Τετάρτη 7 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ
Συμφωνούν... διαφωνώντας οι νομάρχες

Εκτακτη γενική συνέλευση της Ενωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας

Σε μία ακόμη πράξη υποταγής, στα σχέδια της κυβέρνησης να αποτελέσει η Αυτοδιοίκηση μέσο επιβολής των αντιλαϊκών επιλογών και αποφάσεών της, εξελίχθηκε η χτεσινή έκτακτη γενική συνέλευση της Ενωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας (ΕΝΑΕ), με θέμα το νομοσχέδιο για την περιφερειακή συγκρότηση. Η πλειοψηφία των αιρετών επαναδιατύπωσε τη στήριξή της στη φιλοσοφία του νομοσχεδίου, "αναγνωρίζοντας" ότι γίνεται στα πλαίσια μιας ευρύτερης μεταρρύθμισης του διοικητικού συστήματος της χώρας, παραβλέποντας την ουσία, όπως τη "συνέλαβαν" οι εμπνευστές του νομοσχεδίου, δηλαδή τον ασφυκτικότερο εναγκαλισμό της Αυτοδιοίκησης, 1ου και 2ου βαθμού από την κεντρική εξουσία, μέσω του διορισμένου από την κυβέρνηση περιφερειάρχη. Την ίδια στιγμή, προσπερνώντας την πηγή του "κακού", οι αιρετοί στην πλειοψηφία τους αναλώθηκαν σε λεκτικές "κορόνες" σχετικά με τη συρρίκνωση του θεσμού της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης (ΝΑ) και τις επιδιώξεις κάποιων για κατάργησή του.

"Κάποιοι θέλουν να μας συνθλίψουν ανάμεσα στον πρώτο βαθμό Αυτοδιοίκησης και την Περιφέρεια",είπε ο πρόεδρος της ΕΝΑΕ, Ευάγ. Κουλουμπής.Ο ίδιος "τα έριξε" στους κατά καιρούς υπουργούς, λέγοντας ότι με μεταμεσονύκτιες τροπολογίες αφαιρούν αρμοδιότητες από τη ΝΑ. Ενώ συμπλήρωσε πως οι ΝΑ πρέπει να αποκτήσουν δικούς τους προϋπολογισμούς από το Γενάρη του '98 και πως "η κυβέρνηση πρέπει να προωθήσει το σχετικό νόμο ως το τέλος Ιουνίου, διαφορετικά δεν προλαβαίνει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, που συντάσσει τους προϋπολογισμούς". Κατά τα άλλα, τόσο ο ίδιος όσο και η πλειοψηφία των αιρετών συμφώνησε με τη γενική φιλοσοφία του νομοσχεδίου, διατυπώνοντας τις επιμέρους διαφωνίες, που έχουν να κάνουν κυρίως με την αποσαφήνιση των αρμοδιοτήτων ανάμεσα στα επίπεδα Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, με την απόσυρση της διάταξης που προβλέπει την κατάργηση των Νομαρχιακών Επιτροπών, την επιστροφή των αρμοδιοτήτων που προβλέπει ο νόμος 2218/94, στη ΝΑ.

Οι διαφωνίες αυτές περιλαμβάνονται σε ψήφισμα της χτεσινής γενικής συνέλευσης, όπου σημειώνεται, ανάμεσα στα άλλα, και η στήριξη της ΝΑ στις αναγκαστικές συνενώσεις. Στη διάρκεια της συνέλευσης υπήρξαν φωνές για αγωνιστικές κινητοποιήσεις στήριξης του θεσμού, καθώς και κατά των αναγκαστικών συνενώσεων, που όμως δεν ήταν αρκετές. Οπως άλλωστε συμπεραίνεται από την εισήγηση του Ευρ. Κουκιαδάκη εκ μέρους του ΔΣ της ΕΝΑΕ, η όποια "ανησυχία" και αγωνιστικότητα για το μέλλον του θεσμού θα εξαντληθεί στην προσπάθεια για... συμμετοχή στη συζήτηση του νομοσχεδίου στη Βουλή.

Αντίθετη η ΝΑΣ

Το κείμενο καταψήφισε ο εκπρόσωπος της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας" (ΝΑΣ), ο Αντώνης Παπάς,νομαρχιακός σύμβουλος Μαγνησίας, σημειώνοντας πως δεν είναι καθόλου διεκδικητικό, αντίθετα κινείται σε μία κατεύθυνση εξομάλυνσης με το επίμαχο νομοσχέδιο. Συγκεκριμένα τόνισε στο "Ρ" πως πρόκειται για ένα ψήφισμα αποδοχής του ρόλου που διαγράφεται για την Αυτοδιοίκηση, ενός μηχανισμού δηλαδή διεκπεραίωσης ειλημμένων αποφάσεων, επιβολής φόρων στους δημότες και προώθησης ιδιωτικοποιήσεων των υπηρεσιών. Ο ίδιος στην παρέμβασή του στη γενική συνέλευση τόνισε πως δε νοείται αποκέντρωση χωρίς τη γενικότερη ανασυγκρότηση του κράτους και ανάπτυξη της χώρας, με κέντρο τον εργαζόμενο άνθρωπο και τις ανάγκες του, χωρίς η Αυτοδιοίκηση να έχει οικονομική αυτοτέλεια και επάρκεια πόρων. "Αντίθετα το συγκεκριμένο νομοσχέδιο υποβαθμίζει περισσότερο την Αυτοδιοίκηση, μετατρέποντάς τη σε μηχανισμό που θα εφαρμόζει ειλημμένες αποφάσεις στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του προγράμματος σύγκλισης", κατέληξε.

  • Ενάντια στην επιστολή του πρωθυπουργού για το ασυμβίβαστο των νομαρχών - που "λέει" πως όσοι νομάρχες επιθυμούν να είναι υποψήφιοι βουλευτές θα πρέπει να υποβάλουν την παραίτησή τους μέχρι τον Ιούνη του τρέχοντος έτους - καταφέρθηκε ο πρόεδρος της ΕΝΑΕ. "Δεν μπορεί να αντιμετωπιστούν με τον ίδιο τρόπο οι αιρετοί νομάρχες με τους διορισμένους", είπε, για να συμπληρώσει πως η απόφαση αυτή πάρθηκε μετά από πίεση βουλευτών...

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ