Τετάρτη 7 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ζητούν την αμερικανική προστασία

Αμερικάνικη προστασία και διεύρυνση της παρέμβασής τους στην ευρύτερη περιοχή, ζήτησε ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας, Δ. Αποστολάκης,εκπροσωπώντας την ελληνική κυβέρνηση στην 6η Σύνοδο της "Συμβουλευτικής Επιτροπής Υψηλού Επιπέδου Ελλάδας - ΗΠΑ" που συγκαλείται από χτες στο Ηράκλειο της Κρήτης. Η σύνοδος γίνεται κάθε χρόνο, εκ περιτροπής στην Ελλάδα και στις ΗΠΑ, σε εφαρμογή της συμφωνίας για τις βάσεις (MDCA - 90). Η πρώτη φάση των εργασιών της άρχισε χτες με ομιλίες των υφυπουργών Αμυνας της Ελλάδας, Δ. Αποστολάκη και των ΗΠΑ, Τζ. Λόνταλ.Ο Ελληνας υφυπουργός υποστήριξε πως "θέση μας είναι ότι η αρχιτεκτονική ασφαλείας και σταθερότητας που έχει διαμορφωθεί στη Βόρεια και Κεντρική Ευρώπη πρέπει να επεκταθεί και προς Νότον, ούτως ώστε παραδοσιακά ασταθείς περιοχές να ζήσουν τελικά κάτω από συνθήκες ασφαλείας".

Η αμερικανική πλευρά δεν έχασε την ευκαιρία να θέσει και πάλι την πρόταση για άοπλες πτήσεις των ελληνικών μαχητικών στο Αιγαίο. Από την ελληνική αντιπροσωπεία, σε σχέση με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αναφέρθηκε ότι δεν αναγνωρίζονται διαφορές μεταξύ των δύο χωρών πέραν της νομικής διαφοράς για την υφαλοκρηπίδα, για την επίλυση της οποίας η ελληνική πλευρά έχει προτείνει την παραπομπή της στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Στις συναντήσεις παίρνει μέρος και ο Χ. Κάβανο, υπεύθυνος για την Αν. Ευρώπη του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, ο οποίος κάλεσε τις δύο χώρες, Ελλάδα και Τουρκία, να τα βρουν "σαν καλοί σύμμαχοι". Σήμερα θα έχει συνάντηση με τον υφυπουργό Εξωτερικών, Γ. Κρανιδιώτη και ακολούθως θα μεταβεί στην Αγκυρα κομίζοντας πρόταση για απευθείας συνομιλίες των δύο πλευρών στην Κύπρο.

Ασκηση χωρίς πτήσεις σε Κύπρο

Στο μεταξύ φαίνεται πως τα αμερικανικής έμπνευσης Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης προωθούνται βήμα το βήμα. Σήμερα και αύριο βρίσκεται σε εξέλιξη η ελληνική αεροναυτική άσκηση "Τοξότης" με τροποποιημένο όμως σενάριο ώστε να μη γίνουν πτήσεις ελληνικών μαχητικών πάνω από την Κύπρο. Η συγκεκριμένα η άσκηση θα λάβει χώρα στον θαλάσσιο χώρο μεταξύ Ρόδου, Κρήτης και Κύπρου. Πτήσεις μαχητικών αναμένεται να γίνουν βέβαια στην περιοχή ελέγχου πτήσεων της Λευκωσίας στα διεθνή ύδατα, αλλά όχι πάνω από τα κυπριακά εδάφη.

Επίσης, σήμερα και αύριο διεξάγεται η μικρής κλίμακας εκπαιδευτική άσκηση του Πολεμικού Ναυτικού "Αστραπή '97" στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Πελοποννήσου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ