Τετάρτη 26 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΡΕΥΝΑ ΤΗΣ ΔΗΜΕΛ
Σημαντική αύξηση της επιρροής και των ποσοστών του ΚΚΕ

Το δεύτερο και τελευταίο μέρος της δημοσκόπησης, που πραγματοποιήθηκε στην περιοχή του Δήμου Λάρισας

Η αύξηση της πολιτικής επιρροής και των εκλογικών ποσοστών του ΚΚΕ, καθώς και η προπορεία της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΠΑΣΟΚ είναι δυο συμπεράσματα που προκύπτουν από τα αποτελέσματα πρόσφατης δημοσκόπησης της εταιρίας ΔΗΜΕΛ στην περιοχή της Λάρισας.

Δημοσιεύουμε σήμερα τα αποτελέσματα που αφορούν στη διερεύνηση πρόθεσης ψήφου τόσο για τις ευρωεκλογές της 13ης Ιουνίου όσο και για τις ερχόμενες εθνικές εκλογές.

Σαν ένα μέτρο σύγκρισης σας υπενθυμίζουμε τα ποσοστά των κομμάτων στις εκλογές του Σεπτέμβρη '96: ΠΑΣΟΚ 39,88%, Νέα Δημοκρατία 38,25%, ΚΚΕ 8,67%, ΔΗΚΚΙ 4,38%, ΣΥΝ 3,79%, Πολιτική Ανοιξη 3,21%.

Ανοδος του ΚΚΕ

Στην ερώτηση: "Τι θα ψηφίζατε αν γίνονταν σήμερα ευρωεκλογές;", οι απαντήσεις που δόθηκαν ήταν οι εξής: Νέα Δημοκρατία 32,14%, ΠΑΣΟΚ 25,11%, ΚΚΕ 11,26%, ΔΗΚΚΙ 6,45%, ΣΥΝ 5,7%, Πολιτική Ανοιξη 1,89%.Στην ίδια ερώτηση το 2,54% δηλώνει ότι θα ψηφίσει άλλο κόμμα, το 2,21% λευκό, ή κανένα, και το 10,66% δηλώνει ότι δεν έχει αποφασίσει ακόμη.

Ασφαλώς τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, όπως και οποιασδήποτε άλλης, πρέπει να εκτιμηθούν σαν τάση ή σαν δυναμική στο εκλογικό σώμα.

Η εκτίμηση για την αύξηση των εκλογικών ποσοστών του ΚΚΕ επιβεβαιώνεται και από τις απαντήσεις σε άλλα συναφή ερωτήματα.

Ιδιαίτερη σημασία έχουν οι απαντήσεις που έδωσαν οι ερωτηθέντες σχετικά με το πού προσδιορίζουν το πολιτικό τους στίγμα στην κλίμακα: Δεξιά, Κέντρο, Αριστερά. Στην κλίμακα αυτή τα κόμματα τοποθετούνται ως εξής απ' τα Δεξιά προς τα Αριστερά: Νέα Δημοκρατία, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ, ΔΗΚΚΙ, ΚΚΕ.

Μετατόπιση προς τα Αριστερά

Το 60,79% απαντά ότι έχει και σήμερα την ίδια πολιτική τοποθέτηση μ' αυτήν του 1996, όμως το 20% προσανατολίζεται αριστερότερα και το 14,85% δεξιότερα. Τα ποσοστά αυτά δείχνουν το βαθμό της κινητικότητας που υπάρχει στο εκλογικό σώμα, αλλά και την κατεύθυνση. Διαβάζοντας τις απαντήσεις μπορεί να εκτιμήσει κανείς ότι ένα σημαντικό ποσοστό ερωτηθέντων που ψήφισαν στις εκλογές του '96 το ΠΑΣΟΚ, της τάξης του 28%,δηλώνει προσανατολισμό προς τα Αριστερά. Προσανατολισμό προς τα Αριστερά δηλώνει το 36,36% αυτών που ψήφισαν ΣΥΝ και το 35,29% του ΔΗΚΚΙ. Ενα άλλο αξιοσημείωτο στοιχείο είναι ο προσανατολισμός του 25,53% των ψηφοφόρων του ΔΗΚΚΙ προς τα Δεξιά, πράγμα που θα μπορούσε να ερμηνευτεί σαν πρόθεση για κάποια προσέγγιση προς το ΠΑΣΟΚ. Πάντως, θα πρέπει να διαπιστώσουμε τη γενική τάση προς τα Αριστερά.

Πτώση των ποσοστών του δικομματισμού

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν ακόμη οι απαντήσεις σχετικά με το αν οι ερωτηθέντες θα ψηφίσουν κάποιο από τα δυο μεγάλα κόμματα ή κάποιο από τα άλλα μικρότερα κόμματα. Το 56,06% απαντά ότι θα ψηφίσει ένα από τα δύο μεγάλα κόμματα και το 31,81% κάποιο άλλο από τα μικρότερα. Το στοιχείο αυτό δείχνει μια τάση μείωσης του συνολικού ποσοστού του δικομματισμού, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σαν στοιχείο διασταύρωσης για την ειλικρίνεια των απαντήσεων στην ερώτηση: "Τι θα ψηφίσετε σήμερα;".

Αξίζει επίσης να δούμε πώς εμφανίζεται ο βαθμός συνοχής και συσπείρωσης της εκλογικής βάσης των κομμάτων. Από το στοιχείο αυτό μπορούμε να βγάλουμε συμπεράσματα και για την κινητικότητα στο σύνολο του εκλογικού σώματος.

Η συσπείρωση της βάσης των κομμάτων

Οπως και σε όλες τις προηγούμενες δημοσκοπήσεις στη Λάρισα, αλλά και σε πανελλαδικό επίπεδο, έτσι και σ' αυτή, η εκλογική βάση του ΚΚΕ παρουσιάζει τη μεγαλύτερη συνοχή. Το 88,73% αυτών που ψήφισαν το ΚΚΕ το '96 δηλώνουν ότι θα το ψηφίσουν και στις ευρωεκλογές. Το μικρότερο βαθμό συσπείρωσης παρουσιάζουν οι ψηφοφόροι του ΔΗΚΚΙ, αφού μόνο το 47,06% δηλώνει ότι θα το ξαναψηφίσει στις ευρωεκλογές. Ο αντίστοιχος βαθμός για τα άλλα κόμματα είναι: ΠΑΣΟΚ 57,01%, ΝΔ 76,98%, ΣΥΝ 72,73%.

Οσον αφορά στο από πού δηλώνεται πρόθεση ψήφου στο ΚΚΕ έχουμε τα εξής αποτελέσματα: Το 4,98% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, το 2,16% της ΝΔ και το 11,76% του ΔΗΚΚΙ.

"Δούναι" και "λαβείν"

Για τα δυο μεγάλα κόμματα μπορούμε να δούμε ότι ένα σημαντικά μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ (14,93%) εμφανίζεται αναποφάσιστο, όπως και το 13,64% του ΣΥΝ. Το ΠΑΣΟΚ "δίνει" κυρίως στο ΔΗΚΚΙ (7,24%), στο ΣΥΝ (5,43%) και κατόπιν στο ΚΚΕ, ενώ "παίρνει" κυρίως από το ΔΗΚΚΙ (5,8%), το ΣΥΝ (4,55%) και λιγότερο από τη ΝΔ (3,60%). Η Νέα Δημοκρατία, αντιστοίχως, "δίνει" στο ΠΑΣΟΚ (3,6%), το ΔΗΚΚΙ (3,60%), ενώ "παίρνει" από ΠΑΣΟΚ (4,98%) και ΣΥΝ (4,55%).

Τέλος, στην ερώτηση: "Ποιο νομίζετε ότι θα είναι το τρίτο κόμμα στις ευρωεκλογές;",το 46,49% απαντά το ΚΚΕ, ενώ ακολουθεί με μεγάλη διαφορά ο ΣΥΝ (24,34%) και το ΔΗΚΚΙ (17,16%). Οσον αφορά το συγκεκριμένο στοιχείο επισημαίνουμε ότι την εκτίμηση πως το ΚΚΕ θα είναι το τρίτο κόμμα εκφράζει το μεγαλύτερο ποσοστό των ψηφοφόρων όλων των άλλων κομμάτων, πλην του ΣΥΝ.Από τη συνεκτίμηση των απαντήσεων μπορεί λοιπόν να τεκμηριωθεί η εκτίμηση ότι εκτός από την αύξηση της πολιτικής επιρροής του ΚΚΕ, που σημειώνεται σε όλους τους χώρους, θα υπάρξει αύξηση και των εκλογικών του ποσοστών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ