ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 26 Μάη 1999
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΡΕΥΝΑ ΤΗΣ ΔΗΜΕΛ
Σημαντική αύξηση της επιρροής και των ποσοστών του ΚΚΕ

Το δεύτερο και τελευταίο μέρος της δημοσκόπησης, που πραγματοποιήθηκε στην περιοχή του Δήμου Λάρισας

Η αύξηση της πολιτικής επιρροής και των εκλογικών ποσοστών του ΚΚΕ, καθώς και η προπορεία της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΠΑΣΟΚ είναι δυο συμπεράσματα που προκύπτουν από τα αποτελέσματα πρόσφατης δημοσκόπησης της εταιρίας ΔΗΜΕΛ στην περιοχή της Λάρισας.

Δημοσιεύουμε σήμερα τα αποτελέσματα που αφορούν στη διερεύνηση πρόθεσης ψήφου τόσο για τις ευρωεκλογές της 13ης Ιουνίου όσο και για τις ερχόμενες εθνικές εκλογές.

Σαν ένα μέτρο σύγκρισης σας υπενθυμίζουμε τα ποσοστά των κομμάτων στις εκλογές του Σεπτέμβρη '96: ΠΑΣΟΚ 39,88%, Νέα Δημοκρατία 38,25%, ΚΚΕ 8,67%, ΔΗΚΚΙ 4,38%, ΣΥΝ 3,79%, Πολιτική Ανοιξη 3,21%.

Ανοδος του ΚΚΕ

Στην ερώτηση: "Τι θα ψηφίζατε αν γίνονταν σήμερα ευρωεκλογές;", οι απαντήσεις που δόθηκαν ήταν οι εξής: Νέα Δημοκρατία 32,14%, ΠΑΣΟΚ 25,11%, ΚΚΕ 11,26%, ΔΗΚΚΙ 6,45%, ΣΥΝ 5,7%, Πολιτική Ανοιξη 1,89%.Στην ίδια ερώτηση το 2,54% δηλώνει ότι θα ψηφίσει άλλο κόμμα, το 2,21% λευκό, ή κανένα, και το 10,66% δηλώνει ότι δεν έχει αποφασίσει ακόμη.

Ασφαλώς τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, όπως και οποιασδήποτε άλλης, πρέπει να εκτιμηθούν σαν τάση ή σαν δυναμική στο εκλογικό σώμα.

Η εκτίμηση για την αύξηση των εκλογικών ποσοστών του ΚΚΕ επιβεβαιώνεται και από τις απαντήσεις σε άλλα συναφή ερωτήματα.

Ιδιαίτερη σημασία έχουν οι απαντήσεις που έδωσαν οι ερωτηθέντες σχετικά με το πού προσδιορίζουν το πολιτικό τους στίγμα στην κλίμακα: Δεξιά, Κέντρο, Αριστερά. Στην κλίμακα αυτή τα κόμματα τοποθετούνται ως εξής απ' τα Δεξιά προς τα Αριστερά: Νέα Δημοκρατία, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ, ΔΗΚΚΙ, ΚΚΕ.

Μετατόπιση προς τα Αριστερά

Το 60,79% απαντά ότι έχει και σήμερα την ίδια πολιτική τοποθέτηση μ' αυτήν του 1996, όμως το 20% προσανατολίζεται αριστερότερα και το 14,85% δεξιότερα. Τα ποσοστά αυτά δείχνουν το βαθμό της κινητικότητας που υπάρχει στο εκλογικό σώμα, αλλά και την κατεύθυνση. Διαβάζοντας τις απαντήσεις μπορεί να εκτιμήσει κανείς ότι ένα σημαντικό ποσοστό ερωτηθέντων που ψήφισαν στις εκλογές του '96 το ΠΑΣΟΚ, της τάξης του 28%,δηλώνει προσανατολισμό προς τα Αριστερά. Προσανατολισμό προς τα Αριστερά δηλώνει το 36,36% αυτών που ψήφισαν ΣΥΝ και το 35,29% του ΔΗΚΚΙ. Ενα άλλο αξιοσημείωτο στοιχείο είναι ο προσανατολισμός του 25,53% των ψηφοφόρων του ΔΗΚΚΙ προς τα Δεξιά, πράγμα που θα μπορούσε να ερμηνευτεί σαν πρόθεση για κάποια προσέγγιση προς το ΠΑΣΟΚ. Πάντως, θα πρέπει να διαπιστώσουμε τη γενική τάση προς τα Αριστερά.

Πτώση των ποσοστών του δικομματισμού

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν ακόμη οι απαντήσεις σχετικά με το αν οι ερωτηθέντες θα ψηφίσουν κάποιο από τα δυο μεγάλα κόμματα ή κάποιο από τα άλλα μικρότερα κόμματα. Το 56,06% απαντά ότι θα ψηφίσει ένα από τα δύο μεγάλα κόμματα και το 31,81% κάποιο άλλο από τα μικρότερα. Το στοιχείο αυτό δείχνει μια τάση μείωσης του συνολικού ποσοστού του δικομματισμού, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σαν στοιχείο διασταύρωσης για την ειλικρίνεια των απαντήσεων στην ερώτηση: "Τι θα ψηφίσετε σήμερα;".

Αξίζει επίσης να δούμε πώς εμφανίζεται ο βαθμός συνοχής και συσπείρωσης της εκλογικής βάσης των κομμάτων. Από το στοιχείο αυτό μπορούμε να βγάλουμε συμπεράσματα και για την κινητικότητα στο σύνολο του εκλογικού σώματος.

Η συσπείρωση της βάσης των κομμάτων

Οπως και σε όλες τις προηγούμενες δημοσκοπήσεις στη Λάρισα, αλλά και σε πανελλαδικό επίπεδο, έτσι και σ' αυτή, η εκλογική βάση του ΚΚΕ παρουσιάζει τη μεγαλύτερη συνοχή. Το 88,73% αυτών που ψήφισαν το ΚΚΕ το '96 δηλώνουν ότι θα το ψηφίσουν και στις ευρωεκλογές. Το μικρότερο βαθμό συσπείρωσης παρουσιάζουν οι ψηφοφόροι του ΔΗΚΚΙ, αφού μόνο το 47,06% δηλώνει ότι θα το ξαναψηφίσει στις ευρωεκλογές. Ο αντίστοιχος βαθμός για τα άλλα κόμματα είναι: ΠΑΣΟΚ 57,01%, ΝΔ 76,98%, ΣΥΝ 72,73%.

Οσον αφορά στο από πού δηλώνεται πρόθεση ψήφου στο ΚΚΕ έχουμε τα εξής αποτελέσματα: Το 4,98% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, το 2,16% της ΝΔ και το 11,76% του ΔΗΚΚΙ.

"Δούναι" και "λαβείν"

Για τα δυο μεγάλα κόμματα μπορούμε να δούμε ότι ένα σημαντικά μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ (14,93%) εμφανίζεται αναποφάσιστο, όπως και το 13,64% του ΣΥΝ. Το ΠΑΣΟΚ "δίνει" κυρίως στο ΔΗΚΚΙ (7,24%), στο ΣΥΝ (5,43%) και κατόπιν στο ΚΚΕ, ενώ "παίρνει" κυρίως από το ΔΗΚΚΙ (5,8%), το ΣΥΝ (4,55%) και λιγότερο από τη ΝΔ (3,60%). Η Νέα Δημοκρατία, αντιστοίχως, "δίνει" στο ΠΑΣΟΚ (3,6%), το ΔΗΚΚΙ (3,60%), ενώ "παίρνει" από ΠΑΣΟΚ (4,98%) και ΣΥΝ (4,55%).

Τέλος, στην ερώτηση: "Ποιο νομίζετε ότι θα είναι το τρίτο κόμμα στις ευρωεκλογές;",το 46,49% απαντά το ΚΚΕ, ενώ ακολουθεί με μεγάλη διαφορά ο ΣΥΝ (24,34%) και το ΔΗΚΚΙ (17,16%). Οσον αφορά το συγκεκριμένο στοιχείο επισημαίνουμε ότι την εκτίμηση πως το ΚΚΕ θα είναι το τρίτο κόμμα εκφράζει το μεγαλύτερο ποσοστό των ψηφοφόρων όλων των άλλων κομμάτων, πλην του ΣΥΝ.Από τη συνεκτίμηση των απαντήσεων μπορεί λοιπόν να τεκμηριωθεί η εκτίμηση ότι εκτός από την αύξηση της πολιτικής επιρροής του ΚΚΕ, που σημειώνεται σε όλους τους χώρους, θα υπάρξει αύξηση και των εκλογικών του ποσοστών.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΕΛΤΑ ΖΑΚΥΝΘΟΥ
"Ψηφίζουμε και στηρίζουμε ΚΚΕ"

"Ψηφίζουμε και στηρίζουμε ΚΚΕ γιατί έχουμε εμπιστοσύνη στη δύναμη του λαού. Ο λαός μπορεί, στην ενίσχυση του ΚΚΕ, η προοπτική". Με την παραπάνω προτροπή, όπως αποκρυσταλλώθηκε μέσα στους καθημερινούς αγώνες με τους κομμουνιστές, υπάλληλοι των ΕΛΤΑ Ζακύνθου - οι ταχυδρόμοι: Βόσσος Γεώργιος, Δρογγίτης Αντώνιος, Κακολύρης Σπύρος, Παπαδάτος Νικόλαος, Πέττας Γιώργος, Τσουκαλάς Σταύρος και οι ταχυδρομικοί υπάλληλοι: Καμπίτος Παναγιώτης, Λημναίος Φώτιος και Τσουκάτου Μαρία - καλούν τους εργαζόμενους να ψηφίσουν το ευρωψηφοδέλτιο του ΚΚΕ, τονίζοντας πως "η υποστήριξη σήμερα του ψηφοδελτίου του ΚΚΕ πρέπει να εκφραστεί από όλους και όλες που θέλουν να ενισχυθεί η λαϊκή αντίσταση και πάλη, που δε δέχονται την πολιτική της μοιρολατρίας, του συμβιβασμού και της υποταγής".

Στο κάλεσμά τους, εκτός των άλλων, αναφέρουν και τα παρακάτω: "Ολοι εμείς που υπογράφουμε την έκκληση στήριξης και υπερψήφισης του ευρωψηφοδελτίου του ΚΚΕ, ήρθαμε σε αντίθεση μέσα από τις πολύμορφες αντιπολεμικές εκδηλώσεις με την εγκληματική συμμορία των δολοφόνων του γιουγκοσλαβικού λαού, τις ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκή Ενωση.

Αποδείχτηκε ότι ΝΑΤΟ και ΕΕ είναι το ίδιο εγκληματικό συνδικάτο, όπως πάντα διακήρυσσε το ΚΚΕ και οι δύο αυτοί πολεμικοί οργανισμοί είναι σε αντίθεση με τα συμφέροντα των λαών γιατί σαρώνουν κοινωνικές κατακτήσεις, δημοκρατικά δικαιώματα και όπου οι λαοί αντιστέκονται, τότε εξαπολύουν και δολοφονικές επιθέσεις όπως, τώρα, στη Γιουγκοσλαβία. Και προστίθεται:

Στις ευρωεκλογές, στις 13 Ιούνη, η αντίθεση στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ μόνο με τη στήριξη του ευρωψηφοδελτίου του ΚΚΕ μπορεί να εκφραστεί με συνέπεια"...

  • Με ανακοίνωση - κάλεσμα οι ΚΟΒ Φαρμάκου του ΚΚΕ καλούν τους εργαζόμενους στα φάρμακα και στα συναφή να στείλουν ψήφο διαμαρτυρίας στην κυβέρνηση, και όχι μόνο, ψηφίζοντας το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ. Οι κομμουνιστές υπενθυμίζουν την καταστροφική πολιτική που ακολούθησε η κυβέρνηση στον τομέα του φαρμάκου που οδήγησε σε μείωση της εγχώριας παραγωγής και αύξηση εισαγόμενων πανάκριβων φαρμάκων. Οδήγησε στο φούντωμα της ανεργίας στον κλάδο, σε αλλαγή των εργασιακών σχέσεων κλπ.

Το ΚΚΕ με συνέπεια στήριξε τις προτάσεις και τους αγώνες των εργαζομένων και του κλάδου επισημαίνοντας την ανάγκη για ουσιαστική παρέμβαση του κράτους στην έρευνα, στην παραγωγή, στη διακίνηση, στην πώληση. Αυτός είναι ένας ακόμα λόγος για την υπερψήφιση του ευρωψηφοδελτίου του Κόμματος από τους εργαζόμενους του κλάδου, τονίζεται.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ