ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 22 Φλεβάρη 2024
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΣΤΗ ΛΑΡΚΟ
«Συνεχίζουμε τον αγώνα, δεν θα γίνουμε συνένοχοι στο σκάνδαλο να καταλήξει η ΛΑΡΚΟ παλιοσίδερα»

«Η κυβέρνηση δεν είχε ούτε πρόκειται να έχει τη συναίνεσή μας στο μεγάλο πολιτικό σκάνδαλο που εξελίσσεται στη ΛΑΡΚΟ»: Αυτό είναι το ξεκάθαρο μήνυμα που στέλνουν οι εργαζόμενοι και τα Σωματεία τους στην επιχείρηση, δηλώνοντας παράλληλα αποφασισμένοι να συνεχίσουν την πάλη για την ενιαία επαναλειτουργία της ΛΑΡΚΟ, τις θέσεις εργασίας και τα δικαιώματά τους.

Οι τελευταίες εξελίξεις και η ενημέρωση που είχαν τα σωματεία στις συναντήσεις στα αρμόδια υπουργεία, ότι δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός για την επαναλειτουργία της ΛΑΡΚΟ και ότι στις προθέσεις του επενδυτή είναι να την ξεπουλήσει για παλιοσίδερα, απασχόλησαν τόσο την κοινή συνεδρίαση Διοικητικών Συμβουλίων των Σωματείων της ΛΑΡΚΟ την Τρίτη, όσο και τη χτεσινή συνέλευση του Σωματείου στο εργοστάσιο Λάρυμνας.

Συζητήθηκαν επίσης η συμμετοχή στην πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση στις 28 Φλεβάρη και η προετοιμασία της αγωνιστικής διεκδίκησης της ανανέωσης των συμβάσεων, που λήγουν στις 31 Μάρτη. Επίσης στη συνέλευση του Σωματείου στο εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ έγινε ενημέρωση και για το ενδεχόμενο να μην λάβουν οι εργαζόμενοι ολόκληρη την εξόφληση της μισθοδοσίας τους και αποφασίστηκε να υπάρχει η ετοιμότητα για δυναμικές κινητοποιήσεις από Δευτέρα 26 Φλεβάρη.

Ενημερώνοντας τους εργαζόμενους για τα όσα ειπώθηκαν στις συναντήσεις με τα αρμόδια υπουργεία, ο Παναγιώτης Πολίτης, πρόεδρος του Σωματείου στο εργοστάσιο της Λάρυμνας, τόνισε αρχικά ότι στο υπουργείο Ενέργειας τούς ειπώθηκε ότι «ο επενδυτής δεν ενδιαφέρεται αυτήν τη χρονική στιγμή για την επαναλειτουργία της ΛΑΡΚΟ, θα την κάνει σκραπ και αν κάποια στιγμή οι συνθήκες στην αγορά νικελίου γίνουν ευνοϊκές, τότε θα επενδύσει την παραγωγή με νέες μεθόδους» και σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «μας έλεγαν για επενδυτή και τελικά μας φέρνουν σκραπατζή».

Αναφέρθηκε στην ανεκτίμητη αξία της ΛΑΡΚΟ, σημειώνοντας ότι εκτός από αποθέματα μεταλλευμάτων και τις παραγωγικές δυνατότητες που εκτιμάται ότι φτάνουν τα 20 δισ. ευρώ, η ΛΑΡΚΟ διαθέτει περιουσία δεκάδων εκατομμυρίων, ενώ μόνο οι σιδηροκατασκευές αξίζουν πάνω από 300 εκατ. ευρώ. «Την περιουσία αυτή του λαού θα δώσει η κυβέρνηση έναντι 6 εκατ. ευρώ, για να κλείσει η ΛΑΡΚΟ και να εισπράξει ο νέος ιδιοκτήτης από την καταστροφή της πάνω από 400 εκατ. ευρώ, και παράλληλα να έχει στο σεντούκι του τον ορυκτό πλούτο».

«Στο σκάνδαλο αυτό δεν πρόκειται να συναινέσουμε. Οπως η κυβέρνηση δεν έχει καταφέρει να αποσπάσει τη συναίνεσή μας στους εγκληματικούς της σχεδιασμούς 4 χρόνια τώρα», σημείωσε ο Παναγιώτης Πολίτης. Υπογράμμισε επίσης ότι η κυβέρνηση δεν έχει δώσει απάντηση πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα, προσδιορίζοντας ότι αν το γνωρίζει και ισχύει, θα πρέπει να προχωρήσει στην ακύρωση του διαγωνισμού. Πρόσθεσε μάλιστα ότι οι εργαζόμενοι και τα σωματεία τους έχουν σε αρκετές περιπτώσεις καταθέσει και συγκεκριμένες προτάσεις για την άμεση επαναλειτουργία της ΛΑΡΚΟ.

Αναφέρθηκε επίσης στην ενημέρωση που είχε το Σωματείο ότι ενδεχόμενα να μη γίνει εξόφληση της μισθοδοσίας τους και κάλεσε σε ετοιμότητα για δυναμικές κινητοποιήσεις. Παράλληλα, τόνισε τη σημασία να μετατραπεί η πανελλαδική απεργία στις 28 Φλεβάρη σε έναν ακόμη μεγάλο σταθμό του αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ και να συναντηθεί αυτός ο αγώνας με τους υπόλοιπους εργαζόμενους της περιοχής, τους βιοπαλαιστές αγρότες που βρίσκονται στα μπλόκα, αυτοαπασχολούμενους, τους συνταξιούχος και τη νεολαία.

«Δεν κάνουμε πίσω, δεν φεύγουμε από τις δουλειές και τα σπίτια μας, όπως τα πήγαμε μέχρι τώρα, έτσι θα συνεχίσουμε, αγωνιστικά», τόνισε από την πλευρά του ο Νίκος Ρήννας, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Φθιώτιδας. Σημείωσε επίσης ότι το Συνδικάτο έχει πάρει απόφαση για 24ωρη πανελλαδική απεργία στις 28 Φλεβάρη με διεκδικήσεις για αυξήσεις στα μεροκάματα, για ΣΣΕ κ.α., ενώ θυμίζοντας ότι συμπληρώνεται ταυτόχρονα ένας χρόνος από το έγκλημα στα Τέμπη, σημείωσε ότι οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ, με τόσους νεκρούς και σακατεμένους, γνωρίζουν καλά τι σημαίνει να μπαίνει η ανθρώπινη ζωή στο ζύγι «κόστος - όφελος».

Τις ήδη αρνητικές συνέπειες και την εικόνα ερήμωσης που παρουσιάζει η περιοχή, επισήμανε ο Γιώργος Καζάς, αντιπρόεδρος του Σωματείου της Λάρυμνας, τονίζοντας την ανάγκη ετοιμότητας για δυναμική απάντηση απέναντι στις εξελίξεις. «Μεγάλο σκάνδαλο που αφορά ολόκληρο τον λαό» χαρακτήρισε το να καταλήξει η ΛΑΡΚΟ παλιοσίδερα ο Δημήτρης Παπαϊωάννου, γραμματέας του Σωματείου, τονίζοντας ότι στην περίπτωση που ισχύει θα πρέπει να ακυρωθεί ο διαγωνισμός, ενώ αναφερόμενος στις συμβάσεις που λήγουν στο τέλος του Μάρτη, σημείωσε «να μην τολμήσει η κυβέρνηση να μην ανανεώσει τις συμβάσεις μας μέχρι να έρθει ο νέος ιδιοκτήτης».

Στη συνέλευση του Σωματείου στο εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ παρευρέθηκε αντιπροσωπεία του ΔΣ του Σωματείου στα μεταλλεία του Αη Γιάννη Βοιωτίας, με τον πρόεδρο Αλέκο Βασιλείου, ο οποίος στον χαιρετισμό του τόνισε μεταξύ άλλων ότι τα Σωματεία της ΛΑΡΚΟ συνεχίζουν με ενότητα και συντονισμό τον αγώνα και σημείωσε την ανάγκη ετοιμότητας και συσπείρωσης μπροστά στις εξελίξεις.


ΚΛΑΔΟΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ - ΠΟΤΩΝ
Νέα σωματεία και περισσότεροι εργαζόμενοι στη μάχη για την απεργία και τις Συμβάσεις

Με το αίτημα για υπογραφή κλαδικής και επιχειρησιακών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, με ουσιαστικές αυξήσεις μισθών και κατοχύρωση δικαιωμάτων στην ημερήσια διάταξη, «κατεβαίνουν» στην απεργία την Τετάρτη 28 Φλεβάρη οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις του κλάδου Τροφίμων - Ποτών σε όλη τη χώρα.

Το προηγούμενο διάστημα, ανταποκρινόμενα στο απεργιακό κάλεσμα της Ομοσπονδίας Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, δεκάδες κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία προχώρησαν σε συνελεύσεις και συσκέψεις, όπου συζήτησαν και συνεχίζουν να συζητούν με τους εργαζόμενους, διαμορφώνοντας πλαίσιο διεκδικήσεων και αποφασίζοντας αγωνιστικές πρωτοβουλίες.

Η Ομοσπονδία άλλωστε έχει ήδη ζητήσει από τους εργοδοτικούς φορείς την εκκίνηση των διαπραγματεύσεων για την υπογραφή νέας κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, καταθέτοντας σχέδιο με αιτήματα που αφορούν αυξήσεις σε μισθούς και επιδόματα, το ωράριο, το διάλειμμα και τις αργίες, τα μέσα ατομικής προστασίας. Παράλληλα, σε μια σειρά από χώρους δουλειάς τα σωματεία θέτουν επί τάπητος το αίτημα για επιχειρησιακές Συμβάσεις.

Σε έναν κλάδο που αντιπροσωπεύει πολύ σημαντικό ποσοστό της μεταποίησης (περίπου 35%) και συγκεντρώνει 160.000 εργαζόμενους η σταθερή και ακούραστη προσπάθεια της Ομοσπονδίας, όπως υπογραμμίζει ο πρόεδρός της, Μανώλης Καραντούσας, είναι να ανεβαίνει η συνδικαλιστική οργάνωση στους χώρους δουλειάς, να δημιουργούνται νέα σωματεία, να συσπειρώνουν στις γραμμές τους περισσότερους εργαζόμενους. Μπροστά στην προετοιμασία της απεργιακής κινητοποίησης έχουν καταγραφεί συγκεκριμένα θετικά και ελπιδοφόρα βήματα στην κατεύθυνση αυτή. «Η πείρα από τις μαζικές και συλλογικές διαδικασίες που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί είναι πολύ θετική. Εχουμε νέα σωματεία που με ενθουσιασμό και μαχητικότητα μπαίνουν στη μάχη, διαμορφώνουν πλαίσιο αιτημάτων, οργανώνουν τη συμμετοχή τους στην απεργία αλλά και τις πρωτοβουλίες τους στον χώρο δουλειάς», διαπιστώνει.

Από την περιφερειακή σύσκεψη στην Ηπειρο
Από την περιφερειακή σύσκεψη στην Ηπειρο
Οπως εξηγεί, τα τελευταία δύο χρόνια, η Ομοσπονδία μετρά στις γραμμές της 10 νέα σωματεία, 9 επιχειρησιακά και 1 κλαδικό. Παράλληλα, νεοσύστατα και προϋπάρχοντα σωματεία μαζικοποιούνται με περισσότερους εργαζόμενους. Μάλιστα, στις γραμμές των συνδικάτων έχει αυξηθεί ο αριθμός των νέων εργαζομένων που μπαίνουν στην παραγωγή με χειρότερους όρους αμοιβής και δουλειάς, ενώ σημαντικό ρόλο παίζει και το κομμάτι εκείνο των εργαζομένων που έχουν πείρα από την αγωνιστική διεκδίκηση, γνωρίζουν τις κατακτήσεις που είχε αποσπάσει ο κλάδος μέσα από την οργάνωση και τον αγώνα.

Δεκάδες σωματεία συμμετείχαν σε περιφερειακές συσκέψεις σε όλη τη χώρα

Τα βήματα αυτά εκφράστηκαν και στις περιφερειακές συσκέψεις που οργάνωσε η Ομοσπονδία σε μια σειρά από περιοχές της χώρας (Θεσσαλία, Ηπειρο, Δυτική Ελλάδα, Στερεά Ελλάδα, Αττική). Σε αυτές πήραν μέρος 27 επιχειρησιακά σωματεία που ανήκουν στη δύναμη της Ομοσπονδίας, αλλά και 7 ακόμα σωματεία που δεν είναι μέλη της, δίπλα στα κλαδικά συνδικάτα.

«Στις 28 Φλεβάρη απεργούμε και στέλνουμε μήνυμα στη μεγαλοεργοδοσία του κλάδου και στην κυβέρνηση ότι διεκδικούμε την υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ. Συνεχίζουμε τον αγώνα και προετοιμάζουμε το επόμενο βήμα μας με την προκήρυξη κλαδικής απεργίας», τονίζει ο Μ. Καραντούσας. Οπως προσθέτει, κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία οργανώνουν παράλληλα τις δικές τους πρωτοβουλίες.

Εργαζόμενοι στη «ΔΕΛΤΑ» στην Αττική: Ενημερώνονται και συζητούν για την επιχειρησιακή ΣΣΕ που κατάφεραν να υπογράψουν
Εργαζόμενοι στη «ΔΕΛΤΑ» στην Αττική: Ενημερώνονται και συζητούν για την επιχειρησιακή ΣΣΕ που κατάφεραν να υπογράψουν
Για παράδειγμα, οι εργαζόμενοι και τα σωματεία στις επιχειρήσεις πτηνοτροφίας της Εύβοιας συντονίζουν τη δράση τους για τη διεκδίκηση υπογραφής τοπικής ΣΣΕ στον συγκεκριμένο υποκλάδο, για τους οποίους έχουμε ήδη αναφερθεί σε αναλυτικό ρεπορτάζ, σε προηγούμενο φύλλο του «Ριζοσπάστη» (16/2/24, σελ. 13).

Αντίστοιχα, σε άλλες περιπτώσεις επιχειρησιακά σωματεία προετοιμάζουν κινητοποιήσεις σε χώρους δουλειάς.

Εργαζόμενοι στη «ΔΕΛΤΑ» Αττικής: Κατάφεραν μέσα από το σωματείο τους να υπογράψουν ΣΣΕ

Ενδεικτικό παράδειγμα για τις δυνατότητες που φέρνει η άνοδος της συλλογικής οργάνωσης είναι η πρόσφατη υπογραφή επιχειρησιακής Σύμβασης στη γαλακτοβιομηχανία «ΔΕΛΤΑ» στην Αττική. Οι εργαζόμενοι, που πριν από 8 μήνες έφτιαξαν επιχειρησιακό σωματείο, κατάφεραν να αποσπάσουν αυξήσεις (από 6% έως 17,5%) και να ανεβάσουν τον κατώτατο μισθό στα 900 ευρώ, υπογράφοντας για πρώτη φορά ΣΣΕ στη συγκεκριμένη βιομηχανία. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας τονίζει τη δύναμη που έχουν η οργάνωση και η συλλογική δράση να σπάσει την αδιαλλαξία των εργοδοτών.

Στην τροχιά της διεκδίκησης επιχειρησιακών ΣΣΕ κινούνται, όπως επισημαίνει, σωματεία και εργαζόμενοι σε μια σειρά από χώρους («ΔΕΛΤΑ» Θεσσαλονίκης, «EMFI» - πρώην ΕΒΓΑ, «ΦΑΓΕ», «Παυλίδης» κ.ά.). Στην κατεύθυνση αυτή, οι μαζικές συλλογικές διαδικασίες σε κάθε εργοτάξιο, η διαμόρφωση αιτημάτων προς την εργοδοσία, ο συντονισμός επιχειρησιακών και κλαδικών σωματείων στην προσπάθεια αυτή, πολλαπλασιάζουν και την πίεση που μπορεί να ασκηθεί συνολικά στον κλάδο με στόχο την υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ, με αυξήσεις σε μισθούς και δικαιώματα.

Στην Αχαΐα

Εξόρμηση στο εργοστάσιο της «Coca - Cola» στη Βοιωτία
Εξόρμηση στο εργοστάσιο της «Coca - Cola» στη Βοιωτία
Σε μία ακόμα από τις περιφερειακές συσκέψεις της Ομοσπονδίας, και πιο συγκεκριμένα στην Αχαΐα, το περασμένο Σάββατο, βρέθηκε ο «Ριζοσπάστης». Εκεί, στο Εργατικό Κέντρο της Πάτρας, το «παρών» έδωσαν το κλαδικό Συνδικάτο Τροφίμων - Ποτών Αχαΐας, καθώς και μια σειρά επιχειρησιακά όπως της παραγωγής ζωοτροφών της AVRAMAR (Πάτρας), της «Αθηναϊκής Ζυθοποιίας», αλλά και επιτροπές αγώνα εργαζομένων (σε AVRAMAR Ναυπακτίας - Δωρίδας, "Γιαλούση", 3Ε, "Ερμή"), όπως και αντιπροσωπεία της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου.

Αναφερόμενος στο μέγεθος του κλάδου, ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας, Θανάσης Κολιζέρας, επισήμανε ότι πρόκειται για έναν βιομηχανικό κλάδο που δεν γνώρισε ποτέ κρίση, προβάλλει ως θετικό στοιχείο την «εξωστρέφειά» του, ενώ δεν έχει υπογραφεί ΣΣΕ από το 2009. Την ίδια ώρα, ανέδειξε ότι οι εργαζόμενοι έχουν να αντιμετωπίσουν σειρά οξυμένων προβλημάτων (ακρίβειας, μέτρων ασφάλειας στους χώρους δουλειάς κ.ά.), ενώ αναφέρθηκε αναλυτικά στο πλαίσιο πάλης της Ομοσπονδίας και της σχετικής πρότασης που έχει καταθέσει στους βιομήχανους.

Στη συζήτηση επισημάνθηκαν θετικά παραδείγματα παρέμβασης και πάλης των εργαζομένων σε χώρους δουλειάς (όπως π.χ. στην Πάτρα), όπου οι εργαζόμενοι είχαν μείνει απλήρωτοι για μήνες, καταφέρνοντας να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα, να λάβουν τα δεδουλευμένα τους, να οργανώνουν την πάλη τους στη συνέχεια.

«Πρέπει να φτάσει παντού το μήνυμα ότι ο κοινός αγώνας των εργαζομένων σε κάθε επιχείρηση, στον κλάδο, αλλά και συνολικά των εργατών, απέναντι στην εργοδοσία, στις κυβερνήσεις και τις πολιτικές που ακολουθούν, είναι αυτός που μπορεί να φέρει αποτελέσματα, να γίνει πιο συνειδητό στους συναδέλφους μας ότι απέναντι στο κυνήγι των κερδών τους είναι οι ζωές μας και δεν τις παζαρεύουμε γι' αυτά. Είναι χρέος μας να αγωνιστούμε για τις ζωές μας», κατέληξε ο Θ. Κολιζέρας, με την ολοκλήρωση της σύσκεψης.


Περιοδείες σε χώρους δουλειάς για την απεργία

Διήμερη περιοδεία στην Αιτωλοακαρνανία θα πραγματοποιήσει ο Γιάννης Τασιούλας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδας. Από κοινού με το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου και την Ενωση Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων θα βρεθεί σε αρκετούς χώρους δουλειάς, μπροστά και στην οργάνωση της απεργίας της Τετάρτης 28 Φλεβάρη.

Συγκεκριμένα, τη Δευτέρα 26 Φλεβάρη: 7 π.μ. στο εργοτάξιο αντλιοταμίευσης της ΤΕΡΝΑ στην Αλευράδα Ορεινού Βάλτου, 10 π.μ. στα έργα ύδρευσης του δήμου Αγρινίου, 11.30 π.μ. στο εργοτάξιο του Πάρκου Αγρινίου, 1.30 μ.μ. στο εργοστάσιο γυψοσανίδων της «Knauf» στην Αμφιλοχία. Στις 6.30 μ.μ. θα πραγματοποιήσει παρέμβαση στη σύσκεψη της Ενωσης Οικοδόμων στο Εργατικό Κέντρο Αγρινίου.

Την Τρίτη 27 Φλεβάρη: 6.30 π.μ. στο εργοτάξιο της ΤΕΡΝΑ στη γέφυρα του Εύηνου ποταμού, 8.30 π.μ. στην πόλη του Αγρινίου, από κοινού με την απεργιακή επιτροπή που έχουν συστήσει το Εργατικό Κέντρο και πρωτοβάθμια συνδικάτα της πόλης, και από τις 11 π.μ. στο εργοτάξιο κατασκευής φωτοβολταϊκών στο Ξηρόμερο.

Το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τουριστικών - Επισιτιστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕΠΕ) Θεσσαλονίκης - Πιερίας - Χαλκιδικής για σήμερα και αύριο έχει προγραμματίσει περιοδείες σε ξενοδοχεία του κέντρου και σε επισιτιστικά καταστήματα στην Αντιγονιδών και στον Εύοσμο, ενώ το Σάββατο 24 Φλεβάρη θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη με σπουδαστές δημόσιων ΙΕΚ, από Τμήματα με αναφορά τον κλάδο, στο cafe «Τζάνγκο».

Σε σχολεία της Αττικής

Με περιοδείες σε σχολεία οργανώνουν τη δράση τους και τα σωματεία των εκπαιδευτικών μπροστά στην απεργία, επικεντρώνοντας την πάλη ενάντια στο νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, αλλά και στους χαμηλούς μισθούς, στην κατηγοριοποίηση σχολείων και εκπαιδευτικών.

Στο πλαίσιο αυτό, σήμερα και αύριο θα πραγματοποιηθούν περιοδείες από συνδικαλιστές σε σχολεία στις περιοχές Λυκόβρυση, Μεταμόρφωση, Νέα Ιωνία, Θρακομακεδόνες, Αχαρνές, Κερατσίνι, Πέραμα, Υμηττό και Αγίους Αναργύρους.


Απεργούν και διεκδικούν Συλλογικές Συμβάσεις οι εργαζόμενοι στη Ζυθοποιία

Από τη μαζικότατη Γενική Συνέλευση του Σωματείου στην «Αθηναϊκή Ζυθοποιία»
Από τη μαζικότατη Γενική Συνέλευση του Σωματείου στην «Αθηναϊκή Ζυθοποιία»
Τη συμμετοχή τους στην απεργία, ως μια μεγάλη μάχη στο μέτωπο της διεκδίκησης Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, προετοιμάζουν οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις Ζυθοποιίας. Σε έναν υποκλάδο των Τροφίμων - Ποτών όπου η κερδοφορία των επιχειρήσεων καλπάζει, όπως εξηγεί στον «Ρ» ο Βασίλης Παπαγεωργίου, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών και του επιχειρησιακού Σωματείου «Αθηναϊκής Ζυθοποιίας» της Αθήνας, οι εργαζόμενοι βλέπουν τους μισθούς τους να εξανεμίζονται από την ακρίβεια, αντιμετωπίζουν την εντατικοποίηση, την εργολαβική εργασία, την επίθεση στα δικαιώματα και στις κατακτήσεις τους.

«Η Ομοσπονδία έχει πάρει απόφαση για κλαδική απεργία στις 28 Φλεβάρη, ενώ έχει προχωρήσει σε πρόσκληση στις εργοδοτικές οργανώσεις και στον ΣΕΒ για διαπραγμάτευση για υπογραφή κλαδικών ΣΣΕ. Σε αυτό το πλαίσιο καλέσαμε όλα τα επιχειρησιακά σωματεία της Ζυθοποιίας, τα κλαδικά συνδικάτα στα οποία είναι μέλη εργαζόμενοι στη Ζυθοποιία, να αποφασίσουν τη συμμετοχή τους στην απεργία με αποφάσεις ΔΣ και Γενικές Συνελεύσεις. Θέλαμε να συντονίσουμε τη δράση μας, να δυναμώσουμε τον κοινό αγώνα με όλους τους εργαζόμενους στο Γάλα, στα Τρόφιμα και στα Ποτά. Γι' αυτόν τον σκοπό πραγματοποιήσαμε περιφερειακές συσκέψεις σε όλη τη χώρα», υπογραμμίζει ο Β. Παπαγεωργίου. Καρπός της προσπάθειας αυτής είναι οι απεργιακές αποφάσεις που έχουν ληφθεί στην «Αθηναϊκή Ζυθοποιία», στην «Ολυμπιακή Ζυθοποιία» και στην «ΕΖΑ».

Ο συνδικαλιστής «χαρτογραφεί» τον υποκλάδο ως εξής: «Στη Ζυθοποιία δραστηριοποιούνται 70 περίπου εταιρείες, με τα μεγαλύτερα μερίδια της αγοράς να τα κατέχουν η "Αθηναϊκή Ζυθοποιία" και η "Ολυμπιακή Ζυθοποιία", εταιρείες που ανήκουν στους πολυεθνικούς κολοσσούς της "Heineken" και της "Carlsberg" αντίστοιχα. Σημαντικά μερίδια κατέχουν η "Eλληνική Zυθοποιία Aταλάντης" και η "Ζυθοποιία Μακεδονίας - Θράκης". Συνολικά αυτές οι τέσσερις εταιρείες κατέχουν το 90% περίπου του μεριδίου στον κλάδο, χαρακτηριστικό της συγκέντρωσης και της συγκεντροποίησης σε επίπεδο παραγωγής αλλά και εμπορίου».

«Ο κλάδος σπάει τα κοντέρ της παραγωγής», διαπιστώνει ο Β. Παπαγεωργίου και εξηγεί ότι η Ελλάδα αποτελεί την όγδοη σε κατάταξη χώρα στην παραγωγή μπύρας στην ΕΕ: «Καταγράφεται αύξηση 41% από το 2021 στο 2022, πωλήσεις και κερδοφορία διαγράφουν ανοδική πορεία, μεγάλο μέρος της παραγωγής κατευθύνεται σε εξαγωγές». Στο έδαφος αυτό, «έχουμε την είσοδο νέων πολυεθνικών ομίλων στον κλάδο για να πάρουν κομμάτι από την "πίτα" των κερδών, δρομολογούνται επενδύσεις δεκάδων εκατομμυρίων για τα αμέσως επόμενα χρόνια, πραγματοποιούνται πωλήσεις, εξαγορές, συγχωνεύσεις μεταξύ εταιρειών, ενώ τα ποσά που διαβάζουμε κάθε τόσο ότι διανέμονται σε μερίσματα στους μετόχους προκαλούν ίλιγγο», σχολιάζει.

«Η Ενωση Ζυθοποιών, η εργοδοτική οργάνωση των εταιρειών, αρνείται μέχρι σήμερα την υπογραφή κλαδικής Σύμβασης με την Ομοσπονδία», συνεχίζει ο Β. Παπαγεωργίου. Ωστόσο, το μέτωπο της διεκδίκησης δυναμώνει σε μια σειρά χώρους: «Τον Αύγουστο οι εργαζόμενοι στην "Ελληνική Ζυθοποιία Αταλάντης" προχώρησαν στην ίδρυση του επιχειρησιακού σωματείου τους. Σήμερα, μερικούς μήνες μετά, διεκδικούν οργανωμένα και μέσα από μαζικές διαδικασίες την υπογραφή επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με αύξηση 10% σε όλους τους μισθούς, προσλήψεις και μονιμοποίηση των συμβασιούχων, απορρόφηση των εργολαβικών από την εταιρεία, αναγνώριση ειδικοτήτων, μέτρα υγιεινής και ασφάλειας κ.λπ. Στην "Ολυμπιακή Ζυθοποιία" οι συνάδελφοι διεκδικούν Σύμβαση με αύξηση 20%.

Στην "Αθηναϊκή Ζυθοποιία" της Αθήνας, όπου το επιχειρησιακό Σωματείο υπέγραψε πέρυσι Σύμβαση με αυξήσεις που έφτασαν το 9%, πραγματοποιήθηκε μαζικότατη συνέλευση του Σωματείου, αποφασίστηκε με συντριπτική πλειοψηφία η διεκδίκηση διετούς επιχειρησιακής Σύμβασης με συνολική αύξηση 16%, μαζί με άλλα θεσμικά και οικονομικά αιτήματα».

«Ο αγώνας στην επιχείρηση πρέπει να τροφοδοτεί τον κλάδο και το αντίστροφο, για εμάς αυτά είναι αλληλένδετα και αλληλοσυμπληρώνονται», τονίζει ο Β. Παπαγεωργίου. Ετσι, η Ομοσπονδία παλεύει «για την υπογραφή κλαδικής Σύμβασης που θα καλύπτει όλους τους εργαζόμενους στον κλάδο, ανεξάρτητα από σχέση εργασίας, εργολαβικούς, μόνιμους και εποχικούς, με αυξήσεις στους μισθούς και δικαιώματα, με πραγματική και όχι "μούφα" επαναφορά των τριετιών, με την αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης και της υποχρεωτικότητας της εφαρμογής της από όλους τους εργοδότες, σε σύγκρουση με το αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο όλων των κυβερνήσεων, που από το 2012 χτύπησαν τις κλαδικές Συμβάσεις». Παράλληλα, τα σωματεία «διεκδικούν επιχειρησιακές Συλλογικές Συμβάσεις, διαμορφώνοντας μέσα από μαζικές διαδικασίες και συζήτηση με τους εργαζόμενους τα αιτήματα που διεκδικούν από την εργοδοσία». Στο πλαίσιο αυτό «με την απεργία δίνουμε μαχητική απάντηση στην εργοδοσία και στην κυβέρνηση, δυναμώνουμε τη διεκδίκηση Συλλογικών Συμβάσεων, κλαδικής και επιχειρησιακών, ενισχύουμε τον αγώνα για την προστασία του εισοδήματος», καταλήγει ο Β. Παπαγεωργίου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ