Σάββατο 15 Αυγούστου 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΑΤΟική πρόβα επέμβασης στο Κοσσυφοπέδιο

Αρχίζει τη Δευτέρα, 17 Αυγούστου, στην Αλβανία, άσκηση με τη συμμετοχή 14 χωρών, με όλα τα χαρακτηριστικά προετοιμασίας στρατιωτικής επέμβασης

Προάγγελο, γενική πρόβα στρατιωτικής επέμβασης των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στοΚοσσυφοπέδιο,αποτελεί η ΝΑΤΟική άσκηση υπό την ονομασία "Σύνοδος Συνεργασίας" (Cooperative Assembly '98) που αρχίζει στην Αλβανία τη Δευτέρα 17 Αυγούστου και θα διαρκέσει μέχρι τις 22 του μηνός. Σε αυτή παίρνουν μέρος στρατιωτικές δυνάμεις από 14 χώρες, κυρίως μέλη του ΝΑΤΟ.

Οι χώρες που θα μετάσχουν, μέλη του ΝΑΤΟ, ή μέλη της ΝΑΤΟικής "Συνεργασίας για την Ειρήνη" (PFP) είναι η Αλβανία, το Βέλγιο, ο Καναδάς, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ελλάδα, η Ιταλία, η Λιθουανία, η Ολλανδία, η Ρωσία, η Ισπανία, η Τουρκία, η Βρετανία και οι ΗΠΑ. Θα μετάσχουν ακόμα και έξι χώρες ως παρατηρητές. Οι δυνάμεις των παραπάνω χωρών θα είναι χερσαίες, αεροπορικές και θαλάσσιες και θα εκτελέσουν, σύμφωνα με ΝΑΤΟική ανακοίνωση, σενάρια"έρευνας και διάσωσης, αεροπορικής υποστήριξης, εκκένωσης νοσηλευτικών ιδρυμάτων, ρίψεις δυνάμεων με αλεξίπτωτα και τεχνικών πεζικού". Η άσκηση, έχει σαν στόχο σύμφωνα με το ΝΑΤΟ, "την ανάπτυξη μιας κοινής επιχειρησιακής αντίληψης ανάμεσα στις χώρες" και να "θέσει σε πράξη τη δια - επιχειρησιακή ικανότητα των χωρών που λαμβάνουν μέρος".

Η Ελλάδα έχει προγραμματίσει να συμμετάσχει με δύο ελικόπτερα τύπου "Σινούκ" και μονάδα αλεξιπτωτιστών που θα μεταβεί στην Αλβανία με μεταγωγικό αεροσκάφος C - 130. Η ελληνική δύναμη, σε μια προσπάθεια να τηρηθούν τα προσχήματα, θα λάβει μέρος σε φάση της άσκησης που θα γίνει μακριά από τα σύνορα Αλβανίας - Γιουγκοσλαβίας. Το κύριο μέρος της άσκησης αναμένεται να διεξαχθεί στην περιφέρεια των Τιράνων. Η ελληνική δύναμη που σταθμεύει μόνιμα στην Αλβανία, θα αναλάβει την υποστήριξη και τον ανεφοδιασμό της μονάδας αλεξιπτωτιστών που θα μεταβεί στη χώρα.

Ο προπαρασκευαστικός χαρακτήρας, για μια ενδεχόμενη επέμβαση στο Κοσσυφοπέδιο, της εν λόγω άσκησης, προκύπτει τόσο από πληροφορίες που πορεύονται από την έδρα του ΝΑΤΟ όσο και από επίσημες δηλώσεις. Ετσι έγκυρη στρατιωτική πηγή στις Βρυξέλλες χαρακτήριζε την άσκηση ως άσκηση καθαρά επιχειρησιακού χαρακτήρα. Ηδη το ΝΑΤΟ με ανακοίνωση που εξέδωσε στις 12 Αυγούστου, παράλληλα με την προετοιμασία της άσκησης έχει εξουσιοδοτήσει τις στρατιωτικές αρχές του να αποφασίσουν με ποιο τρόπο θα πρέπει τα κράτη - μέλη να είναι έτοιμα να συμβάλλουν προκειμένου να καταστούν δυνατές οι αεροπορικές επιχειρήσεις στη σερβική αυτή επαρχία. "Στρατιωτικές αρχές του ΝΑΤΟ έχουν εξουσιοδοτηθεί να προσεγγίσουν άτυπα χώρες - μέλη σχετικά με τις στρατιωτικές δυνάμεις τις οποίες είναι έτοιμες να διαθέσουν σε περίπτωση αεροπορικών επιθέσεων", υπογράμμισε εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ ύστερα από σύνοδο της Συμμαχίας, σε επίπεδο πρεσβευτών, στις Βρυξέλλες.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Χαβιέ Σολάνα, δήλωσε ότι οι πρεσβευτές από τις 16 χώρες - μέλη εξέτασαν το στρατιωτικό σχεδιασμό των επιλογών για χρήση στρατιωτικής ισχύος προκειμένου να τερματιστεί η βία στο Κοσσυφοπέδιο και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για διαπραγματεύσεις. "Στις επιλογές αυτές, είπε, περιλαμβάνεται η χρησιμοποίηση χερσαίων και αεροπορικών δυνάμεων και ιδιαίτερα το πλήρες φάσμα των επιλογών για χρησιμοποίηση αεροπορικής ισχύος". Πηγή δε του ΝΑΤΟ, όπως έχουν μεταδώσει τα ειδησεογραφικά πρακτορεία από τις Βρυξέλλες, έχει αναφέρει ότι ο λεπτομερής σχεδιασμός των επιλογών για χρήση αεροπορικής ισχύος έχει ολοκληρωθεί και άρχισαν συγκεκριμένες προετοιμασίες για την περίπτωση που η διεθνής κοινότητα ζητήσει την εφαρμογή τους.

Η εκτίμηση αυτή επιβεβαιώνεται και από την Ουάσιγκτον, όπου σύμφωνα με δήλωση του εκπροσώπου του αμερικανικού Πενταγώνου Κένεθ Μπέικον τα σχέδια του ΝΑΤΟ για επέμβαση στο Κοσσυφοπέδιο θα είχαν ολοκληρωθεί από την προηγούμενη Παρασκευή. Ο ίδιος, που δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει ότι στις 17 Αυγούστου αρχίζει η ΝΑΤΟική άσκηση στην Αλβανία, είχε αναφέρει ότι τα σχέδια του ΝΑΤΟ ολοκληρώνονται και ότι η υπομονή των Συμμάχων λιγοστεύει. "Το ΝΑΤΟ, είπε, θα πρέπει να αποφασίσει τι θα προκαλέσει την επέμβασή του". Δηλαδή αυτό που αναζητείται είναι η συγκεκριμένη φόρμουλα για την επέμβαση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ