Παρασκευή 13 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Αποφασίζει για Σχοινιά το επόμενο διάστημα

Ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Κ. Αλυσσανδράκη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

«Ανοιχτά» αφήνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όλα τα ενδεχόμενα, σχετικά με το εάν θα κατασκευαστεί το Ολυμπιακό Κωπηλατοδρόμιο στο Σχοινιά Μαραθώνα.

Απαντώντας η αρμόδια Επιτροπή Περιβάλλοντος σε προφορική Ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Κ. Αλυσσανδράκη, με την οποία περιέγραφε τις σημαντικές αντιδράσεις για τις περιβαλλοντικές και ιστορικές επιπτώσεις από την κατασκευή του έργου, το Κοινοβούλιο αναφέρει ότι «οι πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν αξιολογούνται αυτή τη στιγμή, προκειμένου να αποφασίσει η Επιτροπή για τη συνέχεια που θα δώσει στην υπόθεση». Ταυτόχρονα, υπενθυμίζει ότι η Επιτροπή «προέβη πρόσφατα σε επιτόπου εκτίμηση της κατάστασης».

Στην απάντησή της προς τον ευρωβουλευτή του ΚΚΕ η Επιτροπή σημειώνει ότι «όσον αφορά τα περιβαλλοντικά ζητήματα έχει υποβληθεί καταγγελία που αφορά ειδικότερα τις συνέπειες του προγραμματισμένου κέντρου κωπηλασίας - καγιάκ, όσον αφορά την προστασία της περιοχής του Σχοινιά».

Ακόμα αναφέρει ότι «η τοποθεσία έχει συμπεριληφθεί σε σχετικούς επιστημονικούς καταλόγους αναφοράς, η επιτροπή έχει έρθει σε επαφή με τις ελληνικές αρχές σχετικά με την καταγγελία, ζητώντας συγκεκριμένες πληροφορίες γι' αυτό το προγραμματιζόμενο Ολυμπιακό έργο».

Ο Κ. Αλυσσανδράκης στην Ερώτησή του ζητούσε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ενημερωθεί για τα μέτρα που πρόκειται να πάρει, ώστε να αποφευχθεί η χωροθέτηση του τεράστιου αυτού έργου και την αναβάθμιση του βιότοπου.

Και επισήμαινε: «σύσσωμος ο πνευματικός κόσμος της Ελλάδας, η Ακαδημία Αθηνών, η Αρχαιολογική Εταιρεία, το Ελληνικό τμήμα του διεθνούς ICOMOS, ο σύλλογος Αρχιτεκτόνων, τα κόμματα της αντιπολίτευσης, το ΔΣ του Δήμου της Αθήνας, πλήθος οικολογικών οργανώσεων και επιστήμονες της Ευρώπης, είναι αντίθετοι με τη χωροθέτηση του κωπηλατοδρομίου και άλλων εγκαταστάσεων για τις ανάγκες των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, για τους εξής λόγους:

  • στο χώρο αυτό διεξήχθη το 490 π.Χ. η σημαντική μάχη των Αθηναίων κατά των Περσών, η επιτυχής έκβαση της οποίας είχε τεράστια σημασία στην εξέλιξη του ευρωπαϊκού πολιτισμού
  • με τα έργα που προγραμματίζονται θα καταστραφεί η οικολογική ισορροπία του μοναδικού υγροβιότοπου του λεκανοπεδίου της Αττικής και θα εκδιωχθούν τα περισσότερα από 170 είδη πουλιών».
Κυβερνητική αμηχανία για την απόφαση του ΣτΕ

Απ' ό,τι φαίνεται πάντως σφίγγει ο κλοιός γύρω από την κυβέρνηση σχετικά με το θέμα του κωπηλατοδρομίου. Είναι χαρακτηριστικό ότι προχτές ο ίδιος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Ρέππας, χωρίς να ερωτηθεί και ξεκινώντας από αυτό το θέμα την ενημέρωση των δημοσιογράφων, επιχείρησε να... διασκεδάσει τις εντυπώσεις που προκάλεσε η απόφαση του ΣτΕ, με την οποία δεν επιτρέπεται η κατασκευή αναψυκτηρίων, ταβερνών, εστιατορίων και άλλων εμπορικών δραστηριοτήτων, στην περιοχή του λεγόμενου «Εθνικού Πάρκου» στο Σχοινιά.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είχε δηλώσει συγκεκριμένα τα εξής: «υπάρχει μια σύγχυση και κάποια πολιτικά κόμματα θεωρούν ότι το Συμβούλιο Επικρατείας με τη γνωμοδότησή του στρέφεται εναντίον της κυβέρνησης, πρέπει να πω ότι συμφωνούμε απόλυτα με τη θέση του ΣτΕ. Μέσα στο εθνικό πάρκο ούτε προβλέφτηκαν, ούτε σχεδιάστηκαν εγκαταστάσεις αναψυχής. Αυτό πρέπει να είναι σαφές. Η θέση του κωπηλατοδρομίου, το οποίο θα γίνει, είχε εγκριθεί από το ΣτΕ, και έτσι δε δημιουργήθηκε οποιοδήποτε πρόβλημα».

Παρακάτω όμως φαίνεται ότι τα πράγματα δεν είναι και τόσο... «σαφή», όπως θέλει να τα παρουσιάζει η κυβέρνηση, καθώς και ο ίδιος ο Δ. Ρέππας υποχρεώθηκε να αναφέρει ότι «για τις δέκα εκείνες μέρες των αγώνων» θα υπάρχουν όντως τέτοιες εγκαταστάσεις που είναι απαραίτητες για την εξυπηρέτηση των αθλητών των θεατών και των παραγόντων. Κάτι που όμως αποκλείει η απόφαση του ΣτΕ.

Η αντίδραση της κυβέρνησης θεωρείται εύλογη, καθώς διαρκώς διογκώνονται οι αντιδράσεις από αρχαιολογικούς φορείς, περιβαλλοντικές οργανώσεις, διεθνείς προσωπικότητες, ανθρώπους της Τέχνης και των Γραμμάτων και κατοίκους της περιοχής. Κι αυτό γιατί μέρα με τη μέρα αποδεικνύεται η περιβαλλοντική καταστροφή και η ιστορική αλλοίωση που θα επιφέρει η κατασκευή του Κωπηλατοδρομίου.

Στο μεταξύ, με ανακοίνωσή της η Πρωτοβουλία για τη διάσωση του Σχοινιά - Μαραθώνα, διοργανώνει εκδηλώσεις διαμαρτυρίας -για την κατασκευή των ολυμπιακών εγκαταστάσεων- την Κυριακή 29 Απρίλη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εγκρίνει το Συμβούλιο της Επικρατείας το κωπηλατοδρόμιο στο Σχοινιά! (2001-08-18 00:00:00.0)
Στην Ολομέλεια του ΣτΕ το Κωπηλατοδρόμιο (2001-07-06 00:00:00.0)
Νέα προσφυγή κατά του κωπηλατοδρομίου (2001-06-28 00:00:00.0)
Αμφισβητεί το... «Εθνικό Πάρκο» στο Σχοινιά (2001-04-11 00:00:00.0)
Να βρεθεί άλλη λύση για το κωπηλατοδρόμιο (2001-03-02 00:00:00.0)
Μετρό μέχρι το ΟΑΚΑ σε βάρος της δυτικής Αθήνας! (2001-02-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ