο οποίος ισχυριζόμενος ότι εκπροσωπεί άλλα διακόσια άτομα, απειλεί ότι αν η κυβέρνηση δεν παγώσει τα δάνεια του Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών, τότε θα προσφύγει στο Ραούφ Ντενκτάς για αποζημιώσεις. Είπε, επίσης, ότι το πάγωμα των δανείων είναι μεγάλο θέμα, το οποίο θα συζητηθεί.

Πάντως, ο Πρόεδρος Τ. Παπαδόπουλος απέκλεισε και πάλι το ενδεχόμενο νομοθετικών μέτρων αποτροπής προσφυγών στο κατοχικό καθεστώς για αποζημιώσεις, λέγοντας ότι είναι μέγα σφάλμα τακτικής και πολιτικής να επιβάλλονται περιορισμοί στα δικαιώματα των πολιτών.

Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι δεν ήταν υποχρεωμένος να απαντήσει στην επιστολή του Χριστάκη Πολυκάρπου, που ζητούσε αποζημιώσεις και μάλιστα σε ξένο συνάλλαγμα για την περιουσία του στα κατεχόμενα.

Εξάλλου, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης, σχολιάζοντας την επιστολή εκτοπισμένου προς τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο είπε ότι εάν αφαιρεθεί το σκέλος του εκβιασμού, τότε το θέμα του παγώματος των χρεών μπορεί να μελετηθεί.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Προσφύγων της Βουλής Αριστοφάνης Γεωργίου συνέστησε στους εκτοπισμένους αυτοσυγκράτηση και να μην κάνουν κινήσεις που θα οδηγήσουν σε αναγνώριση του ψευδοκράτους. Το θέμα των χρεών στο Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών, είπε ο Α. Γεωργίου, μπορεί να συζητηθεί. Εξέφρασε ωστόσο την εκτίμηση πως εάν παγώσουν τα χρέη, υπάρχει κίνδυνος, όσοι αναμένουν δάνεια από το Φορέα, να μην μπορούν να τα εξασφαλίσουν.

Για τις εκλογές στα κατεχόμενα

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι εάν στις παράνομες εκλογές στα κατεχόμενα κερδίσουν τα κόμματα που υποστηρίζουν την πολιτική του Ραούφ Ντενκτάς, τότε δεν υπάρχει προοπτική για λύση του Κυπριακού. Κι αυτό, όπως εξήγησε, γιατί ο Ραούφ Ντενκτάς επιθυμεί να εφαρμόσει το όραμά του για χωριστές οντότητες, κάτι το οποίο αποτελεί εφιάλτη για την ελληνική κυπριακή πλευρά. Εξάλλου, επεσήμανε ότι ουσιαστικός συνομιλητής είναι η Αγκυρα και ότι οι μέχρι τώρα θέσεις της καταδεικνύουν ότι στηρίζουν το Ραούφ Ντενκτάς.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απέδωσε σε σκοπιμότητες τις δηλώσεις ηγετών της τουρκοκυπριακής αντιπολίτευσης για τα θέματα των εποίκων και των αποζημιώσεων. Ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, είπε, θέλει να εξασφαλίσει τις ψήφους των εποίκων. Απαντώντας στις δηλώσεις των Μουσταφά Ακιντζί και Αλί Ερέλ ότι θα αναγκαστεί να τοποθετηθεί συγκεκριμένα επί του σχεδίου Ανάν, είπε ότι ήδη έχει τοποθετηθεί ξεκάθαρα μετά τη Χάγη.

Εξάλλου, ο Πρόεδρος διέψευσε δημοσιεύματα ότι η κυβέρνηση έχει αναθέσει σε Αμερικανούς εμπειρογνώμονες τη διεξαγωγή μελέτης επί των οικονομικών πτυχών του σχεδίου Ανάν.

Η μελέτη, είπε, γίνεται από ομάδα Κυπρίων εμπειρογνωμόνων σε συνεργασία με Ελληνες, ενώ έχουν προσληφθεί ειδικοί για διάφορες άλλες πτυχές του σχεδίου.

Ο Χρ. Πρωτόπαππας

Ο Ελληνας κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαππας, απαντώντας σε ερώτηση σχετική με την τακτική Ντενκτάς - μπροστά μάλιστα στις εκλογές στα κατεχόμενα - σημείωσε: «έχουμε τονίσει, κατ' επανάληψη, ότι η τακτική του κ. Ντενκτάς οδηγεί σε αδιέξοδο το Κυπριακό. Είναι αδιέξοδη και αρνητική ακόμα και για τους ίδιους τους Τουρκοκυπρίους. Συμπαρασύρει την Τουρκία σε μια πορεία που αντιτίθεται στην επιθυμία της να εισέλθει στην ΕΕ. Ο κ. Ντενκτάς δημιουργεί συνεχώς προσκόμματα στη διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ».

Προς ενοποίηση του πολιτικού «ενδιάμεσου χώρου»

Ο πρόεδρος του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ, Γιαννάκης Ομήρου, επανέλαβε την ετοιμότητα του κόμματός του για διάλογο με το ΔΗΚΟ, με στόχο τη συνένωση του ενδιάμεσου χώρου.

Ο Γ. Ομήρου εξέφρασε την άποψη ότι δεν υπήρξε, από πλευράς ΔΗΚΟ, σωστός χειρισμός της πρόθεσης για ένταξη στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα και πρόσθεσε ότι έγιναν και κάποιες δηλώσεις που ενόχλησαν.

Επίσης, αφού είπε πως δεν υπήρξε ανταπόκριση από το ΔΗΚΟ στην πρόταση της ΕΔΕΚ για διάλογο, επεσήμανε ότι στην επιστολή του προς το ΔΗΚΟ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού κόμματος, Ρόμπιν Κουκ, ανέφερε σαφώς ότι για να καταστεί το ΔΗΚΟ μέλος της σοσιαλιστικής διεθνούς θα πρέπει να υπάρξει διάλογος με το κόμμα που ήδη μετέχει, δηλαδή την ΕΔΕΚ.

Εξάλλου, ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Αντρέας Αγγελίδης, δήλωσε ότι, αφού ακουστούν οι θέσεις της βάσης και ληφθούν οι αποφάσεις από την Κεντρική Επιτροπή, το ΔΗΚΟ θα συζητήσει κατά τρόπο αποφασιστικό για το πώς θα μπορούσε να συνενωθεί ο ενδιάμεσος χώρος. Επιπλέον, ανέφερε πως δεν υπήρχε πρόθεση από το κόμμα του να επιχειρήσει ένταξη στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα, χωρίς να συνεννοηθεί, προηγουμένως, με το Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ.

Ο Α. Αγγελίδης διευκρίνισε ότι το ΔΗΚΟ εκδήλωσε απλώς πρόθεση για ένταξη και ενημέρωσε σχετικά το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ