Τετάρτη 19 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΟΤΣΑΛΑΝ
Απών ο πρωθυπουργός, παρούσες οι κυβερνητικές ευθύνες

Την απουσία επέλεξε χτες ο πρωθυπουργός από τη Βουλή στη συζήτηση των πορισμάτων της Εξεταστικής Επιτροπής για την παράδοση Οτσαλάν, παρά το γεγονός ότι οι ευθύνες του ως επικεφαλής της κυβέρνησης και των χειρισμών που έγιναν είναι τεράστιες. Ενδεικτικό επίσης είναι και το ότι η κυβέρνηση απέρριψε το αίτημα για τηλεοπτική κάλυψη της συζήτησης για ένα θέμα που είχε συνταράξει την κοινή γνώμη, γεγονός που με τη σειρά του δείχνει την πρόθεσή της να κλείσει όπως όπως την υπόθεση.

Ο εισηγητής του ΚΚΕ και μέλος της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής Αχιλ. Κανταρτζής στην τοποθέτησή του κατήγγειλε ότι οι πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης και οι χειρισμοί που έγιναν οδήγησαν στην παράδοση του Οτσαλάν στους Τούρκους. Ευθύνες, υπογράμμισε, δε φέρουν μόνο οι τρεις υπουργοί που αποτέλεσαν το κυβερνητικό κλιμάκιο που χειρίστηκε την υπόθεση, αλλά συνολικά η κυβέρνηση και πριν από όλα ο ίδιος ο πρωθυπουργός, που και γνώριζε αλλά και ενέκρινε τους χειρισμούς που έγιναν.

Η κυβερνητική πλειοψηφία στο πόρισμά της επιχείρησε να αθωώσει πλήρως την κυβέρνηση από κάθε ευθύνη, ισχυριζόμενη ότι η ευθύνη για την παράδοση του Οτσαλάν στους Τούρκους βαραίνει κάποιους "ιδιώτες" που τον έφεραν στην Ελλάδα με δική τους πρωτοβουλία.

Η ΝΔ στο δικό της πόρισμα αποδίδει ευθύνες κυρίως στον πρώην υπουργό Εξωτερικών Θ. Πάγκαλο για την επιλογή της Κένυας και τις εντολές να πετάξουν έξω από την πρεσβευτική κατοικία τον Οτσαλάν, ενώ ο ΣΥΝ και το ΔΗΚΚΙ αποδίδουν ευθύνες και στην κυβέρνηση αλλά και στον πρωθυπουργό προσωπικά.

Αργά το βράδυ αναμενόταν να πάρουν το λόγο οι Κ. Καραμανλής, Ν. Κωνσταντόπουλος, Δ. Τσοβόλας και Ορ. Κολοζώφ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ