Τετάρτη 26 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟΥ
Απαντήστε με την ψήφο σ' όσους έταζαν ψεύτικους παραδείσους στην ΕΕ

Την αλήθεια για την ανεργία και την υποαπασχόληση στην Ελλάδα παρουσίασε χτες, με επίσημα στοιχεία, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στην ΕΣΗΕΑ, με την ευκαιρία της παρουσίασης του Ευρωψηφοδελτίου του Κόμματος, ο Στρατής Κόρακας

Αναφερόμενος ο Στρατής Κόρακας στα υποστηριζόμενα από τονπρωθυπουργό, σχετικά με την ανάπτυξη, τα χαρακτήρισε "ένα πρώτο μεγάλο ψέμα" και επισήμανε:

"Μας μιλάνε για ανάπτυξη ο κ. πρωθυπουργός και το επιτελείο του, όταν ο ελληνικός λαός νιώθει στο πετσί του κυριολεκτικά ότι, όλα αυτά τα χρόνια, όχι μόνο ανάπτυξη δεν έχουμε, αλλά έχουμε μια πορεία απ' το κακό στο χειρότερο για τους εργαζόμενους της χώρας μας, για το λαό της χώρας μας. Είχαμε ανάπτυξη των παιχνιδιών στο Χρηματιστήριο, αλλά ουσιαστική ανάπτυξη σε όφελος του λαού και της χώρας μας δεν είχαμε.

Ενα δεύτερο ψέμα που είπε ο κ. Σημίτης είναι ό,τι αφορά την ανεργία. Μας είπε ότι έχει ιδιαίτερη ευαισθησία η κυβέρνηση για τους άνεργους και ότι προωθεί με όλα τα μέσα την ανάπτυξη της απασχόλησης. Και, μάλιστα, είπε και ορισμένους αριθμούς για νέες θέσεις εργασίας, που θα δημιουργηθούν και άλλα τέτοια.

Εμείς απαντάμε στα ψέματά του, ειδικά για το θέμα της ανεργίας, με συγκεκριμένα στοιχεία:

- Οι άνεργοι στην Ελλάδα ξεπερνούν τις 500.000. Η πραγματική ανεργία ξεπερνάει το 13%, η μεγαλύτερη της τελευταίας 20ετίας. Στοιχεία της αυξητικής τάσης της ανεργίας υπάρχουν στον ΟΑΕΔ και το υπουργείο Εργασίας, όμως δε δίνονται λόγω της προεκλογικής περιόδου.

Μόνο το 1998 στο χώρο της μεταποίησης έχασαν τη δουλιά τους 10.000 άτομα! Στο χώρο της κλωστοϋφαντουργίας στην τελευταία 10ετία χάθηκαν πάνω από 50.000 θέσεις εργασίας και έκλεισαν πάνω από 200 μεγάλες μονάδες. Επιδοτήθηκαν, βέβαια, οι εργοδότες, δεν επιδοτήθηκε ο κλάδος. Στο χώρο του δέρματος, τώρα τελευταία προωθείται ένα πρόγραμμα ύψους 8,8 δισ. δρχ. για τον κλάδο της γούνας, προκειμένου να αλλάξει η παραγωγική βάση, δηλαδή οι γουνεργάτες και άλλες ειδικότητες να αλλάξουν επάγγελμα, να γίνουν ζαχαροπλάστες, κομμωτές κ.ά., χωρίς αυτό να τους εξασφαλίζει ότι θα βρουν δουλιά. Με τέτοια πολιτική δεν είναι τυχαίο ότι έχει αυξηθεί το εμπορικό έλλειμμα κατά 154% στη 10ετία 1987 - '97 με χώρες της ΕΕ, αφού μέσα σε μια μόνο χρονιά εισαγάγαμε 29 εκατομμύρια ζεύγη παπουτσιών και η ντόπια παραγωγή μας έπεσε στα 9 εκατομμύρια ζεύγη. Μιλάμε για παραδοσιακούς εξαγωγικούς τομείς".

Συγκαλυμμένες μορφές ανεργίας

"- Τα ίδια συμβαίνουν και στον τομέα της αγροτικής οικονομίας. Στην περίοδο 1981 - 1997 ξεκληρίστηκαν 193.000 μικρομεσαία αγροτικά νοικοκυριά και μειώθηκε η απασχόληση στη γεωργία κατά 29,3% (317.000 άτομα), ενώ το αγροτικό εισόδημα το 1997 μειώθηκε κατά 4,4% και το 1998 κατά 3,9% Επίσημη έρευνα του ΟΑΕΔ και του εθνικού παρατηρητηρίου απασχόλησης αναφέρει ότι την τελευταία 5ετία περνούν στην ανεργία 20.000 αγρότες κάθε χρόνο. Την ίδια στιγμή, τα κέρδη των δύο μεγαλύτερων βιομηχανιών ελαιολάδου ξεπέρασαν τα 7 δισ. δρχ., των τριών μεγαλύτερων γαλακτοβιομηχανιών τα 6 δισ. δρχ. κ.ο.κ.

- Υπάρχει συγκαλυμμένη μορφή ανεργίας. Είναι η υποαπασχόληση (φτάνει στο 25%) και η προσωρινή απασχόληση. Είναι ακριβώς η θεωρία του απασχολήσιμου που προβάλλει η κυβέρνηση, εργαζόμενοι, δηλαδή, χωρίς σταθερή δουλιά, με μερικά οικονομικά, κοινωνικά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Ετσι παρουσιάζουν τεχνητά με κόλπο μειωμένη ανεργία, μοιράζοντας μια θέση εργασίας και έναν μισθό σε δύο ή τρεις εργαζόμενους, διαγράφοντας τους υποαπασχολούμενους από τα μητρώα ανεργίας. Είναι μέτρα εξαπάτησης και αντεργατικά, που παίρνονται σε όλες τις χώρες της ΕΕ για να κρύψουν την πραγματική ανεργία και τη γενίκευση της φτώχειας. Αρκεί να σας πω ότι στον τραπεζικό τομέα, από εκτιμήσεις των αρμοδίων παραγόντων, δίνεται και ειπώθηκε στο Ευρωκοινοβούλιο, θα χαθούν 500.000 θέσεις εργασίας από την κατάργηση θέσεων εργασίας λόγω του ΕΥΡΩ στις εμπορικές και κεντρικές τράπεζες και από τις αναδιαρθρώσεις λόγω του έντονου ανταγωνισμού και των συγχωνεύσεων. Είναι οι επιπτώσεις της ΟΝΕ και θα είναι ακόμη σκληρότερες στη μετά ΟΝΕ εποχή.

- Παρουσιάζουν ότι οι άνεργοι δεν έχουν την ανάλογη ειδίκευση και ότι μέσα από προγράμματα "επιδότησης της εργασίας" θα δώσουν λύση στο πρόβλημα. Πρόκειται για απάτη και συνειδητά η κυβέρνηση λέει ψέματα. Αν εκεί ήταν το πρόβλημα, θα είχαμε εμφανή έλλειψη σε επιχειρήσεις και κλάδους. Η ουσία είναι ότι μέσα από αυτά τα προγράμματα επιδοτείται η εργοδοσία, περιφρονούν και αδιαφορούν για την επιβίωση του άνεργου. Μόνο για το διάστημα 1994 - 1998 ο ΟΑΕΔ έκανε προγράμματα "ενεργητικής πολιτικής" για την ανεργία αξίας 615 δισ. δραχμών. Αυτά πήγαν κατευθείαν στις τσέπες των εργοδοτών, ενώ θα έπρεπε να πάνε στην επιβίωση του άνεργου. Είναι το μεγάλο φαγοπότι που έχει εξασφαλίσει η κυβέρνηση στην πλουτοκρατία, μέσα από τα προγράμματα και η καταδίκη του άνεργου, με επίδομα 3.000 την ημέρα για 12 μήνες μόνο, ενώ θα 'πρεπε να είναι τουλάχιστον το 80% του μεροκάματου του ανειδίκευτου εργάτη μέχρι να βρει δουλιά.

- Η πρόκληση, ο παρασιτισμός και τα σκάνδαλα φαίνονται και από συγκεκριμένα στοιχεία. Προγράμματα του ΟΑΕΔ ύψους 6,5 δισ. δραχμών δίνονται "προίκα" μέχρι το 2000 σε κατασκευαστικές εταιρίες για να εκπαιδεύσουν δήθεν 3.400 εργαζόμενους. Μόλις τελειώσει η κατάρτιση, τους απολύουν, δε δεσμεύονται για τίποτε! Εξάλλου υπάρχουν στο συρτάρι του υπουργού Εργασίας τα αποτελέσματα έρευνας που έκανε το ΣΔΟΕ σε εταιρίες που είχαν προγράμματα. Διαπίστωσαν, λοιπόν, προγράμματα - μαϊμούδες, δηλαδή δεν έγιναν ποτέ, είχαν εικονικές ώρες, κλέβοντας 1 δισ. 100 εκατομμύρια δραχμές!

Η μόνη αλήθεια είναι ότι η ανεργία επεκτείνεται δραματικά και είναι αποτέλεσμα συνειδητής πολιτικής που εξυπηρετεί τα συμφέροντα της άρχουσας τάξης και των κατευθύνσεων της ΕΕ.

Μπροστά στις ευρωεκλογές, οι άνεργοι και οι εργαζόμενοι πρέπει να δώσουν και με την ψήφο τους μια απάντηση σε αυτούς που τους κοροϊδεύουν και σε αυτούς που τους υπόσχονταν τους ψεύτικους παραδείσους από την ένταξή μας στην ΕΕ".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ