Τετάρτη 26 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ ενισχύονται ενόψει χερσαίας επίθεσης

Οι "δεκαεννέα" αποφάσισαν χτες την αποστολή επιπλέον 20.000 στρατιωτών

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (του ανταποκριτή μας ΒΗΣ. ΓΚΙΝΙΑ). - Η Ελλάδα και τ' άλλα 18 κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ ενέκριναν χτες ομόφωνα στις Βρυξέλλες την ενίσχυση με επιπλέον 20.000 στρατιώτες και ανάλογο εξοπλισμό, της ΝΑΤΟικής χερσαίας δύναμης γύρω από Κόσσοβο, ενώ τη Δευτέρα 31 του Μάη, θα αποφασιστεί η "συμβολή" της κάθε χώρας στον προπομπό της χερσαίας κατοχής του Κοσσόβου.Πρόκειται για επιτάχυνση των ΝΑΤΟικών προετοιμασιών ενόψει μαζικής χερσαίας επέμβασης κατά της Γιουγκοσλαβίας, η αντίστροφη μέτρηση για την οποία έχει αρχίσει ήδη από την περασμένη Τρίτη, όταν έγινε γνωστό ότι η Στρατιωτική Επιτροπή (MC) του ΝΑΤΟ έχει αποστείλει το "ανανεωμένο" σχέδιο χερσαίας επέμβασης στα 19 Γενικά Επιτελεία "προς εξέταση". Μετά τη χτεσινή απόφαση οι χερσαίες δυνάμεις του ΝΑΤΟ σε Αλβανία και FYROM ανέρχονται σε 50.000 στρατιώτες, ενώ τουλάχιστον άλλες 30.000 βρίσκονται από το 1996 στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη. Πρόκειται για τεράστια "ειρηνευτική" δύναμη, η οποία ανά πάσα στιγμή μετατρέπεται αυτόματα σε επιθετική δύναμη επέμβασης στο Κόσσοβο.Το ΝΑΤΟ ενισχύει έτσι και τη δυνατότητα αιφνιδιασμού του "εχθρού", αφού δε θα χρειαστεί σταδιακή συσσώρευση χερσαίων δυνάμεων επέμβασης, που στον Πόλεμο του Κόλπου απαίτησε ένα εξάμηνο.

Ενίσχυση χερσαίων δυνάμεων

Το περασμένο Σάββατο ο στρατιωτικός αρχηγός του ΝΑΤΟ, στρατηγός Γ. Κλαρκ, απαίτησε ενίσχυση των χερσαίων δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Αλβανία και στη FYROM κατά 20.000 στρατό και τον ανάλογο εξοπλισμό. Ταυτόχρονα ξεκίνησε ισχυρή πολιτική πίεση προς τα κράτη - μέλη "με επιφυλάξεις", να δεχτούν την απαίτηση των στρατηγών, με τον ισχυρισμό ότι η ενίσχυση των χερσαίων δυνάμεων "θα διατηρήσει την ειρήνη" μετά την πολιτική συμφωνία (...) με το Βελιγράδι. Και αυτό γιατί το σχέδιο προβλέπει ενίσχυση των χερσαίων δυνάμεων από όλα τα ΝΑΤΟικά κράτη - μέλη και την Ελλάδα,σ' αυτό το στάδιο ως "ερευνητική δύναμη", κάτι το οποίο καθιστά πολύ δύσκολη την ενδεχόμενη απόσυρσή τους σε περίπτωση χερσαίας επέμβασης, αν το Βελιγράδι (...) δεν αποδεχτεί τις απαιτήσεις του ΝΑΤΟ. Την πρόταση του στρατηγού Κλαρκ αποδέχτηκε χτες ομόφωνα το Ατλαντικό Συμβούλιο που συνεδριάζει στις Βρυξέλλες, σε επίπεδο πρέσβεων μονίμων αντιπροσώπων των 19 κρατών - μελών του ΝΑΤΟ.

Η κατανομή της συνεισφοράς σε στρατό και εξοπλισμό κάθε ΝΑΤΟικού κράτους - μέλους, θα αποφασιστεί την ερχόμενη Δευτέρα 31 του Μάη, στο ΝΑΤΟικό αρχηγείο (SHAPE) της Μους (Βέλγιο).

Σύμφωνα με ΝΑΤΟικές πηγές, η Ελλάδα ενδέχεται να συνεισφέρει μέχρι και 1.500 στρατιώτες, ενώ οι ΗΠΑ θα ενισχύσουν με τη "μερίδα του λέοντος" τις ΝΑΤΟικές χερσαίες δυνάμεις στην Αλβανία και στη FYROM, τόσο από τα ξεχωριστά αμερικανικά στρατεύματα που βρίσκονται στη FYROM, όσο και με πεζοναύτες του 6ου αμερικανικού Στόλου που διευθύνει τις ναυτικές επιχειρήσεις στην Αδριατική. Η προετοιμασία χερσαίας κατοχής του Κοσσόβου από το ΝΑΤΟ, συνοδεύεται από εκτατική και εντατική ενίσχυση των αεροπορικών βομβαρδισμών, που πλέον καταστρέφουν συστηματικά το σύνολο της Γιουγκοσλαβίας, ανεξάρτητα από "στρατιωτικούς" και "πολιτικούς" στόχους. Ταυτόχρονα, επαναλαμβάνονται σήμερα οι "πρωτοβουλίες" Τσερνομίρντιν, ενώ αυξάνονται οι ΝΑΤΟικές δηλώσεις ότι ο Μιλόσεβιτς δεν μπορεί να είναι ο συνομιλητής της "Δύσης" καθότι είναι "εγκληματίας πολέμου".

Σήμερα και η Κομισιόν από την πλευρά της θα συμβάλει στην απομόνωση της Σερβίας, παρουσιάζοντας ένα "ενδιάμεσο" σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) για οικονομικό αγκίστρωμα όλων των βαλκανικών χωρών πλην της Σερβίας, μετά τη λήξη των εχθροπραξιών και στα πλαίσια του "σχεδίου ανασυγκρότησης" και του "συμφώνου σταθερότητας" που θα επιβάλουν οι μεγάλες δυνάμεις στα Βαλκάνια για μακρόχρονη εξάρτηση και υποτέλεια. Το σχέδιο αυτό θα συνυπογράψει και ο Ελληνας πρωθυπουργός στο Ευρωπαϊκό Σύμβουλο της Κολωνίας (3-4 του Ιούνη).

Ελληνική εμπλοκή

Η χτεσινή ομόφωνη ΝΑΤΟική απόφαση για ενίσχυση των χερσαίων δυνάμεων εμπλέκει ακόμη περισσότερο την Ελλάδα στον πόλεμο κατά της Γιουγκοσλαβίας. Οι Ελληνες στρατιώτες που θα τεθούν υπό ΝΑΤΟική διοίκηση, σήμερα ως "ειρηνευτική" δύναμη, θα παραμείνουν αύριο ως δυνάμεις επέμβασης και κατοχής.

Ταυτόχρονα, η περιβόητη ελληνο - τσεχική "πρωτοβουλία" που διαφημίζει η Αθήνα, δε συζητήθηκε ποτέ στις Βρυξέλλες, και χτες ο ΝΑΤΟικός εκπρόσωπος δήλωσε (...) άγνοια για την ύπαρξή της.

Μια ελληνική πρόταση για μονομερή παύση των "διευκολύνσεων" από τη Θεσσαλονίκη (...) τις ημέρες των ευρωεκλογών, ενδέχεται να συζητηθεί τις επόμενες μέρες. Δύσκολα, όμως, μπορεί να γίνει αποδεκτή, πολύ περισσότερο που η χτεσινή απόφαση για ενίσχυση των ΝΑΤΟικών χερσαίων δυνάμεων, που συνυπέγραψε και η Ελλάδα,δεν μπορεί να υλοποιηθεί χωρίς τη σημαντική συμβολή των ελληνικών "διευκολύνσεων".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πόλεμος με γενικότερες προεκτάσεις(1999-06-13 00:00:00.0)
"Επιφυλακτικό" το ΝΑΤΟ}(1999-06-05 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(1999-05-19 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(1999-04-30 00:00:00.0)
Βαθιά χωμένη στο βρώμικο πόλεμο!(1999-04-05 00:00:00.0)
ΝΑΤΟική πρόβα επέμβασης στο Κοσσυφοπέδιο(1998-08-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ