Τετάρτη 7 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΜΥΝΑΣ
Υπό καθεστώς συνειδητής υποβάθμισης

Ερώτηση προς τον υπουργό Αμυνας των βουλευτών του ΚΚΕ Ορ. Κολοζώφ και Στρ. Κόρακα

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα Ερευνητικά Κέντρα του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, εξαιτίας της υποβάθμισης στην οποία τα έχει καταδικάσει η κυβέρνηση, θίγουν σε Ερώτηση που κατέθεσαν προς τον υπουργό Αμυνας οι βουλευτές του ΚΚΕ Ορ. Κολοζώφ και Στρ. Κόρακας.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ επισημαίνουν ότι με προηγούμενη Ερώτηση (4661/16 - 1 - 1996) είχαν θέσει το θέμα της καθυστέρησης της έκδοσης του ΠΔ, που προβλέπεται από το άρθρο 27 του Ν. 2292/95 και με το οποίο θα καθορίζονται η οργάνωση, η δομή και η λειτουργία των Ερευνητικών Κέντρων του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, καθώς και οι βαθμίδες εξέλιξης και τα απαιτούμενα προσόντα του επιστημονικού προσωπικού των Κέντρων αυτών. Στην απάντησή του (έγγραφο Φ. 900α/1141/8 - 2 - 1996) ο υπουργός Εθνικής Αμυνας είχε υποστηρίξει ότι η καθυστέρηση της έκδοσης αυτού του ΠΔ οφειλόταν "στο γεγονός ότι δόθηκε προτεραιότητα στην έκδοση των Προεδρικών Διαταγμάτων για τη συγκρότηση του Επιτελείου ΥΕΘΑ και της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών (ΓΔΕ), κυρίως δε του πρώτου, το οποίο θα εκπονήσει το σχέδιο του παρόντος Διατάγματος".

Ωστόσο, όπως σημειώνουν στην καινούρια Ερώτησή τους οι βουλευτές του ΚΚΕ "μέχρι σήμερα δεν έχει εκδοθεί ακόμα το ΠΔ για τα Ερευνητικά Κέντρα, αν και από τη δημοσίευση του Ν. 2292/95 (15 - 2 - 1995) έχουν περάσει περισσότερα από δύο χρόνια, ενώ έχει ολοκληρωθεί εδώ και καιρό και η έκδοση των ΠΔ τα οποία αναφέρονται στην απάντηση του υπουργού".

Και προσθέτουν: "Πρόκειται για μια απαράδεκτη κατάσταση. Είναι γνωστό ότι στην εποχή μας, η τεχνολογική έρευνα και ανάπτυξη αποτελούν κύριο βραχίονα υποστήριξης της αμυντικής και εν γένει στρατιωτικής υποδομής μιας χώρας. Το γεγονός αυτό επιβάλλει την ουσιαστική ενσωμάτωση και πλήρη αξιοποίηση της σύγχρονης τεχνογνωσίας και των διαδικασιών τεχνολογικής ανάπτυξης στις διαδικασίες απόκτησης και υποστήριξης οπλικών συστημάτων από τις Ενοπλες Δυνάμεις. Ωστόσο, η πολιτική της κυβέρνησης βρίσκεται στην εντελώς αντίθετη κατεύθυνση, αφού ακόμα και το ολιγάριθμο επιστημονικό προσωπικό που προσλήφθηκε στα Ερευνητικά Κέντρα του ΥΕΘΑ, αναγκάστηκε σε σημαντικό βαθμό να αποχωρήσει εξαιτίας των συνθηκών που επικρατούσαν σ' αυτά".

Συγκεκριμένα, ο υπουργός ερωτάται:

"Ποια είναι τα μέτρα που πρόκειται να πάρει η κυβέρνηση και πότε ώστε να εκδοθεί άμεσα το ΠΔ για τα Ερευνητικά Κέντρα του υπουργείου Εθνικής Αμυνας; Εάν προτίθεται η κυβέρνηση να παρέμβει ουσιαστικά για την άμεση αναβάθμιση των Ερευνητικών Κέντρων του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, ώστε αυτά να λειτουργήσουν σύμφωνα με τις σύγχρονες απόψεις και αντιλήψεις;

Εάν θεωρεί η κυβέρνηση ότι είναι επιβεβλημένη η αξιοποίηση του ελληνικού επιστημονικού δυναμικού για την ενίσχυση της άμυνας της χώρας και με ποιες διαδικασίες σκοπεύει να εξασφαλίσει την αξιοποίησή του και εν γένει τη συνεργασία του;

Εάν έχουν πραγματοποιηθεί από την κυβέρνηση προγράμματα ανάπτυξης και χρηματοδότησης των κρατικών βιομηχανικών μονάδων της πολεμικής βιομηχανίας και ποια είναι αυτά;".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Υπό καθεστώς συνειδητής υποβάθμισης(1997-05-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ