Τετάρτη 19 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
"Ξέχασαν" έναν αριθμό...

Η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα που υποστηρίζουν τη συμμετοχή της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, υπόσχονται ότι με την ένταξη στην ΟΝΕ θα προκύψει μια συνολική βελτίωση της θέσης των εργαζομένων. Βελτίωση που θα αφορά στο εισόδημα, την απασχόληση και τα δικαιώματά τους. Αυτή η υπόσχεση, εξάλλου, αποτυπώνεται και στην προεκλογική τους προπαγάνδα.

Τις τελευταίες μέρες διαβάσαμε στις εφημερίδες τη ρεκλάμα του ΠΑΣΟΚ με τίτλο: Νέες θέσεις απασχόλησης. Το είπαμε, το κάναμε. Είναι ένα δισέλιδο κείμενο με το οποίο επιχειρείται να παρουσιαστεί το μαύρο - άσπρο.

Στο κείμενο αυτό υπάρχουν δεκάδες αριθμοί για θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν, ή θα δημιουργηθούν τα επόμενα χρόνια. Υπάρχουν και άλλοι αριθμοί για τα κονδύλια που διατέθηκαν, ή θα διατεθούν για την "κατάρτιση" των ανέργων, την επιδότηση των επιχειρήσεων κ. ά. Λείπει όμως ένας αριθμός και πιστεύουμε ο σημαντικότερος, το ποσοστό της ανεργίας, ο αριθμός των ανέργων.

* * *

Είναι προφανές ότι οι "επικοινωνιολόγοι" του ΠΑΣΟΚ δεν ξέχασαν να βάλουν το συγκεκριμένο νούμερο. Σκόπιμα το παρέλειψαν γιατί, απλούστατα, αν το ανέφεραν, όλα τα υπόλοιπα θα έμοιαζαν σαν φάρσα σε βάρος του ελληνικού λαού. Είναι όμως χαρακτηριστικό της φτώχειας της κυβερνητικής προπαγάνδας, αλλά και της κυβερνητικής πολιτικής.

  • Η αλήθεια λοιπόν είναι ότι το ποσοστό της ανεργίας στην Ελλάδα, είναι μεγαλύτερο του 13%. Το ποσοστό αυτό μετρήθηκε από το "Παρατηρητήριο για την απασχόληση" της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αν μάλιστα, όπως σημειώνεται στην ίδια έκθεση, συνυπολογιστεί στην ανεργία η υποαπασχόληση, το ποσοστό φθάνει στο 25%. Ηδη η Ελλάδα, όπως αναφέρει στην έκθεσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, παρουσιάζει τον ταχύτερο ρυθμό αύξησης του ποσοστού της ανεργίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

* * *

Εκεί, όμως, όπου το ΠΑΣΟΚ ξεπερνά τον εαυτό του, είναι όταν μιλάει για τους άνεργους νέους. "Η πολιτική μας έχει στόχους και προτεραιότητες, γράφει στην προεκλογική καταχώριση. Η αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων είναι η πρώτη από αυτές, είναι η μεγάλη προτεραιότητα". Το μέγεθος της κυβερνητικής φροντίδας για τους νέους φαίνεται στο ποσοστό της ανεργίας τους.

  • Η επίσημη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρει, ότι το ποσοστό της ανεργίας των νέων στην Ελλάδα ξεπερνάει το 34%, είναι το μεγαλύτερο σ' ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ενωση και υπογραμμίζει το ανησυχητικό σύμπτωμα της μακροχρόνιας ανεργίας.

* * *

Τι νόημα, λοιπόν, έχουν τα νούμερα που αραδιάζει το ΠΑΣΟΚ στη διαφήμισή του για θέσεις εργασίας και για κονδύλια όταν μιλούν οι αριθμοί. Η ανεργία αυξήθηκε κατακόρυφα, θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο, θα πλήξει ιδιαίτερα τους νέους και θα έχει μακρόχρονη διάρκεια. Φυσικά οι εξελίξεις αυτές οφείλονται στην πολιτική της κυβέρνησης, στα πλαίσια των επιλογών και των αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

  • Η ανεργία είναι για την Ευρωπαϊκή Ενωση και για την κυβέρνηση, μόνιμος σύντροφος του καπιταλισμού και επομένως τα όσα λένε για την αντιμετώπισή της είναι λόγια του αέρα.
  • Ακόμα και όταν υποχρεώνονται να κάνουν κάτι για να μην έχουν "κοινωνικές εκρήξεις", οι πολιτικές τους δεν έχουν σκοπό να μειώσουν την ανεργία αλλά να τη συγκαλύψουν και κυρίως να συγκαλύψουν τις αιτίες που τη γεννούν, την αναπαράγουν και τη μεγαλώνουν.

Δ. Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ