Παρασκευή 13 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αυξάνεται 15% ο φόρος ηλεκτροδοτούμενων χώρων

Με αύξηση κατά 15% στο φόρο ηλεκτροδοτούμενων χώρων και μάλιστα αναδρομικά - από την 1/1/2001 - θα επιβαρυνθούν φέτος οι δημότες της Αθήνας. Τελικά, «πέρασαν» οι μεθοδεύσεις του δημάρχου και προέδρου του ΑΚΕΠ Δ. Αβραμόπουλου, καθώς το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) άναψε το πράσινο φως για τις υπέρογκες αυξήσεις στο φόρο ηλεκτροδοτούμενων χώρων, ο οποίος εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Συγκεκριμένα, το Δημοτικό Συμβούλιο Αθηναίων κατά πλειοψηφία αύξησε σε ποσοστό 15% για το έτος 2001 το φόρο ηλεκτροδοτούμενων χώρων. Η αρμόδια, όμως, επιτροπή του Νομαρχιακού Διαμερίσματος Αθηνών στις αρχές του χρόνου ακύρωσε την απόφαση του Δήμου Αθηναίων. Είναι μόνιμη η τακτική του δημάρχου Αθηναίων στο χαράτσωμα. Αρκεί να υπενθυμίσουμε ότι η διοίκηση Αβραμόπουλου αύξησε από το 1995 τα ανταποδοτικά τέλη στις κατοικίες κατά 85,5% και στα καταστήματα κατά 92,8%.

Πάντως, ο δήμος προσέφυγε στο ΣτΕ (αίτηση αναστολής και ακύρωσης) ζητώντας να ακυρωθεί η απόφαση της Νομαρχιακής Επιτροπής, ενώ ισχυριζόταν ότι θα υποστεί μεγάλη ζημιά και θα απολέσει σημαντικά έσοδα που είναι απαραίτητα για τη λειτουργία του δήμου.

Το ΣΤ Τμήμα του ΣτΕ με την υπ' αριθμόν 121/2001 απόφασή του δικαίωσε το Δήμο Αθηναίων και ανέστειλε την απόφαση της Νομαρχιακής Επιτροπής. (Η κύρια δικάσιμος ορίστηκε στις 28/5/2001).

Στο σκεπτικό της απόφασης του δικαστηρίου αναφέρεται ότι η αύξηση του φόρου είναι μέσα στα νομοθετικά πλαίσια, αφού επιτρέπεται η αύξηση μέχρι 20% για κάθε οικονομικό έτος. Στην ίδια απόφαση επισημαίνεται ότι οι πράξεις των Δημοτικών Συμβουλίων των ΟΤΑ ελέγχονται μόνο για το αν έχουν την προβλεπόμενη νομοθετική εξουσιοδότηση ή αν έχουν υπερβεί τα όριά της. Επομένως, καταλήγει το ΣτΕ η προσφυγή του Δήμου Αθηναίων είναι βάσιμη και πρέπει να ανασταλεί η απόφαση της αρμόδιας Νομαρχιακής Επιτροπής που ακύρωνε τις αυξήσεις στο φόρο ηλεκτροδοτούμενων φόρων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ