ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 2 Μάη 2002
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Το λιμάνι φόρεσε κόκκινα και διαδήλωσε

Πλημμύρισε χτες από κόκκινο και το πρώτο λιμάνι της χώρας! Απεργοί εργάτες, από τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, την οικοδομή, τα εργοστάσια, τα βαπόρια, κρατώντας στα χέρια τους υψωμένα τα κόκκινα λάβαρα του αγώνα, νεολαίοι, συνταξιούχοι, ολόκληρη η εργατική τάξη του Πειραιά, κατέκλυσε χτες τους δρόμους γύρω από το λιμάνι, για να τιμήσει την 1η Μάη όπως της αξίζει, να διαδηλώσει την απόφασή της να συνεχίσει με μεγαλύτερη ένταση τους ταξικούς αγώνες για την υπεράσπιση και διεύρυνση των κατακτήσεών της. Δεκάδες τα πανό, αμέτρητες οι σημαίες, «βροχή» τα αντικυβερνητικά και αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα, ξάφνιασε πολλούς αυτό το μαζικό «παρών» των εργαζόμενων του Πειραιά που ανταποκρίθηκαν στο ταξικό προσκλητήριο που τους απηύθυνε το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο μέσω της Συντονιστικής Επιτροπής Σωματείων Πειραιά, ρίχνοντας στον πάτο την επιχείρηση κυβέρνησης και εργοδοσίας να τους στείλει...«εκδρομή», κλείνοντας από προχτές τα εργοστάσια και γυρίζοντας στην πλάτη στην υποταγμένη πλειοψηφία της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Πειραιά.

Το πρώτο ραντεβού των εργατών είχε καθοριστεί στις 10 το πρωί στο Εργατικό Κέντρο. Από κει ξεκίνησε μία μαχητική και καλά οργανωμένη πορεία. Δεν υπήρχε διαδηλωτής χωρίς να κρατά μία κόκκινη σημαία και να μη βρίσκεται κάτω από το πανό του. Μέχρι η πορεία να φτάσει στην πλατεία Κοραή ο όγκος της είχε διπλασιαστεί καθώς κατά μήκος των δρόμων του λιμανιού περίμεναν προσυγκεντρωμένοι εργάτες από τους γύρω δήμους του Πειραιά. Στις 11 η πορεία κατέφτασε στην πλατεία Κοραή για να την υποδεχτούν οι εκεί συγκεντρωμένοι με θερμά χειροκροτήματα, ενώ η πλατεία γέμισε πλέον ασφυκτικά.

Αυτή ακριβώς, τη θέα της κατάμεστης από συγκεντρωμένους πλατείας σχολίασε και ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ Γιώργος Τούσσας κεντρικός ομιλητής, λέγοντας: «Είμαστε σε καλό δρόμο. Μπορούμε να κάνουμε και θα κάνουμε περισσότερα για την αναγέννηση και τον ταξικό προσανατολισμό του συνδικαλιστικού κινήματος, για να μετατρέψουμε το ΠΑΜΕ σε βασικό εκπρόσωπο των εργαζομένων και των συμφερόντων τους». «Την Πρωτομαγιά του 2003 μπορούμε να είμαστε ακόμα πιο δυνατοί, με περισσότερες δυνάμεις. Σε αυτή την πρωτοπόρα αγωνιστική πορεία συμβάλλουμε με όλες μας τις δυνάμεις για την κλιμάκωση των αγώνων, αντιπαλεύοντας την αντεργατική - αυταρχική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, του μεγάλου κεφαλαίου και των άλλων πολιτικών εκπροσώπων του. Τιμάμε την κόκκινη Εργατική Πρωτομαγιά, τους νεκρούς εργάτες που έπεσαν στις σκληρές μάχες της ταξικής πάλης με τη βεβαιότητα ότι η εργατική τάξη, οι εργάτες του χεριού και του πνεύματος είναι αυτοί που θα καταργήσουν το καθεστώς της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, είναι οι πρωτομάστορες της νέας ζωής».

Στο βήμα της συγκέντρωση πρώτος ανέβηκε, απευθύνοντας χαιρετισμό ο πρόξενος της Παλαιστινιακής Αρχής Ισμάντ Σάμπρι: «Ο αγώνας του λαού μας --είπε-- ενάντια στον Σαρόν, στις ΗΠΑ για ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος είναι και δικός σας αγώνας, είναι αγώνας όλων των λαών». Κατήγγειλε την Ευρωπαϊκή Ενωση για τη σιωπή της, αναφέρθηκε στα στυγερά εγκλήματα σε βάρος του παλαιστινιακού λαού και υπογράμμισε: «Και αν αυτός ο αγώνας μας, είναι τρομοκρατία, τότε είναι καμάρι μας. Δεν πρόκειται να υποκύψουμε ποτέ αν τα στρατεύματά τους δε φύγουν από τα κατεχόμενα» και τα λόγια του πνίγηκαν από τα χειροκροτήματα και τα συνθήματα: «Ελλάδα, Κύπρος, Παλαιστίνη Αμερικάνος δε θα μείνει», «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ πολέμου συνδικάτο», ταρακούνησαν τον Πειραιά.

Χαιρετισμούς απηύθυναν ακόμα η Εύα Πολύζου από την Επιτροπή Νέων Εργαζομένων και ο Γιώργος Ευαγγελάκος από την Συντονιστική Επιτροπή Συνταξιούχων Πειραιά. Ενώ παραβρέθηκαν αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον γραμματέα της Κομματικής Οργάνωσης Πειραιά Σ.Κωτσαντή, ο δήμαρχος Περάματος Ι.Πατσιλινάκος, εκπρόσωποι από δεκάδες μαζικούς φορείς και άλλοι. Ακολούθησε πορεία προς το Πασαλιμάνι στο μνημείο των νεκρών εργατών της μεγάλης απεργίας του 1923 και κατάθεση στεφανιών.


Αλληλεγγύη στην Παλαιστίνη

Από την πλατεία Δικαστηρίων (Αγαλμα Βενιζέλου) που για δύο μέρες μετατράπηκε σε πλατεία Αλληλεγγύης στον ηρωικό λαό της Παλαιστίνης, ο λαός και η νεολαία της Θεσσαλονίκης μαζί με τους μετανάστες και τους πολιτικούς πρόσφυγες άναψαν το φάρο της αντίστασης στην κτηνωδία του ιμπεριαλισμού και της επίθεσης στα δικαιώματα της εργατικής τάξης.

Απόγευμα Τρίτης ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις γιορτασμού της Εργατικής Πρωτομαγιάς που οργάνωσε το ΠΑΜΕ και κορυφώθηκαν χτες με τη μεγαλειώδη απεργιακή συγκέντρωση και πορεία που έστειλε σαφές το μήνυμα ανυπακοής στις επιταγές της Νέας Τάξης, των πολιτικών και συνδικαλιστικών της εκπροσώπων.

Εκατοντάδες πολίτες συμμετείχαν στο πανηγύρι της αντίστασης το βράδυ της Τρίτης και διαδήλωσαν τη συμπαράστασή τους στο λαό της Παλαιστίνης, στους Τούρκους και Κούρδους πολιτικούς κρατούμενους. Με ποιήματα, με ελληνικό καλλιτεχνικό πρόγραμμα, παλαιστινιακούς χορούς που έσυραν όλοι μαζί αδελφωμένοι, τίμησαν τους νεκρούς ήρωες του Μάη του '36, όσους θυσιάστηκαν όπου Γης, στον αγώνα για δουλιά με δικαιώματα, στον αγώνα ενάντια στον ιμπεριαλισμό.

«Η Πρωτομαγιά, για ολόκληρη την εργατική τάξη και τη νεολαία πρέπει να αποτελέσει νέα αφετηρία αγώνων. Εμπρός να οργανώσουμε την πάλη μας με την εργατική τάξη και τη νεολαία, να χτίσουμε το δικό μας μέτωπο ενάντια στα ιμπεριαλιστικά σχέδια. Ζήτω η πάλη των λαών, είπε ο Θ. Κουτσουράς εκπρόσωπος των Νέων του ΠΑΜΕ.

«Η Πρωτομαγιά πρέπει να αποτελεί για όλους τους λαούς, ημέρα αγώνα, αντίστασης, υπεράσπισης των δικαιωμάτων και της ελευθερίας. Συνέχιση του αγώνα ενάντια στους ιμπεριαλιστές και τους συμμάχους τους», υπέδειξε ο Παλαιστίνιος Σαλέχ Θάερ.

Πήγαν να πιάσουν μαγιόξυλα

Να μη γίνει κινδύνεψε η συγκέντρωση που είχε προκηρύξει η πλειοψηφία της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Αθήνας για την Πρωτομαγιά, καθώς οι δυνάμεις της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ απλά δεν πάτησαν το πόδι τους στη συγκέντρωση στο άγαλμα του Βενιζέλου. Την εκπροσώπησή τους ανέλαβαν ορισμένα από τα ηγετικά συνδικαλιστικά τους στελέχη, που με τους λόγους και την παρουσία τους έδειξαν ότι γι' αυτούς η Πρωτομαγιά είναι μόνο μια εθιμοτυπική διαδικασία. Ενδεικτικό είναι ότι η συνθηματολογία των λιγοστών εκπροσώπων της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ που αναφέρονταν στα δεινά του παλαιστινιακού λαού προσωποποιούσε τις αιτίες αντί να αναδείξει το βάρβαρο ρόλο των ιμπεριαλιστικών οργανισμών. Την κατάσταση έσωσαν διάφορες τροτσκιστικές ομάδες, που με καμιά τριακοσαριά διαδηλωτές επαναβεβαίωσαν ότι αυτό που τους ενώνει είναι το ΠΑΣΟΚ.

ΕΚ ΠΕΙΡΑΙΑ
Το... «γιόρτασαν» μεταξύ τους!

Χωρίς εργάτες ήταν η... ενωτική συγκέντρωση που διοργάνωσε η ηγεσία του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, στο Πασαλιμάνι χθες αφού η εργατική τάξη γύρισε περιφρονητικά την πλάτη στους συμβιβασμένους και ξεπουλημένους στα ντόπια και ξένα αφεντικά συνδικαλιστές. Την ίδια ώρα που χιλιάδες εργαζόμενοι ανταποκρινόμενοι στο ενωτικό κάλεσμα των ταξικών σωματείων είχαν πλημμυρίσει την πλατεία Κοραή, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Γιάννης Μίχας «γιόρταζε» τα 90 χρόνια του Κέντρου, παρέα με ελάχιστους συνδικαλιστές και σχεδόν κανένα εργαζόμενο. Τη γύμνια της συγκέντρωσης δεν μπορούσε φυσικά να καλύψει η παρουσία του δημάρχου Πειραιά Χρ. Αγραπίδη, γνωστού μεταξύ άλλων και για τις ευθύνες του στο ξεπούλημα του ΟΛΠ, ούτε ο υποστηριζόμενος από το ΣΥΝ υποψήφιος δήμαρχος Πειραιά Θόδωρος Δρίτσας, ή η Εύη Καρακώστα, εμφανιζόμενη ως ανένταχτη της Αριστεράς στο Κερατσίνι για να ψαρεύει στα θολά νερά.

Χαρακτηριστικό της υποκρισίας και διγλωσσίας των συγκεντρωμένων ήταν το γεγονός ότι ακριβώς δίπλα τους οικονομικοί μετανάστες είχαν υποχρεωθεί να δουλεύουν και ουδείς από όσους ορκίζονταν στο όνομα της εργατικής τάξης και της απεργίας, έκανε οτιδήποτε για να σταματήσει το προκλητικό σπάσιμο της απεργίας δίπλα στη συγκέντρωσή τους...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ