Τετάρτη 26 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ
Κατοχύρωσαν το δικομματισμό

Στον αποκλεισμό της φωνής του ΚΚΕ, αλλά και των μικρότερων κομμάτων, προβαίνουν τα ιδιωτικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, κατά παραγγελία κυβερνητικών εντολών, που - όπως φάνηκε και στη χθεσινή σύσκεψη της Διακομματικής Επιτροπής για τις ευρωεκλογές - θέλουν μια δικομματική προεκλογική περίοδο.Η κυβερνητική πρόθεση για φίμωση των διαφορετικών φωνών είχε φανεί τόσο στις πρώτες συσκέψεις της Διακομματικής Επιτροπής όσο και στην πρόσφατη κοινή υπουργική απόφαση των υπουργείων Εσωτερικών και Τύπου, που κάνουν πράξη την ελλιπή πληροφόρηση των πολιτών. Φαίνεται, ήδη, στις 13 μέρες από την έναρξη της προεκλογικής περιόδου, κατά την οποία τα ιδιωτικά μέσα ενημέρωσης δεν προβάλλουν τις απόψεις του ΚΚΕ και άλλων μικρότερων κομμάτων.

Στην κατεύθυνση αυτή, ο υπουργός Τύπου, Δ. Ρέππας αρνήθηκε το αίτημα των εκπροσώπων των υπολοίπων κομμάτων της Βουλής και της Ευρωβουλής, να διοργανωθεί συζήτηση των αρχηγών όλων των παραπάνω κομμάτων και όχι μόνο του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, κατοχυρώνοντας και μ' αυτόν τον τρόπο την ανισότιμη μεταχείριση των μικρότερων κομμάτων από τα ιδιωτικά αλλά και τα κρατικά μέσα ενημέρωσης. Η θέση του ΚΚΕ, όπως την εξέφρασε ο εκπρόσωπός του, Αντ. Σκυλλάκος ήταν ξεκάθαρη: "Η όλοι ή κανένας". Ενώ σε παρέμβασή του πως η συζήτηση ανάμεσα σε δύο μόνο αρχηγούς έρχεται σε αντίθεση ακόμα και με την ίδια την υπουργική απόφαση, ο Δ. Ρέππας παρέπεμψε στο Εθνικό και Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο, νίπτοντας τας χείρας της κυβέρνησης.

Προσπαθώντας να "εξηγήσει" τον αποκλεισμό των άλλων κομμάτων από το λεγόμενο "ντιμπέιτ" - θα γίνει μέχρι τις 6 Ιούνη - ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ στη Διακομματική, Στ. Μανίκας,είπε πως το κυβερνών κόμμα δε θέλει να εξελιχθεί η όποια συζήτηση σε... κοκορομαχία, ειδικά τώρα που η πολιτική περνάει κρίση. Περισσότερο προκλητικός, ο Δ. Ρέππας, θεώρησε πως η συζήτηση ανάμεσα στους αρχηγούς των δύο μεγάλων κομμάτων ανταποκρίνεται στην ανάγκη των πολιτών για ενημέρωση, λόγω του θεσμικού ρόλου ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Ισχυρίστηκε, δηλαδή, πως οι πολίτες φτάνει ν' ακούσουν τις θέσεις των δύο μεγάλων κομμάτων για να επιλέξουν τι θα ψηφίσουν, απαξιώνοντας έτσι (ή επιβεβαιώνοντας το φόβο της κυβέρνησης) τις θέσεις των υπολοίπων κομμάτων και την απήχησή τους στο λαό.

Από την πλευρά της ΝΔ, ο Αγγ. Μπρατάκος ανταποκρίθηκε στην... πρόσκληση"ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα" του Στ. Μανίκα προς τον Κ. Καραμανλή - δείχνοντας, έτσι, πόσο "κόπτεται" για τη συμμετοχή των άλλων κομμάτων στη συζήτηση. Αρκεί, όπως είπε, να γίνει διάλογος...

Τέλος η διακομματική αποφάσισε να δοθούν 20 λεπτά τηλεοπτικού χρόνου στα κόμματα: Ενωση Κεντρώων, Κόμμα Κυνηγών, Κόμμα Κολλάτου, ΕΠΕΝ, Φιλελεύθεροι και ΝΑΡ. Πέντε λεπτά θα δοθούν σε καθένα από τα υπόλοιπα 36 κόμματα. Ο Αντ. Σκυλλάκος ζήτησε να δοθεί τουλάχιστον μια ώρα στα παραπάνω κόμματα.

Το πλαφόν στις προεκλογικές δαπάνες του κάθε κόμματος είναι τα 4 δισ. 80 εκατομμύρια δραχμές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ