Τετάρτη 26 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΓΕΙΑ
Την ακριβοπληρώνουν τα νοικοκυριά

Η μέση οικογένεια της Ελλάδας διαθέτει το υψηλότερο στην Ευρώπη ποσοστό των συνολικών δαπανών του για υγεία και περίθαλψη

Μπορεί η κυβέρνηση στον προεκλογικό της πυρετό να επιχειρεί με ιλουστρασιόν εκδόσεις να αποδείξει τα "γερά θεμέλια" του Εθνικού Συστήματος Υγείας, όμως τα στοιχεία που παρουσιάζονται σε ημερίδες - που στόχο έχουν τον εξωραϊσμό του "κοινωνικού προσώπου" του κυβερνητικού κόμματος - έρχονται να αποκαλύψουν το ακριβώς αντίθετο: Οτι η ελληνική οικογένεια βάζει πολύ βαθιά το χέρι στην τσέπη και πληρώνει πιο ακριβά από όλους τους Ευρωπαίους την υγεία. Μάλιστα, αυτό συμβαίνει όταν το ελληνικό σύστημα υγείας διατηρεί ακόμα κάποια από τα δημόσια χαρακτηριστικά του, αλλά η "εκσυγχρονιστική" λογική επιχειρεί να τα εξοστρακίσει.

Σύμφωνα λοιπόν με στοιχεία, που παρουσιάστηκαν χτες σε ημερίδα για την "Κοινωνική Προστασία στην Ελλάδα και στην Ευρωπαϊκή Ενωση", η μέση ελληνική οικογένεια φαίνεται ότι πληρώνει για υγεία το 6,02% των χρημάτων που ξοδεύει, έναντι 5,47% της γαλλικής, 4,55% της λουξεμβουργιανής ή 2,46% της ιρλανδικής και 2% της ολλανδικής.Τα στοιχεία παρουσίασε ο Κ. Κανελλόπουλος,από το ΚΕΠΕ, επικαλούμενος στοιχεία από τις Ερευνες Οικογενειακών Προϋπολογισμών, τις οποίες διενήργησαν οι στατιστικές υπηρεσίες των κρατών - μελών της ΕΟΚ το 1988, που εφάρμοσαν κοινή εναρμονισμένη μεθοδολογία και ερωτήσεις. Η υγεία στην Ελλάδα, σύμφωνα με την έρευνα, κοστίζει στον Ελληνα φορολογούμενο και οικογενειάρχη τουλάχιστον εξίσου ακριβά με τον Ευρωπαίο πολίτη.

Μια πρώτη διαπίστωση, όπως σημειώθηκε, είναι ότι οι ιδιωτικές δαπάνες για υγεία δε συνδέονται με το επίπεδο της οικονομικής ανάπτυξης, αλλά μάλλον με τα χαρακτηριστικά του συστήματος υγείας. Τη μερίδα του λέοντος των δαπανών υγείας στην Ελλάδα (4,64% από το 6,02%) αποτελούν οι δαπάνες για αμοιβές ιατρών, οδοντιάτρων, νοσοκόμων και παρομοίων, ποσοστό το οποίο όμως δεν παρουσιάζεται στις άλλες χώρες.

Ο ομιλητής υποστήριξε ότι τα στοιχεία για τις δαπάνες υγείας στη χώρα μας ως ποσοστό του ΑΕΠ είναι μάλλον αντιφατικά. Από τη μια πλευρά, είπε, ο ελληνικός κρατικός προϋπολογισμός, για τον οποίο υπάρχουν ακριβή απογραφικά στατιστικά στοιχεία, δαπανά για την υγεία ποσοστό παρόμοιο με αυτό των άλλων χωρών, ενώ συνολικά η χώρα διαθέτει από τα μικρότερα ποσοστά του ΑΕΠ για υγεία. Εάν πράγματι οι δαπάνες υγείας ήταν γύρω στο 5% του ΑΕΠ και αυτές αντιπροσώπευαν σε πολύ μεγάλο ποσοστό κρατικές δαπάνες, θα είχαμε το φτηνότερο και ένα από τα αποτελεσματικότερα συστήματα υγείας, μια και ο Ελληνας δε θα αναγκαζόταν να διαθέσει ο ίδιος χρήματα για πληρωμή των υπηρεσιών υγείας.

Ωστόσο, υποστήριξε, η διαπίστωση ότι η υγεία στην Ελλάδα είναι φτηνή και απορροφά μόνο το 5% του συνόλου των δαπανών απέχει πολύ από την πραγματικότητα.

Μιλώντας στην ίδια ημερίδα ο Πλ. Τήνιος,σύμβουλος του πρωθυπουργού, παρουσίασε ένα "νέο εργαλείο" εξωραϊσμού της πολιτικής της κυβέρνησης. Είπε ότι δεν είναι σωστό να γίνεται σύγκριση των δαπανών της λεγόμενης κοινωνικής προστασίας με μέσους όρους, αλλά να βρεθεί κάτι άλλο που θα μετράει την "κοινωνική προσπάθεια".

Επίσης, ο υφυπουργός Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκης έκανε λόγο για ανάγκη "επανασχεδιασμού και αναμόρφωσης" της κοινωνικής πολιτικής προκειμένου αυτή να καταστεί αποτελεσματική. Δηλαδή χαρακτηρίστηκε ... "δευτερεύον" στοιχείο της κυβερνητικής πολιτικής το ζήτημα πόρων για τη χρηματοδότηση της κοινωνικής προστασίας.

Με άλλα λόγια, ο υφυπουργός Οικονομικών, προσηλωμένος στο πνεύμα πλήρους ανατροπής κάθε έννοιας κοινωνικής πρόνοιας και της δημοσιονομικής "λιτότητας", που θα ακολουθηθεί και τα επόμενα χρόνια για την υποτιθέμενη σύγκλιση και σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας, επιχείρησε να εξανεμίσει κάθε ίχνος προσδοκίας για αυξημένα κονδύλια σε τομείς κοινωνικού χαρακτήρα. Ο υφυπουργός υποστήριξε ότι το πρόβλημα, δήθεν, δεν εντοπίζεται στη χρηματοδότηση, αλλά στην... ανεπάρκεια που διέπει τη δομή του ισχύοντος συστήματος κοινωνικής πολιτικής! Κι αυτό παρά το γεγονός ότι η χώρα μας βρίσκεται ανάμεσα στις τελευταίες χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης ως προς το ποσοστό που καλύπτουν οι δαπάνες κοινωνικής προστασίας στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ), ακόμη και σύμφωνα με τα στοιχεία του νέου "εξευρωπαϊσμένου" συστήματος υπολογισμού της κοινωνικής προστασίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ