Τετάρτη 19 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΧΕΡΣΑΙΑ ΕΠΕΜΒΑΣΗ
Διένειμαν το σχέδιο στα 19 Γενικά Επιτελεία! Τι περιλαμβάνει το "σχέδιο 10601" της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ.Ολα έτοιμα στις αρχές Αυγούστου

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (του ανταποκριτή μας ΒΗΣ. ΓΚΙΝΙΑ).- Το ΝΑΤΟ ξεκίνησε την αντίστροφη μέτρηση στην προετοιμασία χερσαίας επέμβασης στη Γιουγκοσλαβία και η Στρατιωτική Επιτροπή (MC) διένειμε ήδη στα 19 Γενικά Επιτελεία των κρατών - μελών το ανανεωμένο "σχέδιο 10601" για συνδυασμένη επιχείρηση τουλάχιστον 100.000 στρατιωτών, με "υποστήριξη" από τη θάλασσα και με πολλαπλά "σημεία" εισόδου στην περιοχή.Το ΝΑΤΟικό ανανεωμένο σχέδιο χερσαίας επέμβασης, αποτελεί επεξεργασία στη διαμορφούμενη νέα κατάσταση, των περσινών αντίστοιχων σχεδίων και έχει διαμοιραστεί από τη Στρατιωτική Επιτροπή στα "εθνικά" Γενικά Επιτελεία για συζήτηση και εμπλουτισμό. Και το ελληνικό Γενικό Επιτελείο έχει εδώ και κάποιες μέρες στα χέρια του το ανανεωμένο ΝΑΤΟικό σχέδιο χερσαίας επέμβασης, αλλά δεν είναι γνωστό πότε θα δώσει απάντηση στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα πάντως με ΝΑΤΟικές πηγές, το ανανεωμένο σχέδιο αναβαθμίζει ακόμη περισσότερο το ρόλο της Θεσσαλονίκης,ως κομβικού σημείου στο σχεδιασμό και στην εφαρμογή της όλης επιχείρησης. Η νέα επεξεργασία των ΝΑΤΟικών σχεδίων χερσαίας επέμβασης προβλέπει κινητοποιήση τουλάχιστον 100.000 στρατιωτών, που δεν είναι αναγκαίο από πριν να βρίσκονται όλοι ταυτόχρονα στην περιοχή, και κλιμακώνεται σε δύο, τουλάχιστον, φάσεις και με πολλαπλά παρακλάδια. Προβλέπονται συνδυασμένες επιχειρήσεις χερσαίων, αεροπορικών και ναυτικών επιχειρήσεων, με πρώτο στόχο την κατοχή του Μαυροβουνίου.Θα υπάρχουν πολλαπλά σημεία εισόδου από Βοσνία, Αλβανία και FYROM, που θα συγκλίνουν όλα στην κατοχή του Κοσσυφοπεδίου. Το ανανεωμένο σχέδιο που επεξεργάστηκε η Στρατιωτική Επιτροπή θα εμπλουτιστεί με τις παρατηρήσεις όλων των "εθνικών" Γενικών Επιτελείων και θα επιστρέψει στη MC των Βρυξελλών, το αργότερο μέχρι τέλη Μάη.Τον Ιούνη θα ληφθούν οι αναγκαίες πολιτικές αποφάσεις και από το Ατλαντικό Συμβούλιο που είναι το πολιτικό όργανο του ΝΑΤΟ - αποφάσεις που λαμβάνονται πάντα ομόφωνα. Ο Ιούλης θα είναι ο μήνας "λογιστικής" προετοιμασίας και οι επιχειρήσεις θα μπορούσαν να αρχίσουν αρχές Αυγούστου.Ο χρονικός ορίζοντας της όλης επιχείρησης τελεί υπό τον περιορισμό των κλιματολογικών "ευνοϊκών" συνθηκών πολέμου και της υπόσχεσης Κλίντον προς τους Κοσσοβάρους ότι "τα Χριστούγεννα θα έχετε επιστρέψει όλοι στα σπίτια σας".

Σύμφωνα με την πάγια επίσημη άποψη του ΝΑΤΟ, εφόσον στο Ατλαντικό Συμβούλιο, που συνέρχεται τρεις με τέσσερις φορές τη βδομάδα στις Βρυξέλλες, σε επίπεδο πρέσβεων μονίμων αντιπροσώπων, κανένα κράτος - μέλος δε διαφοροποιείται επίσημα, η συνοχή του ΝΑΤΟ "παραμένει ως έχει". Αυτό σημαίνει ότι φραστικές "διαφοροποιήσεις" ορισμένων ΝΑΤΟικών κυβερνήσεων, όπως η ελληνική και η ιταλική, από τη στιγμή που δε διατυπώνονται επίσημα στο Συμβούλιο, δεν υπάρχουν. Ολες οι αποφάσεις του ΝΑΤΟ λαμβάνονται πάντα με ομοφωνία.

Γίνεται φανερό ότι η επιτάχυνση των προετοιμασιών για τη χερσαία επέμβαση, καθιστά το Μάη τον τελευταίο μήνα των διπλωματικών πρωτοβουλιών για την εξεύρεση μιας κάποιας "πολιτικής" επίλυσης του πολέμου στη Γιουγκοσλαβία. Το Βελιγράδι θα πρέπει να αποδεχτεί μονομερή συνθηκολόγηση, και όλες τις απαιτήσεις που έχει προβάλει το ΝΑΤΟ και το G8, όπως θα διαμορφωθούν εντός του Μάη με σχετική εντολή του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ