ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 21 Μάη 2003
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
«Βάλλεται» από παντού η κατοχική διοίκηση

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Την Παρασκευή επιδιώκει η Ουάσιγκτον να ολοκληρωθεί η συζήτηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας και να εγκριθεί το σχέδιο απόφασης για την πλήρη και άνευ όρων άρση των κυρώσεων σε βάρος του Ιράκ. Την ίδια στιγμή, οι αμερικανικές κατοχικές δυνάμεις δέχονται σωρεία επικρίσεων για την ανικανότητά τους να διασφαλίσουν ηρεμία και ασφάλεια στην επικράτεια του Ιράκ, με αποτέλεσμα να χειροτερεύει μέρα με την μέρα η κατάσταση από όλες τις απόψεις για τον ιρακινό λαό.

Νέο τροποποιημένο σχέδιο απόφασης, που προβλέπει ένα μεγαλύτερο ρόλο για τον ΟΗΕ και τον απεσταλμένο του, ο οποίος θα έχει λόγο στη σύσταση νέας ιρακινής κυβέρνησης, ενώ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο επιστροφής των επιθεωρητών του ΟΗΕ, κατέθεσαν, τα ξημερώματα χτες, στο Συμβούλιο Ασφαλείας οι ΗΠΑ. Στο σχέδιο, πάντως, το μοναδικό πράγμα που δεν έχει διόλου τροποποιηθεί είναι η παροχή του πλήρους ελέγχου του ιρακινού πετρελαίου στις αμερικανικές και βρετανικές δυνάμεις.

Η Ουάσιγκτον πιέζει να εγκριθεί μέχρι την Παρασκευή η απόφαση και διαμηνύει ότι «έχει, ήδη, κάνει πολλές υποχωρήσεις». Ο Ρώσος ΥΠΕΞ, από την πλευρά του, δήλωνε ότι «στη νέα απόφαση θα πρέπει να συμπεριλαμβάνονται λεπτομέρειες για τη διαδικασία άρσης των κυρώσεων και για την ανάπτυξη ειρηνευτικών δυνάμεων, έτσι ώστε να είναι εποικοδομητική». Γαλλία, Ρωσία, Κίνα και Γαλλία, που επιθυμούν κεντρικό ρόλο για τον ΟΗΕ και στη διαχείριση του ιρακινού πετρελαίου δεν αναμένεται, πάντως, να ασκήσουν βέτο προτιμώντας, μάλλον, να απέχουν.

Την ίδια στιγμή, οι αμερικανο-βρετανικές δυνάμεις δέχονται σωρεία επικρίσεων. Ο ΠΟΥ κατηγορεί τις κατοχικές δυνάμεις ότι «η ανικανότητα που επέδειξαν μετά τον πόλεμο έχει οδηγήσει στο χείλος της πλήρους καταστροφής το υγειονομικό και ιατρικό σύστημα του Ιράκ». Ο αξιωματούχος του ΠΟΥ, Ντέιβιντ Ναβαρόνε, τόνισε ότι χρειάζονται 20 - 30 εκατομμύρια μηνιαίως για να αποφευχθεί μια ανθρωπιστική καταστροφή στο Ιράκ. Οι κατοχικές δυνάμεις, όμως, δέχτηκαν, χθες, τα πυρά και του Διεθνούς Ινστιτούτου Τύπου, το οποίο τις κατηγόρησε για «αδικαιολόγητη καθυστέρηση» στις έρευνες για τον εντοπισμό του Γάλλου εικονολήπτη Φρεντ Νεράκ και του Λιβανέζου μεταφραστή του, Χουσεΐν Οσμάν, που αγνοούνται, στην περιοχή της Βασόρας, από τις 22 Μαρτίου.

Ο Βρετανός ειδικός απεσταλμένος στο Ιράκ, Τζον Σόγερ, ο οποίος περιοδεύει στο Ιράκ, εκτίμησε, χθες, ότι «είναι σχεδόν αδύνατο να διενεργηθούν γενικές εκλογές στο Ιράκ πριν την πάροδο δύο χρόνων», πρόβλεψη που αναμένεται να εξαγριώσει την πλειοψηφία των Ιρακινών που επιθυμούν την άμεση αποχώρηση των κατοχικών δυνάμεων. Χθες, τα ξημερώματα, τέλος, συνετρίβη αμερικανικό ελικόπτερο, κοντά στην Καρμπάλα, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 5 Αμερικανοί στρατιώτες.

ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ
Κλείνουν διπλωματικές αποστολές ενόψει επιθέσεων

ΡΙΑΝΤ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Κλείνει σήμερα η βρετανική πρεσβεία στη σαουδαραβική πρωτεύουσα, όπως και το βρετανικό προξενείο στην Τζέντα και η βρετανική εμπορική εκπροσώπηση στο Χομπάρ «λόγω επικείμενης τρομοκρατικής επίθεσης εναντίον τους άμεσα». Σύμφωνα με τη χτεσινή ανακοίνωση του Φόρεϊν Οφις, οι συγκεκριμένες διπλωματικές και εμπορικές αποστολές της Βρετανίας θα παραμείνουν κλειστές τουλάχιστον μέχρι τις 24 Μάη και τότε, ανάλογα με τα νέα στοιχεία και τις πληροφορίες που θα έχουν προκύψει, θα αποφασιστεί πότε και αν θα επαναλειτουργήσουν.

Ανάλογα μέτρα λαμβάνουν και οι ΗΠΑ, οι οποίες διατηρούν κλειστό το προξενείο στην Τζέντα και στο Νταχράν και από σήμερα κλείνουν και την πρεσβεία στο Ριάντ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ «οι υπάρχουσες πληροφορίες συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι επίκεινται νέες τρομοκρατικές επιθέσεις στη Σ. Αραβία». Οπως έγινε γνωστό, μετά τις 25 Μάη θα ξανασυζητηθεί το ενδεχόμενο επαναλειτουργίας των αμερικανικών αποστολών.

Αργά χτες το βράδυ ανακοινώθηκε ότι, για «τουλάχιστον λίγες μέρες», κλείνουν οι διπλωματικές αποστολές και της Γερμανίας στη Σαουδική Αραβία για «λόγους ασφαλείας».

Ενώ στη Σ. Αραβία συνεχίζονται οι έρευνες των αρχών σε συνεργασία με τις ομάδες πρακτόρων του FBI και της CIA, που έχουν καταφθάσει στη χώρα, από την Ουάσιγκτον, ο, εκεί, Σαουδάραβας πρέσβης εξέφραζε φόβους για πραγματοποίηση μεγαλύτερων επιθέσεων είτε στη χώρα του είτε ακόμη και στις ΗΠΑ. Ο Μπαντάρ μπιν Σουλτάν υποστήριξε ότι οι επιθέσεις αυτοκτονίας που πραγματοποιήθηκαν στο Ριάντ, την περασμένη βδομάδα, ήταν μικρότερης εμβέλειας από ό,τι σχεδίαζαν οι τρομοκράτες, «αφού φαίνεται να επισπεύθηκαν εξαιτίας της ανακάλυψης από τις σαουδαραβικές αρχές, λίγες μέρες πριν από τις επιθέσεις, ενός βασικού κρησφυγέτου, όπου είχαν τοποθετηθεί 377 κιλά εκρηκτικά». Ο μπιν Σουλτάν εξέφρασε την άποψη ότι στη Σ. Αραβία «μάλλον βρίσκεται ακόμη ένας κύριος τρομοκρατικός πυρήνας περίπου 50 ατόμων», τα οποία «στο τέλος θα συλληφθούν οπωσδήποτε. Το ζήτημα είναι αν αυτό θα γίνει έγκαιρα...».

ΒΕΛΓΙΟ
Κυβερνητική παρέμβαση υπέρ του Φρανκς

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.- Η βελγική κυβέρνηση αποφάσισε χτες να αποστείλει στις αμερικανικές αρχές την αγωγή για εγκλήματα πολέμου που είχε κατατεθεί στην Ομοσπονδιακή Εισαγγελία του Βελγίου κατά του Αμερικανού στρατηγού Τόμι Φρανκς, διοικητή των αμερικανο-βρετανικών δυνάμεων στη διάρκεια του πολέμου κατά του Ιράκ, ανακοινώθηκε χτες από κυβερνητικές πηγές.

Τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης είχε καταδικάσει άλλωστε και ο δικηγόρος Ζαν Φερμόν (μέχρι και ο πρωθυπουργός Γκι Φερχόφστατ καταδίκασε την αγωγή ως «πολιτική σκοπιμότητα»), που κατέθεσε την αγωγή στις 14 Μάη, στο όνομα 19 θυμάτων του πολέμου. Σε συνέντευξή του σε βελγικό ραδιόφωνο, ο Φερμόν μάλιστα είχε προφητικά δηλώσει ότι «σίγουρα θα προσπαθήσουν να παραπέμψουν τη δίκη σε αμερικανικά δικαστήρια». Αλλωστε, κάτι ανάλογο είχε κάνει σαφές και ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού, όταν δήλωνε πρόσφατα ότι «έκτακτο υπουργικό συμβούλιο θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να επικαλεστεί τον καινούριο νόμο για εγκλήματα πολέμου και να βάλει τέλος στις διαδικασίες κατά του στρατηγού Φρανκς».

Ο νόμος για τα εγκλήματα πολέμου επιτρέπει στα βελγικά δικαστήρια να δικάζουν αλλοδαπούς. Ωστόσο, μετά τις πρόσφατες μεταρρυθμίσεις που έγιναν τον Απρίλη (έπειτα από σφοδρές αμερικανικές πιέσεις), η κυβέρνηση μπορεί πλέον να μεσολαβεί και να παραπέμπει σε δίκες που αφορούν «δημοκρατικές» χώρες στα δικαστήρια των εν λόγω χωρών.

Στην αγωγή περιλαμβάνονταν 5 κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου κατά του Φρανκς: Ο εσκεμμένος βομβαρδισμός αμάχων. Οι εσκεμμένες επιθέσεις κατά των μέσων ενημέρωσης. Η χρήση βομβών διασποράς κατά αμάχων. Το γεγονός ότι ιατρικό προσωπικό και υποδομές αποτελούσαν στόχους και το ότι οι αμερικανικές δυνάμεις δεν απέτρεψαν τις λεηλασίες. Η αγωγή βασίζεται εν μέρει σε αποδείξεις και μαρτυρίες που συνέλεξαν μέλη της οργάνωσης «Γιατροί για τον Τρίτο Κόσμο», που βρίσκονταν στη Βαγδάτη από τις 16 Μάρτη μέχρι τις 22 Απρίλη.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΚΟΛΟΜΠΟ.-- Η κυβέρνηση της Σρι Λάνκα απηύθυνε έκκληση για διεθνή βοήθεια, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις καταστροφικές πλημμύρες που πλήττουν τη νήσο και έχουν κοστίσει, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, «τουλάχιστον 300» ζωές.

ΚΙΝΣΑΣΑ.-- Εως και κρούσματα κανιβαλισμού αναφέρονται στην επαρχία Ιτούρου της ΛΔ Κονγκό, όπου συνεχίζονται οι συγκρούσεις των αυτόχθονων «αντίπαλων» φυλών Χέμα και Λέντου! Χτες, φαίνεται πως έφθασαν οι πρώτοι Γάλλοι στρατιώτες με άλλοθι να «σταματήσουν» τις εκεί πολύνεκρες συγκρούσεις...

ΤΟΚΙΟ.-- Τη βραχυπρόθεσμη επιβολή οικονομικών κυρώσεων έναντι της ΛΔ Κορέας θα αποφασίσουν την Παρασκευή στο Τέξας ο Πρόεδρος των ΗΠΑ και ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Γ. Κοϊζούμι, υποστηρίζει χτεσινό δημοσίευμα της ιαπωνικής εφημερίδας «ΤΖΑΠΑΝ ΤΑΪΜΣ», που επικαλείται καλά πληροφορημένες κυβερνητικές πηγές.

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.-- Με υποσχέσεις περί της «οσονούπω» δημιουργίας του πρώτου «γνήσιου» ανθρώπινου κλώνου (με άλλοθι «ανεπίλυτα προβλήματα γονιμότητας χιλιάδων ζευγαριών») επανέρχεται στο προσκήνιο της δημοσιότητας ο Αμερικανο-κύπριος ανδρολόγος Δρ. Πάνος Ζαβός. Χτες, ισχυρίστηκε, μιλώντας στη Λευκωσία, πως έχει καταψύξει το πρώτο κλωνοποιημένο ανθρώπινο έμβρυο και πως σύντομα θα εμφυτευτεί στη μήτρα 23χρονης εθελόντριας.

ΛΟΝΔΙΝΟ/ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-- Η Κοινοπολιτεία δε θα δεχτεί να επιστρέψει το Πακιστάν στους κόλπους της στη Σύνοδό της στη βρετανική πρωτεύουσα, εκτίμησε χτες το BBC, γεγονός που θα κοστίσει στην κυβέρνηση του Ισλαμαμπάντ - που επιχειρεί «επιστροφή στη δημοκρατία» μετά το πραξικόπημα Μουσάραφ του 1999 - κρίσιμες πιστώσεις.

ΡΟΥΜΑΝΙΑ
Μετακινήσεις εν μέσω επαφών

ΚΟΣΤΑΝΤΖΑ.- Εκπρόσωπος της Αμερικανικής Στρατιωτικής Αεροπορίας ανακοίνωσε χτες ότι ο μεγαλύτερος όγκος των δυνάμεων που βρίσκονται στην αεροπορική βάση στην Κοστάντζα της Ρουμανίας, θα μετακινηθεί με προορισμό βάσεις στη Γερμανία, στην Ιταλία και στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τον επισμηνία Τζέιμς Φίσερ, περίπου 1.000 στρατιώτες έλαβαν τη σχετική εντολή, ενώ περίπου 150 πεζοναύτες θα παραμείνουν στη βάση μαζί με ρουμανικές δυνάμεις. Δε διευκρινίστηκε πότε ακριβώς θα τεθεί σε εφαρμογή η διαταγή.

Πάντως, τη Δευτέρα, ο υφυπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Πολ Γούλφοβιτς, βρέθηκε στο Βουκουρέστι όπου είχε συνομιλίες με τον υπουργό Αμυνας Μιρτσέα Πάσκου, σχετικά με τη δημιουργία βάσεων στη χώρα. «Μιλήσαμε για τεχνικές λεπτομέρειες, όμως δεν ξεπεράσαμε το επίπεδο των προκαταρκτικών συζητήσεων», είπε λακωνικά ο Γούλφοβιτς και πρόσθεσε: «Ωστόσο, το γεγονός ότι η Ρουμανία έθεσε τις στρατιωτικές της βάσεις στη διάθεση των ΗΠΑ στη διάρκεια του πολέμου στο Ιράκ θα μετρήσει όταν θα ληφθεί μια απόφαση».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ