Τετάρτη 26 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Βροντερό μήνυμα από τη Ροδόπη

Μαχητική η προεκλογική συγκέντρωση του ΚΚΕ στην κεντρική πλατεία της Κομοτηνής, την περασμένη Δευτέρα το βράδυ, με ομιλητές τους υποψήφιους ευρωβουλευτές Νίκο Φακιρίδη και Αγάπιο Παπανεοφύτου

Στη Ροδόπη της εγκατάλειψης, της ανεργίας, της ανέχειας, την πολυφυλετική και πολυπολιτισμική, ήχησε τη Δευτέρα το βράδυ βροντερό το μήνυμα αντίστασης και πάλης, στη μαχητική προεκλογική συγκέντρωση του ΚΚΕ στην κεντρική πλατεία της Κομοτηνής, με ομιλητές τους υποψηφίους ευρωβουλευτέςΝίκο Φακιρίδη,γιατρό και γραμματέα της ΝΕ Ροδόπης του ΚΚΕ και τον Αγάπιο Παπανεοφύτου,καθηγητή στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Παρά το ψιλόβροχο, εκατοντάδες κάτοικοι της Κομοτηνής συμμετείχαν στη συγκέντρωση, ενώ ιδιαίτερα μαχητική ήταν η παρουσία της νεολαίας, που έδινε τον αγωνιστικό τόνο με συνθήματα κατά του ΝΑΤΟ και του δικομματισμού.

Στην ομιλία του ο Α. Παπανεοφύτου, σκιαγράφησε τις διεθνείς και εσωτερικές συνθήκες στο φόντο των οποίων θα διεξαχθούν οι ευρωεκλογές, με τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο από τη μία και την ολόπλευρη οικονομική επίθεση του κεφαλαίου από την άλλη, αλλά και τους πολιτικούς του απολογητές.

"Είναι προφανές", σημείωσε ανάμεσα σε άλλα ο ομιλητής, "ότι στις εκλογές αυτές δε συγκρούονται πολλές πολιτικές και ιδεολογίες. Υπάρχουν πολλά κόμματα που διεκδικούν την ψήφο σας, αλλά δύο μόνο πολιτικές. Η πολιτική της υποταγής στα μεγάλα συμφέροντα και στις εκλογές του κυρίαρχου παγκόσμιου οικονομικοστρατιωτικού και πολιτικού κατεστημένου και η πολιτική της συσπείρωσης σε ένα αντιιμπεριαλιαστικό, προοδευτικό και φιλολαϊκό μέτωπο. Την πρώτη την υπηρετούν τα δύο μεγάλα κόμματα, το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ και με διάφορες παραλλαγές για λαϊκή κατανάλωση ο ΣΥΝ και το ΔΗΚΚΙ. Τη δεύτερη την εκπροσωπεί το Κόμμα, που από τότε που γεννήθηκε πρωταγωνιστεί στους αγώνες του ελληνικού λαού για μια εθνική ανεξάρτητη πολιτική, για τη διασφάλιση και προώθηση των κοινωνικών και εργασιακών δικαιωμάτων, για την κατάργηση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων, για την ανατροπή του καπιταλιστικού συστήματος και των κυρίαρχων δυνάμεων που το στηρίζουν, για τη φιλία και την ειρηνική συνύπαρξη των λαών, για την υλοποίηση του οράματος και της προοπτικής του σοσιαλισμού. Και αυτό το Κόμμα το γνωρίζουν όλοι ότι είναι το ΚΚΕ".

Με μια αναλυτική ομιλία, ο Ν. Φακιρίδης υπενθύμισε τις βασικές θέσεις των κομμάτων του δικομματισμού και των δορυφόρων τους για την ΕΕ, το ΝΑΤΟ και την αναπτυξιακή πορεία της χώρας, σε αντιπαράθεση με τις θέσεις του ΚΚΕ για όλα τα παραπάνω, οι οποίες επιβεβαιώνονται με τον τραγικότερο τρόπο σήμερα, αφήνοντας συγχρόνως έκθετα στα μάτια του λαού τα κόμματα που υποστήριξαν και υπερψήφισαν κάθε αντιλαϊκή συνθήκη και εξακολουθούν να στηρίζουν τις επιλογές του κεφαλαίου.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο ομιλητής στη χυδαία σπέκουλα του ΠΑΣΟΚ στο ζήτημα των μειονοτήτων, σε σχέση με τον πόλεμο, όσον αφορά στη Θράκη: "Λένε οι κυβερνητικοί παράγοντες πως "η Θράκη δεν είναι Κόσσοβο". Εδώ η μειονότητα, λένε, ζει καλά, υπάρχει ισονομία, ισοπολιτεία. Είπε μάλιστα και ο πρωθυπουργός εδώ, ότι η Θράκη είναι και υπόδειγμα. Η είναι αφελείς ή μας κρύβουν συνειδητά την αλήθεια. Εμείς σας λέμε ότι συμβαίνει το δεύτερο. Διότι αφελείς έδειξαν ότι δεν είναι. Το πρόβλημα δεν είναι αν υπάρχει ισονομία ή ισοπολιτεία. Στη Βοσνία έγιναν χιλιάδες γάμοι ανάμεσα σε χριστιανούς και μουσουλμάνους. Κι όμως φτάνουν στο σημείο να σφάζονται μεταξύ τους. Τα δικαιώματα της μειονότητας πρέπει να είναι σεβαστά και το Κόμμα μας έδωσε σαφή δείγματα γραφής προς αυτή την κατεύθυνση με τους αγώνες του όλα αυτά τα χρόνια.

Ομως το πρόβλημα είναι τα σχέδια του ΝΑΤΟ, του μεγάλου κεφαλαίου. Αν εκτιμήσουν ότι στην περιοχή υπάρχει αντίσταση στα σχέδιά τους δε θα διστάσουν να βρουν αφορμή για να επέμβουν. Κι αυτό πρέπει να το γνωρίζει ο Θρακιώτικος λαός".

Τέλος, ο Ν. Φακιρίδης κάλεσε το λαό της Κομοτηνής να στηρίξει με την ψήφο του το ΚΚΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ