Τετάρτη 26 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ
Θα κάνουμε την ελπίδα αντίσταση!

Στη μήτρα της αντίστασης, στην πόλη όπου ο ηρωικός λαός της αρνήθηκε να ποδοπατηθεί από την μπότα του ναζισμού, στην περιοχή που - όπως τόνισε η υποψήφια ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Λιάνα Κανέλλη - "όταν πατάς, απ' τη συγκίνηση σου κόβονται τα πόδια από τα γόνατα", στην Καισαριανή των ηρώων και της μεγάλης προσφοράς στην ιστορία αυτού του τόπου, δόθηκε χτες μια υπόσχεση ζωής. Μια υπόσχεση που έφυγε από τα χείλη όλων των παρευρισκομένων στη μεγάλη προεκλογική συγκέντρωση του ΚΚΕ, στην περιοχή: "Θα κάνουμε την ελπίδα αντίσταση. Πρώτα με τη συμμετοχή μας και μετά με την ψήφο μας". Η, όπως αλλιώς το είπε η Λιάνα Κανέλλη: "Αν το μέτωπο δεν εκφραστεί στις 13 Ιούνη με κόκκινες ειρηνικές σφαίρες, μην περιμένετε τίποτα".

Αυτή λοιπόν ήταν η υπόσχεση που έφυγε σαν "πύραυλος" χτες το βράδυ από την κεντρική πλατεία της Καισαριανής. Ο "στόχος" αυτής της υπόσχεσης συγκεκριμένος: Η νέα τάξη πραγμάτων και οι παρατρεχάμενοί της. Αυτοί που όπως τόνισαν και οι δύο ομιλητές της χτεσινής συγκέντρωσης - η Λ. Κανέλλη και ο επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου του ΚΚΕ, Στρατής Κόρακας - "τρέμουν μπροστά στην οργή μας, τρέμουν μπροστά στη δύναμη, το ηφαίστειο που κρύβουν οι λαοί και η κοινή πάλη τους".

Δεν ήταν απλώς μια προεκλογική συγκέντρωση του ΚΚΕ αυτό που έγινε χτες στην Καισαριανή. Ηταν κυρίως μια γιορτή, με άλλο χρώμα, με διαφορετικό πάθος. Κι αυτό γιατί, όπως υπογράμμισε ο Στρ. Κόρακας, "η Καισαριανή και το ΚΚΕ είναι άρρηκτα δεμένα. Σε όλους τους αγώνες, εδώ και 80 χρόνια". Η κόκκινη πόλη, ο κόκκινος λαός ύψωσε χτες ξανά το ανάστημά του: "Ως εδώ φονιάδες! Τώρα ήρθε η ώρα των λαών!".

Από νωρίς το απόγευμα, όλοι οι δρόμοι αυτής της πόλης οδηγούσαν στην κεντρική πλατεία. Εκεί οι αντιστασιακοί, με το κουράγιο και την πολύτιμη πείρα τους, εκεί και οι νέοι της πόλης, που εντυπωσίασαν με τη συμμετοχή τους, το πάθος και το δυναμισμό τους, όταν έφτασαν στο χώρο λίγο πριν τις 8.30 μμ, κρατώντας κόκκινες σημαίες και φωνάζοντας: "Κανένας φαντάρος στη Γιουγκοσλαβία, εμείς δεν πολεμάμε για ΗΠΑ - Γερμανία".

"Αν ήμασταν νεοταξικά ζωάκια θα αφήναμε και σήμερα την ψυχή μας στο σπίτι και τα οπίσθιά μας στον καναπέ. Ομως, εμείς είμαστε εδώ. Και αντιστεκόμαστε", είπε η Λιάνα Κανέλλη, ξεσηκώνοντας στο πόδι όλους τους Καισαριανιώτες, που δε σταμάτησαν χτες ούτε λεπτό να φωνάζουν, να απαιτούν, να συμμετέχουν. Μαζί τους και ο δήμαρχος της πόλης, Γιώργος Κατημερτζής,καθώς και ο επίτιμος δήμαρχος, Παναγιώτης Μακρής.

Με στίχους του Οδυσσέα Ελύτη - "θα λάβουν τα όνειρα εκδίκηση" - και με ιδιαίτερες αναφορές στον πόλεμο που συνεχίζεται στη Γιουγκοσλαβία "η οποία πληρώνει την άρνησή της στη νέα τάξη πραγμάτων", κινήθηκε η ομιλία της Λιάνας Κανέλλη. Απ' την πλευρά του ο Στρ. Κόρακας άσκησε έντονη κριτική στην ελληνική κυβέρνηση - "είναι βουτηγμένη στο αίμα μέχρι το λαιμό", είπε χαρακτηριστικά - για τη στάση της στον βρώμικο πόλεμο, αλλά και για την πλήρη υποδούλωσή της στην ΟΝΕ και στη σκληρή ευρωπαϊκή πολιτική λιτότητας. Και έγινε η κριτική υπόσχεση, έγιναν τα συνθήματα ελπίδα και προοπτική: "Η δύναμη είναι στις ψυχές μας. Η δύναμη βρίσκεται στην κόκκινη ψήφο μας. Φοβηθείτε μας"!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ