Τετάρτη 19 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ
Δεν απέκλεισε την Προανακριτική Επιτροπή

"Δόλο" στον Θ. Πάγκαλο επέρριψε ο εισηγητής της ΝΔ. Τεράστιες οι ευθύνες του πρωθυπουργού, επανέλαβε

Ανοιχτό το ενδεχόμενο της αίτησης για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για την υπόθεση Οτσαλάν, άφησε για μια φορά ακόμα χτες ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Χρ. Μαρκογιαννάκης,εστιάζοντας στις ευθύνες του τότε υπουργού Εξωτερικών, Θεόδωρου Πάγκαλου και κάνοντας λόγο για "δόλο" όσον αφορά τις επιλογές του στην υπόθεση.

Στον Θεόδωρο Πάγκαλο, εκφράζοντας τους 10 βουλευτές της ΝΔ που μετείχαν στην Εξεταστική Επιτροπή, ο Χ. Μαρκογιαννάκης καταλόγισε αφ' ενός την επιλογή της Κένυας για καταφύγιο του Κούρδου ηγέτη, καθώς και τις φορτικές παρεμβάσεις που, όπως υποστήριξε, κατ' εντολή του Θ. Πάγκαλου έκανε ο Χαρ. Σταυρακάκης, προκειμένου να εκδιωχθεί ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν από την ελληνική πρεσβεία.

Αναφερόμενος στις αμιγώς πολιτικές ευθύνες που προκύπτουν από την έρευνα της Εξεταστικής Επιτροπής, υποστήριξε ότι αυτές επιρρίπτονται συνολικά στην κυβέρνηση, η οποία -σημείωσε-επέδειξε "ανικανότητα", ερεύνησε πλημμελώς τους λόγους εισόδου του Οτσαλάν στην Ελλάδα, ενώ είχε κακό συντονισμό ανάμεσα στις υπηρεσίες της. Ιδιαίτερα ο Χρ. Μαρκογιαννάκης αναφέρθηκε στον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη, λέγοντας ότι επιχείρησε να ρίξει όλο το βάρος της υπόθεσης και τις ευθύνες στις πλάτες των συνεργατών του, επιχειρώντας να παρουσιαστεί ως αμέτοχος "αντί ευθαρσώς να παραδεχτεί τα προσωπικά του λάθη, αλλά να αναλάβει και τις ευθύνες των υπουργών του". Σχετικό μερίδιο ευθύνης επέρριψε και στον παραιτηθέντα υπουργό Αλ. Παπαδόπουλο.

Παράλληλα, ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο εισηγητής της ΝΔ στο θέμα των επιπτώσεων προς την Ελλάδα, της κατάληξης της όλης υπόθεσης. Οπως υποστήριξε, "τρώθηκε καίρια το φιλότιμο του ελληνικού λαού, ο οποίος αισθάνθηκε για μια ακόμα φορά ταπεινωμένος", "ταπεινώθηκε η χώρα μας διεθνώς", ενώ "στρέψαμε εναντίον μας Κούρδους, Τούρκους και Αμερικάνους", καθώς και ότι "με σημαία τον Οτσαλάν στις πρόσφατες εκλογές της Τουρκίας, ενισχύθηκαν τα πλέον ακραία εθνικιστικά κόμματα με συνέπειες που ίσως σύντομα διαπιστώσουμε".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η κυβέρνηση υπεύθυνη για την παράδοση Οτσαλάν(2000-03-07 00:00:00.0)
Σύμφωνος ο Σημίτης με όλους τους χειρισμούς(1999-04-23 00:00:00.0)
"ΠΛΥΝΤΗΡΙΟ" ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΥΘΥΝΩΝ(1999-03-17 00:00:00.0)
Προβληματισμός για τις διώξεις(1999-03-11 00:00:00.0)
"Διευκρινίσεις" για μια ανταπόκριση(1999-03-03 00:00:00.0)
Ζητά "πλήρη παρουσίαση στοιχείων"(1999-02-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ