Τετάρτη 19 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΦΩΤΗΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ
Εκτέθηκε η χώρα διεθνώς

Ευθύνες πρώτα και κύρια στους κυβερνητικούς χειρισμούς, απέδωσε στην παρέμβασή του ο εισηγητής του Συνασπισμού Φώτης Κουβέλης,τονίζοντας ότι ευθύνες υπάρχουν και στον πρωθυπουργό, κυρίως όσον αφορά το χειρισμό και το συντονισμό των εμπλεκόμενων υπουργείων.

Εστιάζοντας στην κυβερνητική στάση συνολικά, ο εισηγητής του ΣΥΝ τόνισε πως "στην κυβέρνηση αποδίδονται πολιτικές ευθύνες διότι ενήργησε αποσπασματικά, αντιφατικά και ασυντόνιστα, με αποτέλεσμα τη σύλληψη του Οτσαλάν από τους Τούρκους, στους οποίους κατά πάσα πιθανότητα τον παρέδωσαν οι αρχές της Κένυας. Αποδίδονται στην κυβέρνηση πολιτικές ευθύνες διότι ανέχθηκε να ασκούν εξωτερική πολιτική οι μυστικές υπηρεσίες, αλλά και πρόσωπα που στο όνομα του πατριωτισμού τους αποφάσισαν να διεκπεραιώσουν ένα τόσο ευαίσθητο ζήτημα όπως αυτό της κυβέρνησης Οτσαλάν".

Αναφερόμενος ειδικά στον υπουργό Εξωτερικών εκείνη την περίοδο, ο Φώτης Κουβέλης σημείωσε ότι "στον τότε υπουργό Εξωτερικών Θεόδωρο Πάγκαλο αποδίδονται πολιτικές ευθύνες διότι βαρέως αμέλησε να εξασφαλίσει τη μετάβαση του Οτσαλάν σε ασφαλή χώρα. Οφειλε να λάβει γνώση των πολιτικών συνθηκών που επικρατούσαν στην Κένυα και από τη στιγμή που αποφασίστηκε η εκεί μετάβαση του Οτσαλάν να ενημερώσει εγκαίρως τον πρεσβευτή κ. Κωστούλα, προκειμένου να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα". Παράλληλα πρόσθεσε πως "η κυβέρνηση έχει βαρύτατες ευθύνες διότι με πράξεις και παραλείψεις της εξέθεσε διεθνώς τη χώρα, έθεσε σε κίνδυνο την εξωτερική της πολιτική, προσέβαλλε τη δημοκρατική συνείδηση του ελληνικού λαού και εξ αντικειμένου κατέστησε δυνατή τη σύλληψη του Κούρδου αγωνιστή και ηγέτη του PKK Οτσαλάν από τους Τούρκους". Επίσης, αναφέρθηκε στις ευθύνες του ίδιου του πρωθυπουργού και στις κινήσεις των αρμοδίων υπουργείων, επισημαίνοντας ότι "όπως αποδείχτηκε δεν υπήρξε ο αναγκαίος συντονισμός έστω και την έσχατη ώρα μεταξύ των υπουργών της που επελήφθησαν του ζητήματος. Η ευθύνη αυτή αποδίδεται και στον πρωθυπουργό, ο οποίος είχε υποχρέωση συντονισμού των μελών της κυβέρνησης, πολύ δε περισσότερο όταν η υπόθεση Οτσαλάν είχε κατέστη μείζον ζήτημα".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ