Τετάρτη 26 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ο "καθηγητής" και ο "τζάμπα μάγκας"

Φανταστείτε τους αρχηγούς του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ να βγαίνουν μαζί στο προεκλογικό μπαλκόνι, για να μιλήσουν σε κοινή συγκέντρωση οπαδών των δυο κομμάτων. Σκεφτείτε τις διαφορές και τις ομοιότητες που θα βλέπατε και θ' ακούγατε.

Κατ' αρχήν, ο Σημίτης υπολείπεται του Καραμανλή στο "στιλ" σκηνικής παρουσίας. Κουνάει τα χέρια του, θυμίζοντας "μαριονέτα". Ο άλλος έχει τη χάρη του. Υστερα, ο πρωθυπουργός δεν μπορεί - αν και τελευταία κάνει σοβαρές προσπάθειες - να κρύψει το "καθηγητικό" ύφος του. Μόνο μια φορά, τον θυμάμαι, να τα καταφέρνει, όταν είπε εκείνο το "τζάμπα μάγκες", αλλά φαινόταν πως τον είχε ορμηνέψει ο Τσουκάτος. Ενώ ο άλλος εμφανίζεται "λαϊκός τύπος". Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο ότι ακόμα και ως αρχηγός πάει μαζί με τον Σπηλιωτόπουλο στα μπαράκια και ας τους κατηγορεί ο Πάγκαλος.

Διαφορές στους "κάτω", μάλλον, δε θα υπάρχουν πολλές. Οι οπαδοί του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ με τον ίδιο, σχεδόν, τρόπο αντιλαμβάνονται και αντιδρούν στις ομιλίες των αρχηγών: Φωνάζοντας και μη ακούγοντας και κουνώντας συνεχώς τις πλαστικές σημαιούλες. Αλλά και τα συνθήματα είναι περίπου τα ίδια: "Κώστα, προχώρα σε θέλει όλη η χώρα", "Νάτος νάτος ο πρωθυπουργός" και τα συναφή.

Οι ομιλίες των αρχηγών στο ίδιο μοτίβο, με κάποιες ελαφρές διαφοροποιήσεις. Συνθήματα κυρίως και όχι πειστικά επιχειρήματα: Για την "ισχυρή Ελλάδα" μέσα στην ΕΕ, για τον "εκσυγχρονισμό", με υποκριτικά λόγια υπέρ του λαού και του έθνους.

Θέλετε και διαφοροποιήσεις; Ο πρωθυπουργός, το ψέμα για "το έργο που συντελείται" και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, την απατηλή υπόσχεση για "έργο που θα συντελεστεί". Τώρα, αν ο Καραμανλής θελήσει να "πικάρει" τον Σημίτη, αναφερόμενος στο "ευχαριστώ τις ΗΠΑ" των Ιμίων, στους "S - 300", στον Οτσαλάν, στον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία ή στη λιτότητα λόγω ΟΝΕ και ο άλλος έχει τις απαντήσεις του. Δεν τον ακούσατε να μιλάει στην Πάτρα, να ζητάει να σταματήσει ο πόλεμος και να δηλώνει πως, μετά την ένταξη στην ΟΝΕ, δε θα επιτρέψει στους "νόμους της αγοράς" να κάνουν κουμάντο στην Ελλάδα; Και, εν πάση περιπτώσει, τι θα έκανε δηλαδή ο Καραμανλής στα Ιμια; Θα ζητούσε βοήθεια απ' τον Κάστρο κι όχι από τον Κλίντον για να αντιμετωπίσει τους Τούρκους; Τι θα έκανε με τον Οτσαλάν; Το πολύ - πολύ να τον παρέδιδε στους Τούρκους, μόλις θα πατούσε το πόδι του στο ελληνικό έδαφος, αντί να τον στείλει εκεί μέσω Κένυας.

Αλλά δε γίνονται αυτά τα πράγματα. Δεν πρόκειται να βγουν μαζί στο προεκλογικό μπαλκόνι οι αρχηγοί του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Γιατί μπορεί, όσον αφορά την ουσία της πολιτικής, να είναι μαζί, αλλά στη "μάσα" είναι χώρια.Το ποιο από τα δυο κόμματα θα κυβερνάει την Ελλάδα, δεν αφορά στο ποια πολιτική θα εφαρμόζεται - αυτή είναι κοινή, συγκεκριμένη, καθοριζόμενη και, ως ένα βαθμό, επιβαλλόμενη από την ΕΕ και τα άλλα ξένα κέντρα - αλλά το ποιος θα επωφεληθεί περισσότερο από την εφαρμογή της. Οι βιομήχανοι, οι μεγαλέμποροι, οι εφοπλιστές, που πρόσκεινται στη ΝΔ, ή οι άλλοι που είναι με το ΠΑΣΟΚ; Οσον αφορά στα ξένα αφεντικά, λίγο τους νοιάζει αν είναι ο Σημίτης ή ο Καραμανλής στο "τιμόνι". Αρκεί να γίνονται όλα τα "χατίρια" τους. Και για να πούμε και την αλήθεια, δεν έχουν κανένα παράπονο απ' τον Σημίτη. Αλλά κοιτάζουν και προς τον Καραμανλή και για να τον χρησιμοποιούν ως "φόβητρο" στον πρωθυπουργό, μην και παρεκκλίνει της πορείας και για να προετοιμάζουν τη διαδοχή του ΠΑΣΟΚ από τη ΝΔ.

Γι' αυτό σας λέω. Δεν πρόκειται να δούμε μαζί στο ίδιο μπαλκόνι τους αρχηγούς των δύο κομμάτων. Γιατί τότε θα καταλάβαινε πολλά ο ελληνικό λαός και μπορεί να τους "μαύριζε" και τους δυο.

Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ