Τετάρτη 7 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ιμπεριαλιστική επιδιαιτησία

Κάθε μέρα έρχονται στο φως όλο και περισσότερα στοιχεία, που, σε συνδυασμό με τις γενικότερες εξελίξεις και την κινητικότητα περί τα Ελληνοτουρκικά, επιβεβαιώνουν τον βαθιά επικίνδυνο δρόμο, στον οποίο πορεύεται η κυβέρνηση. Και αυτός δεν είναι άλλος από το δρόμο που οδηγεί - επίσημα πλέον - τη χώρα στις αγκάλες της ιμπεριαλιστικής επιδιαιτησίας για τα θέματα που αφορούν την Ελλάδα και την Τουρκία. Αυτή η πολιτική, απόλυτα εναρμονισμένη με τη λογική της εξάρτησης, συνιστά στην ουσία ανοιχτή πρόσκληση σε"συμμάχους" και "εταίρους" να "ρυθμίσουν", με βάση τα δικά τους "σημαδεμένα χαρτιά", τις σχέσεις ανάμεσα σε Αθήνα και Αγκυρα. Και όταν μιλάμε για τέτοιες"ρυθμίσεις", πρόκειται, ουσιαστικά, για τις διαδικασίες εδραίωσης και διαιώνισης του καθεστώτος του "διαίρει και βασίλευε", που έχουν επιβάλει οι ιμπεριαλιστές στο Αιγαίο.

Η χτεσινή αποκάλυψη του "Ρ" - που κάθε άλλο παρά διέψευσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος - σύμφωνα με την οποία η κυβέρνηση δεν απορρίπτει την υπαγωγή των ελληνοτουρκικών διαφορών σε "ειδικό νομικό όργανο" (!) με τη συμμετοχή"τρίτης πλευράς", έρχεται να δηλώσει με αποκαλυπτικό τρόπο εκείνο που πραγματικά κρύβεται πίσω από την κινητικότητα του "διαλόγου", που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα, μεταξύ των δύο χωρών. Ενός "διαλόγου", ο οποίος ήδη έχει τη σφραγίδα της "υψηλής εποπτείας" των ΗΠΑ και των Ευρωπαίων και τελεί υπό τας ευχάς τους, όπως διαβεβαίωσε προχτές ο Αμερικανός πρέσβης, Τ. Νάιλς. Η κυβερνητική θέση, ανεξάρτητα αν τελικά υλοποιηθεί με το συγκεκριμένο τρόπο, ανεξάρτητα αν θα συσταθεί αυτής ή κάποιας άλλης μορφής "ειδικό νομικό όργανο" επιδιαιτησίας, είναι αποκαλυπτική. Αποκαλύπτει την κυβερνητική αντίληψη γύρω από τα Ελληνοτουρκικά και προσδιορίζει επακριβώς τα νήματα που κινούν την εξωτερική της πολιτική. Πρόκειται για την αντίληψη της καθυπόταξης των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων και της προσαρμογής τους στους χάρτες της "νέας τάξης", που έχουν συντάξει το ΝΑΤΟ και οι ιμπεριαλιστές.

Εκεί ακριβώς βρίσκεται ο επικίνδυνος χαρακτήρας της κυβερνητικής πολιτικής. Στο γεγονός ότι υποτάσσει την ανάγκη για διάλογο, την ανάγκη για συμφωνία και διαμόρφωση συνθηκών καλής γειτονίας με την Τουρκία, στην ιμπεριαλιστική "αρχιτεκτονική" των σφαιρών επιρροής. Δηλαδή, η επιβεβλημένη προσέγγιση και συμφωνία των δύο χωρών για διασφάλιση της ειρήνης στο Αιγαίο, μετατρέπεται σε πρόσχημα στα πλαίσια της κυβερνητικής πρακτικής. Πρόσχημα για την επιβολή ενός επιδιαιτητικού στάτους κβο στην περιοχή, από εκείνους, οι οποίοι συντηρούν, προκαλούν και αναπαράγουν για τα δικά τους συμφέροντα την ελληνοτουρκική κρίση. Αυτοί οι τελευταίοι, καλούνται τώρα από την ελληνική κυβέρνηση να ενδυθούν την τήβεννο του... Δικαίου και με τη δικαιοδοσία που η Ελλάδα τους αναγνωρίζει (!) να αποφανθούν για τα συμφέροντα της χώρας!

Ομως, η κυβέρνηση είναι έκθετη για έναν ακόμα λόγο. Διότι, όχι μόνο θέτει τη χώρα σε καθεστώς ιμπεριαλιστικής εποπτείας, όχι μόνο προσκαλεί τους επιδιαιτητές "λύκους" να φυλάξουν τα "πρόβατα", αλλά προωθεί όλα τα παραπάνω στο παρασκήνιο. Γιατί, ακόμα κι αν η κυβέρνηση ισχυριστεί ότι "αυτά δε λέγονται δημόσια", πώς να εξηγηθεί ότι η ενημέρωση που ζητούν τα πολιτικά κόμματα, είναι τόσο "ελλιπής", που λίγο απέχει από το να χαρακτηριστεί "ψευδής"; Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση αναλαμβάνει τεράστιες ευθύνες. Διότι τα δικά της "ευχαριστώ" προς τους Αμερικανούς δεν έχει καμία νομιμοποίηση να τα μετατρέπει σε αλυσίδες για να ποδηγετήσει τα συμφέροντα,τόσο του ελληνικού όσο και του τούρκικου λαού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ