Τετάρτη 7 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ
Ενας ακόμα αντιλαϊκός βρόχος

Στο όνομα της αποκέντρωσης και της μεταφοράς αρμοδιοτήτων από την κεντρική διοίκηση στην περιφέρεια, η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο που άρχισε χτες να συζητείται στη Βουλή κάνει ένα ακόμα βήμα στην κατεύθυνση της διοίκησης του κράτους σύμφωνα με τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων ο βουλευτής του ΚΚΕ Αχ. Κανταρτζής.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ επισήμανε ότι το νομοσχέδιο δεν κινείται στην κατεύθυνση των αλλαγών, που χρειάζεται ο τόπος. "Για μας - υπογράμμισε - η δημοκρατική αποκέντρωση συνδέεται με ριζοσπαστικές αλλαγές. Συνδέεται με τον εκδημοκρατισμό του κράτους, της δημόσιας ζωής, και αλλαγές σε κοινωνικό επίπεδο. Περιορισμό της κυριαρχίας των μονοπωλίων και ενίσχυση των αντιπροσωπευτικών θεσμών. Στα πλαίσια αυτά η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα πρέπει να αναπτύσσεται σε όλες τις βαθμίδες με αποκλειστικές αρμοδιότητες και άμεση εκτέλεση των αποφάσεών της. Πρέπει να διαθέτει διοικητική αυτοτέλεια και επάρκεια πόρων. Να καθιερωθεί η τριτοβάθμια αυτοδιοίκηση και τα αντιπροσωπευτικά όργανα να εκλέγονται με απλή αναλογική.

Αντιθέτως, το νομοσχέδιο κινείται στην κατεύθυνση της αποκέντρωσης, με στόχο τη διοίκηση σύμφωνα με τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ετσι λοιπόν βλέπουμε υπαναχώρηση του ΠΑΣΟΚ από παλιότερες θέσεις του. Καθιερώνεται ο Γενικός Γραμματέας ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης. Παραμένει το περιφερειακό συμβούλιο και η σύνθεσή του σύμφωνα με τα πρότυπα της ΟΚΕ".

Στη συνέχεια ο βουλευτής του ΚΚΕ σημείωσε ότι με άλλες διατάξεις του νομοσχεδίου προωθείται ο ασφυκτικός εναγκαλισμός πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας αυτοδιοίκησης, η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και ανοίγονται δρόμοι για την κατάργηση παροχών προς τους πολίτες, νέες φορολογίες και ανταποδοτικά τέλη, καθώς και ανατροπές των εργασιακών σχέσεων με βάση τις επιταγές της λεγόμενης "Λευκής Βίβλου". Ταυτόχρονα δεκάδες ζητήματα σε βάρος της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας αυτοδιοίκησης ρυθμίζονται με Προεδρικά Διατάγματα, δηλαδή ερήμην του Κοινοβουλίου.

Χαρακτηριστική είναι η διάταξη του νομοσχεδίου, με την οποία μεταβιβάζονται κρατικοί παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί στους δήμους και τις κοινότητες που έχουν πληθυσμό άνω των 4.000 κατοίκων. Σχολιάζοντας αυτή τη ρύθμιση ο Αχ. Κανταρτζής παρατήρησε: "Φαίνεται η προσπάθεια απαλλαγής του κράτους από υπηρεσίες που παρέχονται δωρεάν στους πολίτες με την αναγκαστική μεταφορά παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών στους δήμους και τις κοινότητες".

Τέλος, ο βουλευτής του ΚΚΕ παρατήρησε ότι με το νομοσχέδιο ανοίγει ο δρόμος για την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων των υπαλλήλων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης των οποίων θίγεται η μονιμότητα και καθιερώνεται το ελαστικό ωράριο.

Σίγουρα δεν είναι τυχαίος ο τρόπος συζήτησης που επέλεξε για το νομοσχέδιο η κυβέρνηση ορίζοντας περιορισμένο αριθμό συνεδριάσεων. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Στρ. Κόρακας υπογράμμισε ότι η Βουλή νομοθετεί στο γόνατο χωρίς να δίνεται η δυνατότητα στους βουλευτές όχι να διατυπώσουν τις απόψεις τους επί της ουσίας ολοκληρωμένες, αλλά ούτε καν για τον τύπο. Ο Αχ. Κανταρτζής πρόσθεσε ότι ο τρόπος συζήτησης του νομοσχεδίου δείχνει πώς εννοεί το διάλογο η κυβέρνηση, υπενθυμίζοντας ότι κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή η κυβερνητική πλειοψηφία αρνήθηκε να κληθούν για να εκφράσουν τις απόψεις τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των εργαζόμενων.

Τα υπόλοιπα κόμματα ΝΔ, ΣΥΝ και ΔΗΚΚΙ καταψήφισαν το νομοσχέδιο επί της αρχής, προσπαθώντας έτσι να δικαιολογήσουν τον αντιπολιτευτικό τους λόγο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ