Παρασκευή 2 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ
Χαρτοπόλεμος ανακοινώσεων
  • ΝΔ: Παρασύρεστε σε ένα διάλογο άνευ προϋποθέσεων
  • Διαδικαστικό είναι το περιεχόμενο της επιτροπής εμπειρογνωμόνων κατά τον κυβερνητικό εκπρόσωπο

Ο συνηθισμένος χαρτοπόλεμος ανακοινώσεων μεταξύ της κυβέρνησης και της ΝΔ πραγματοποιήθηκε κανονικά, μετά τις τελευταίες εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά.

Η "αρχή" έγινε από τον εκπρόσωπο Τύπου της ΝΔ, ο οποίος σε γραπτή του δήλωση σημείωσε πως "η αυτονόητη διατήρηση των ελληνικών επιφυλάξεων στα χρηματοδοτικά πρωτόκολλα της Κοινότητας προς την Τουρκία εξουδετερώνεται από τη σύσταση και λειτουργία της επιτροπής εμπειρογνωμόνων στον τομέα των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Με τους όρους υπό τους οποίους συγκροτείται η επιτροπή αυτή είναι φανερό, όπως επανειλημμένως έχει τονίσει η ΝΔ, ότι η κυβέρνηση παρασύρεται σ' ένα είδος διαλόγου και μάλιστα άνευ προϋποθέσεων". Ο εκπρόσωπος της ΝΔ στη συνέχεια της δήλωσής του επισήμανε την ασταθή πολιτική κατάσταση στην Τουρκία, υπογραμμίζοντας πως "με τις συνθήκες αυτές η κυβέρνηση ή θα δεχτεί να κάνει και άλλες παραχωρήσεις σε βάρος των εθνικών μας δικαίων ή θα διακόψει το διάλογο επιδεινώνοντας όμως έτσι τις ήδη τεταμένες ελληνοτουρκικές σχέσεις".

Η τοποθέτηση της ΝΔ προκάλεσε την αντίδραση του υπουργού Τύπου Δ. Ρέππα, ο οποίος απαντώντας στον εκπρόσωπο της ΝΔ "υπενθύμισε" την πολιτική διαλόγου προς την Τουρκία που ακολούθησαν οι κυβερνήσεις της ΝΔ. "Είναι αστείο, σημείωσε ο Δ. Ρέππας, η ΝΔ να παριστάνει σήμερα τον κατήγορο".

Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης υποστήριξε επίσης ότι "η επιτροπή εμπειρογνωμόνων που δημιουργείται θα ασχοληθεί μόνο με διαδικαστικά θέματα και θα εκδώσει πόρισμα που δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα".

Στη διαμάχη κυβέρνησης και ΝΔ πήρε μέρος και ο επίτιμος αρχηγός της ΝΔ Κ. Μητσοτάκης, ο οποίος κατηγόρησε τον Δ. Ρέππα ότι "λέει εν γνώσει του μια κραυγαλέα ανακρίβεια" και υποστήριξε ότι "η Τουρκία την εποχή της δικής μας διακυβέρνησης είχε δεχτεί και τους τρεις όρους που είχαμε θέσει (εδαφική ακεραιότητα, σεβασμό των Συνθηκών και των αρχών του Διεθνούς Δικαίου)".

Πάντως, ο Κ. Μητσοτάκης, σε άλλο σημείο των δηλώσεών του, υποστήριξε πως η πολιτική της κυβέρνησης "είναι προς τη σωστή κατεύθυνση", αλλά "δυστυχώς είναι αναποφάσιστη, διστακτική και προπαντός δεν έχει ενότητα".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ