Παρασκευή 13 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΤΗΜΑ ΘΩΝ
Καταστροφική συμπαιγνία Βωβού - Δήμου - ΥΠΕΧΩΔΕ

Με ανακοίνωσή της η «Συμπαράταξη» καταγγέλλει την τακτική της διοίκησης του Δήμου Αθήνας να υπαναχωρήσει από την αρχική της στάση και να αποδεχτεί την πρόταση Βωβού. Σε σύσκεψη για το θέμα καλεί ο Πολιτιστικός Σύλλογος Α. Αμπελοκήπων

Αποφασισμένοι να αποτρέψουν τα σχέδια του Δ. Αβραμόπουλου και της... «παρέας» του, που με τη συνεργασία του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτη επιχειρούν να ξεπουλήσουν το κτήμα Θων - έναν από τους τελευταίους ελεύθερους χώρους, ικανούς να αποτελέσουν πνεύμονα πρασίνου στο κέντρο της Αθήνας - στο μεγαλοεργολάβο Μπ. Βωβό για να χτίσει ένα ακόμη μεγαθήριο, είναι οι κάτοικοι των Αμπελοκήπων. Ηδη, με ανακοίνωσή του ο Πολιτιστικός Σύλλογος Α. Αμπελοκήπων καλεί σε ανοιχτή σύσκεψη κατοίκους και φορείς της περιοχής, την Πέμπτη 26 Απρίλη και ώρα 6.30 μ.μ. στα γραφεία του 7ου Διαμερίσματος, κατηγορώντας τη διοίκηση του Αβραμόπουλου ότι διαπράττει «έγκλημα σε βάρος του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής των πολιτών της Αθήνας».

Η «Συμπαράταξη για την Αθήνα» με ανακοίνωσή της καταγγέλλει την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου (10 Απρίλη) να ξεπουλήσει την υπόθεση του κτήματος Θων και καλεί τους κατοίκους της Αθήνας σε συλλογική δράση για να διασώσουν όλους τους ελεύθερους χώρους που βρίσκονται υπό την απειλή της εξαφάνισης. Επίσης, καλεί τη διοίκηση του Αβραμόπουλου να προχωρήσει άμεσα στη διαδικασία της απαλλοτρίωσης του χώρου. Στην ανακοίνωση, επισημαίνεται -για μια ακόμη φορά- ότι «το υποτιθέμενο πράσινο που επικαλείται στην πρότασή του ο κ. Βωβός - πάνω από το γκαράζ των 400 θέσεων - δεν έχει καμία σχέση με το φυσικό πάρκο που έχει ανάγκη η περιοχή».

Η πρόταση του Βωβού - την οποία σύμφωνα με την παραπάνω απόφαση θα αποδεχτεί ο Δήμος, αν το ΥΠΕΧΩΔΕ δεν αναλάβει μέσα σε 10 ημέρες την πλήρη κάλυψη της δαπάνης για την απαλλοτρίωση του χώρου - έχει ως εξής: Δημιουργία ενός ακόμη μεγαθηρίου ύψους 27 μέτρων και κάλυψης 1.150 τμ. Κατεδάφιση των πολυκατοικιών της Κηφισίας 5 που βρίσκονται εντός του χώρου. Δημιουργία υπόγειου γκαράζ 400 θέσεων. Στο ακάλυπτο μέρος - δηλαδή πάνω από το γκαράζ - θα κάνει... «πράσινο».

Σημειώνεται ότι ο Δ. Αβραμόπουλος σε αγαστή συνεργασία με τους συμβούλους της πλειοψηφίας (και αυτούς που πρόσκεινται στη ΝΔ) αλλά και τους «ανεξάρτητους» Π. Ζυγούρη και Γ. Αρσένη, ανέτρεψε μέσα σε λιγότερο από δύο μήνες προηγούμενη ομόφωνη απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου για να γίνει πράσινο όλο το εναπομείναν κτήμα Θων. Είναι λοιπόν φανερό, πως όταν πρόκειται για το μεγάλο κεφάλαιο και την εξυπηρέτησή του, ο Δ. Αβραμόπουλος και οι προσκείμενοι στη ΝΔ σύμβουλοι, δε διστάζουν να συνεργαστούν, ενώ οι «αντιπολιτευτικές» κορόνες πάνε... «περίπατο».

Εκτός όμως από τη δημοτική αρχή και τον Αβραμόπουλο, τεράστιες είναι οι ευθύνες και του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτη, ο οποίος αν και είχε τη δυνατότητα να εξασφαλίσει εξολοκλήρου το κτήμα Θων για τους κατοίκους, όταν αυτό ακόμη ανήκε στα ιδρύματα του δημοσίου, εντούτοις, προτίμησε να «νίψει τας χείρας του» και να εξαγοράσει την περιοχή ο Βωβός.

Κινδυνολογία και απόκρυψη στοιχείων

Μέσα σε κλίμα κινδυνολογίας και διαστρέβλωσης στοιχείων κινήθηκε στη διάρκεια του Δημοτικού Συμβουλίου της 10ης Απρίλη η διοίκηση του Δήμου. Συγκεκριμένα, υπό την απειλή της εκδίκασης εντός του Μάη στο Συμβούλιο της Επικρατείας της ανάκλησης αναστολής έκδοσης οικοδομικών αδειών για το κτήμα του Θων, οι δημοτικοί σύμβουλοι του Αβραμόπουλου Ν. Απέργης και Αγγ. Μοσχονάς καθώς και ο «ανεξάρτητος» Π. Ζυγούρης, πρωτοστάτησαν, κινδυνολογώντας ότι αν χαθεί η υπόθεση, θα χαθεί και το κτήμα Θων.

Ταυτόχρονα, η διοίκηση - πρωτοστατούντος του Αγγ. Μοσχονά που πρόσκειται στη ΝΔ - δεν άφησε να ακουστεί, στη διάρκεια του δημοτικού συμβουλίου, η άποψη του εκπροσώπου των πολυκατοικιών της Κηφισίας 5 - που θα κατεδαφιστούν σύμφωνα με τα σχέδια του Μπ. Βωβού - Β. Τιρτιράκη, ο οποίος αποκάλυπτε έγγραφο σύμφωνα με το οποίο κάτω από το κτήμα περνάει ρέμα - ιδιοκτησίας ΕΥΔΑΠ - με αποτέλεσμα να είναι επίφοβο να χτιστεί ο,τιδήποτε στο χώρο. Ωστόσο η διοίκηση του Αβραμόπουλου έκρινε ότι αυτό το στοιχείο δεν έπρεπε καν να ακουστεί εντός του Συμβουλίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ