• Αρχισε στη Βουλή η συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου με το οποίο αλλάζει το Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας
  • Μπ. Αγγουράκης: Καταργείται κάθε προϋπάρχουσα προστασία του περιβάλλοντος
  • - Με πρόσχημα την τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων και την πραγματοποίηση των σχετικών έργων, η κυβέρνηση με νομοσχέδιο που συζητιέται από χτες στη Βουλή υποτάσσει ό,τι έχει απομείνει από τη γη της Αττικής... - 1999-05-26 00:00:00.0"/>
  • Αρχισε στη Βουλή η συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου με το οποίο αλλάζει το Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας
  • Μπ. Αγγουράκης: Καταργείται κάθε προϋπάρχουσα προστασία του περιβάλλοντος
  • - Με πρόσχημα την τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων και την πραγματοποίηση των σχετικών έργων, η κυβέρνηση με νομοσχέδιο που συζητιέται από χτες στη Βουλή υποτάσσει ό,τι έχει απομείνει από τη γη της Αττικής... - 1999-05-26 00:00:00.0" /> Καταστρέφεται το περιβάλλον του Λεκανοπεδίου | ΠΟΛΙΤΙΚΗ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    Τετάρτη 26 Μάη 1999
    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    Σελίδα 16
    ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    "ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΕΡΓΩΝ"
    Καταστρέφεται το περιβάλλον του Λεκανοπεδίου
    • Αρχισε στη Βουλή η συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου με το οποίο αλλάζει το Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας
    • Μπ. Αγγουράκης: Καταργείται κάθε προϋπάρχουσα προστασία του περιβάλλοντος

    Με πρόσχημα την τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων και την πραγματοποίηση των σχετικών έργων, η κυβέρνηση με νομοσχέδιο που συζητιέται από χτες στη Βουλή υποτάσσει ό,τι έχει απομείνει από τη γη της Αττικής στους αντιπεριβαλλοντικούς και καταστροφικούς νόμους της "αγοράς".

    Το νομοσχέδιο έρχεται εσπευσμένα για ψήφιση και είναι χαρακτηριστικό ότι στη συζήτηση που έγινε την προηγούμενη βδομάδα στην αρμόδια επιτροπή οι βουλευτές δεν είχαν υπόψη τους τις σχετικές μελέτες και τα σχέδια, με αποτέλεσμα ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ να αποχωρήσει καταγγέλλοντας τη διαδικασία αυτή.

    Με τις διατάξεις του νομοσχεδίου θα υπάρξουν σοβαρές οικολογικές και περιβαλλοντικές συνέπειες, είπε στην ομιλία του ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Μπ. Αγγουράκης,υπογραμμίζοντας ότι οι επιδιώξεις της κυβέρνησης για τη μετατροπή του Λεκανοπεδίου σε "ανταγωνιστικό κέντρο υπηρεσιών" δε θα αντιμετωπίσουν ούτε στο ελάχιστο την προστασία του περιβάλλοντος.

    Αντίθετα, τόνισε, με το νομοσχέδιο καταργείται κάθε προϋπάρχουσα προστασία του περιβάλλοντος του Λεκανοπεδίου και χωρίς τα πραγματικά αναγκαία μέτρα οι Ολυμπιακοί Αγώνες μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρή περιβαλλοντική υποβάθμιση τύπου Ατλάντα όπου έγιναν οι Ολυμπιακοί του 1996.Ενδεικτικό των προθέσεων της κυβέρνησης, είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ, είναι ότι επιδιώκεται να μετατραπεί το Λεκανοπέδιο σε "μητροπολιτικό κέντρο διεθνούς ακτινοβολίας" και να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητά του. Ετσι αποδεικνύονται κούφια λόγια τα όσα κατά καιρούς έλεγαν διάφοροι ότι με τους αγώνες του 2004 θα αναβαθμιστούν τα ολυμπιακά ιδεώδη, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι δεν αναφέρεται το παραμικρό για την αναβάθμιση της ζωής των κατοίκων του Λεκανοπεδίου.

    Με την κατάργηση κάθε προϋπάρχουσας προστασίας του περιβάλλοντος, είπε ο Μπ. Αγγουράκης, η κυβέρνηση είναι συνεπής με τον αρχικό νόμο που προέβλεπε την οργάνωση των αγώνων του 2004, με τον οποίο παραδίνονται αυτοί στους "επενδυτές", στις πολυεθνικές και στα "διαπλεκόμενα". Ετσι σήμερα προωθείται η ανατροπή του Ρυθμιστικού Σχεδίου της Αθήνας, η υπέρβαση του νόμου - πλαίσιο για την προστασία του περιβάλλοντος, ενώ καταστρατηγείται και η σχετική νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας για την προστασία του περιβάλλοντος.

    Αναφερόμενος στις επιμέρους διατάξεις ο βουλευτής υπογράμμισε ότι παραδίνονται όλα στις πολυεθνικές με προκλητικό τρόπο, θεσπίζεται η πλήρης ασυδοσία για τα ολυμπιακά έργα και αντί για την προστασία της γης του Λεκανοπεδίου προωθείται η δημιουργία μαρίνων. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις θαλάσσιες περιοχές του Αλιμου, του Ελληνικού και της Γλυφάδας μόνο το 6% είναι διαθέσιμο για κολύμβηση και το 30% για μαρίνες, ενώ στο υπό κατασκευή Ολυμπιακό Χωριό τα πάντα θα τα ρυθμίζει ο ιδιώτης επενδυτής. Στην κατεύθυνση αυτή ο υπουργός έχει την ευχέρεια να καθορίζει δικούς του συντελεστές δόμησης και με μία απλή Υπουργική Απόφαση θα είναι δυνατόν να αποχαρακτηρίζονται δασικές εκτάσεις.

    Κατά του νομοσχεδίου τάχθηκαν και οι εκπρόσωποι της ΝΔ, του ΣΥΝ και του ΔΗΚΚΙ.

    ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
    Κέρδη για το κεφάλαιο σημαίνουν καταστροφή του περιβάλλοντος(2020-05-30 00:00:00.0)
    Ζητήματα για την Προστασία του Περιβάλλοντος(2003-06-15 00:00:00.0)
    Αποφασίζει για Σχοινιά το επόμενο διάστημα(2001-04-13 00:00:00.0)
    Ευθύνεται η κυβέρνηση(2000-04-26 00:00:00.0)
    Ρίχτηκε η ταφόπλακα στο περιβάλλον της Αττικής(1999-05-28 00:00:00.0)

    Κορυφή σελίδας
    Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
    Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
    Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ