Τετάρτη 7 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ τα Ελληνοτουρκικά

Συνέρχεται σήμερα η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, όπου αναμένεται να κυριαρχήσει το θέμα των εξελίξεων στα Ελληνοτουρκικά. Η συνεδρίαση πραγματοποιείται στο φόντο της επιστολής των 32 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι εκδήλωσαν τη διαφωνία τους με μια επί της ουσίας έναρξη διαλόγου Αθήνας - Αγκυρας, της προχτεσινής συνεδρίασης του ΕΓ, όπου διάφορα μέλη του εξέφρασαν επιφυλάξεις για την κυβερνητική τακτική, καθώς και της χτεσινής συνάντησης Σημίτη - Αρσένη,όπου ο δεύτερος εξέθεσε τις απόψεις του περί της κινητικότητας στα Ελληνοτουρκικά.

"Είστε μειοψηφία"

Οπως υποστήριζαν χτες συνεργάτες του πρωθυπουργού, ο Κ. Σημίτης στην τοποθέτησή του θα προχωρήσει σε εφ' όλης της ύλης παρουσίαση της κυβερνητικής πολιτικής. Οπως έλεγαν, θα είναι "αποφασιστικός και σαφής",διαμηνύοντας ότι δε θα αποδεχτεί "να παίζει κανείς με τα εθνικά θέματα",υποστηρίζοντας ότι η πολιτική που ακολουθεί κινείται στην πάγια στρατηγική του ΠΑΣΟΚ, έχει συναποφασιστεί στα κυβερνητικά και κομματικά όργανα και έχει την έγκριση του ελληνικού λαού. Παράλληλα, θα υπεραμυνθεί της "μη απομόνωσης" της χώρας, στην οποία θα οδηγήσει η απόρριψη των πρωτοβουλιών για ελληνοτουρκική "προσέγγιση".

Ωστόσο, οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι δεν είναι στις προθέσεις του πρωθυπουργού να χρησιμοποιήσει "πολεμικό ύφος" κατά των "32", αλλά δεν παρέλειπαν να αναφέρουν ότι η ομιλία του θα αποτελεί "πρόκληση προς όσους έχουν κάτι διαφορετικό να πουν, να ξεκαθαρίσουν τη στάση τους".Ενδεικτική, τέλος, της τακτικής που φαίνεται να επιλέγει η κυρίαρχη ομάδα στο ΠΑΣΟΚ είναι η αντιμετώπιση των "32", καθώς και όσων διατυπώνουν αντίθετες απόψεις με αυτές του πρωθυπουργού, με το χαρακτηρισμό τους ως "μειοψηφία",όπως δήλωσε χτες ο Θ. Τσουκάτος.

Η τακτική των "32"
και του Γερ. Αρσένη

Σε ό,τι αφορά τις προθέσεις των "32", η ανομοιογένεια στο εσωτερικό τους δεν αποτελεί εγγύηση για το αν οι τόνοι που θα ακολουθήσουν θα κινούνται σε ενιαίο επίπεδο. Οπως, όμως, προκύπτει από χτεσινές δηλώσεις, τόσο του Παν. Οικονόμου,όσο και του Μ. Δασκαλάκη,η τακτική που θα ακολουθήσουν θα κινείται σε δυο επίπεδα: Αφ' ενός, "προβολή" της αξίας της επιστολής τους, που "δικαιώθηκε", αφού προκάλεσε "αλλαγή" στο ύφος με το οποίο προσεγγίζει η κυβέρνηση τις εξελίξεις στα Ελληνοτουρκικά, αφ' ετέρου εμμονή στη δημοσιοποίηση των επιφυλάξεων και των ανησυχιών τους, για το αν η κυβερνητική πρακτική περιορίζεται σε κινήσεις τακτικής ή σημαίνει συνολικότερη αλλαγή στρατηγικής.

Οσο για τη συνάντηση Σημίτη - Αρσένη, οι δυο πλευρές έλεγαν χτες πως διεξήχθη σε "φιλικό κλίμα". Ο Γερ. Αρσένης, που δε θα λάβει το λόγο στην ΚΟ, διατύπωσε αμφιβολίες για τις "καλές προθέσεις" της Αγκυρας και έθεσε θέμα σύγκλησης της ΚΕ για τα Ελληνοτουρκικά, ώστε να υπάρξει "σύνθεση απόψεων", αλλά το αίτημά του έμεινε αναπάντητο. Ο δε Κ. Σημίτης υποστήριξε ότι η ακολουθούμενη διαδικασία δε συνιστά διάλογο με την Τουρκία.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ τα Ελληνοτουρκικά (1997-05-07 00:00:00.0)
Νέες "αναταράξεις" λόγω Ελληνοτουρκικών (1997-05-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ