Τρίτη 26 Αυγούστου 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Προφυλακίστηκε ο Ρώσος επιχειρηματίας

Θα εξεταστεί το ενδεχόμενο έκδοσής του στη Ρωσία

Στις Φυλακές Κορυδαλλού οδηγήθηκε χτες ο Ρωσοεβραίος μεγιστάνας των ΜΜΕ και ιδιοκτήτης τράπεζας, Βλαντιμίρ Γκουζίνσκι, μετά την εντολή του εισαγγελέα εφετών Γ. Βλάση για προσωρινή φυλάκιση του μεγαλοεπιχειρηματία, μέχρις ότου το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο αποφανθεί για ενδεχόμενη έκδοσή του στη Ρωσία, αφού μελετήσει το σχετικό φάκελο των ρωσικών αρχών. Σε βάρος του Γκουζίνσκι εκκρεμούσε σχετικό ένταλμα σύλληψης της Interpol.

Ο Γκουζίνσκι συνελήφθη την Πέμπτη στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» ως καταζητούμενος στη Ρωσία, καθώς οι αρχές της χώρας του του αποδίδουν την κατηγορία της απάτης, ύψους 250 εκατ. δολαρίων. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες εκδηλώθηκε αμερικανικό και ισραηλινό ενδιαφέρον με στόχο την απελευθέρωσή του.

Στη σύλληψη του Ρώσου επιχειρηματία από τις ελληνικές διωκτικές αρχές, αναφέρθηκε χτες και ο υπουργός Τύπου Χρ. Πρωτόπαππας, ο οποίος είπε ότι αυτή έγινε στη βάση «επικαιροποιημένου εντάλματος σύλληψης που είχε εκδοθεί από τις ρωσικές αρχές και στο πλαίσιο διμερούς συμφωνίας Ελλάδας - Ρωσίας». Και πρόσθεσε: «Τα της έκδοσης ή μη δε θα τα κρίνουμε εμείς, θα τα κρίνει η ανεξάρτητη Δικαιοσύνη. Γνωρίζετε ότι το θέμα έχει παραπεμφθεί στον εισαγγελέα και στη συνέχεια στο Συμβούλιο Εφετών και από εκεί θα υπάρξουν οι τελικές αποφάσεις».

Σε ερώτηση αν υπήρξε παρέμβαση των ΗΠΑ για να μην εκδοθεί ο Γκουζίνσκι στη Ρωσία, ο υπουργός Τύπου απέφυγε ν' απαντήσει και επανέλαβε ότι «η ανεξάρτητη ελληνική Δικαιοσύνη θα εξετάσει τι υπάρχει από τις ρωσικές αρχές, θα ακούσει τα αντεπιχείρηματα και θα κρίνει». Επίσης διευκρίνισε: «Δεν μπορεί η χώρα μας να μην τηρεί τις διεθνείς υποχρεώσεις της. Βεβαίως, δεν υποχρεωνόμαστε ως κράτος να τον εκδώσουμε, δε λέει αυτό η συμφωνία. Το θέμα παραπέμπεται στη Δικαιοσύνη, προκειμένου να κριθεί. Η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη και δεν μπορεί να ξέρουμε τι θα αποφασίσει».

Να σημειωθεί ότι ο ίδιος είχε συλληφθεί και πριν τρία χρόνια στην Ισπανία αλλά τελικά δεν εκδόθηκε στη Ρωσία καθώς ενάντια σε αυτό το ενδεχόμενο κινητοποιήθηκε το εβραϊκό λόμπι. Ο Γκουζίνσκι που έχει ρωσική αλλά και ισραηλινή υπηκοότητα, ανήκε στην ομάδα των επιχειρηματιών που περιέβαλαν τον πρώην Ρώσο Πρόεδρο Μπ. Γιέλτσιν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ