Τετάρτη 19 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πρόταση χωρίς αντίκρισμα

Το ΝΑΤΟ δε φαίνεται "έτοιμο" να αποδεχτεί την πρόταση για 48ωρη εκεχειρία και να "ανοίξει" το δρόμο στη διπλωματική αντιμετώπιση του προβλήματος

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

H προσπάθεια για να βρεθεί η διπλωματία στο "πρώτο πλάνο" συνεχίζεται, έστω κι αν οι δυσκολίες είναι τεράστιες, καθώς η ΝΑΤΟική μηχανή προετοιμάζεται για χερσαία εμπλοκή. Στις προσπάθειες για μια διπλωματική διέξοδο εντάσσεται και η πρόταση που συνυπογράφεται και από τον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών, για μια 48ωρη εκεχειρία.

Η ιδέα για την εκεχειρία έχει σαν στόχο να βοηθήσει την απόσυρση των γιουγκοσλαβικών στρατιωτικών δυνάμεων από το Κόσσοβο και να επανέλθει στην ημερήσια διάταξη η συμφωνία της Βόννης, μεταξύ της ομάδας των 8 χωρών.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Γιουγκοσλαβίας και εκπρόσωπος Τύπου του γιουγκοσλαβικού υπουργείου Εξωτερικών Νεμπόισα Βούγιοβιτς χαιρέτισε σε συνέντευξη Τύπου την πρόταση του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Παπανδρέου για 48ωρη εκεχειρία και κατάπαυση του πυρός.

"Ολες οι προτάσεις και οι ιδέες για τη διακοπή των βομβαρδισμών είναι θετικές και είμαστε ανοιχτοί να τις συζητήσουμε και να δώσουμε ώθηση στη διπλωματική και πολιτική πρόοδο. Είναι ο μόνος τρόπος για επίλυση του προβλήματος του Κοσσυφοπεδίου. Πρέπει να σταματήσουν το συντομότερο οι βομβαρδισμοί, ώστε να αρχίσουν οι διπλωματικές συζητήσεις", είπε ο Βούγιοβιτς.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών επανέλαβε ότι η απόφαση για αποχώρηση του γιουγκοσλαβικού στρατού από το Κοσσυφοπέδιο ισχύει, αλλά τόνισε ότι αυτή είναι πρακτικά αδύνατο να συνεχιστεί τη στιγμή που βομβαρδίζεται περιμετρικά το Κοσσυφοπέδιο και συγκεντρώνονται χερσαίες δυνάμεις. Ας δώσει απάντηση το ΝΑΤΟ είπε ο Βούγιοβιτς εάν επιθυμεί να αποχωρήσουν από το Κοσσυφοπέδιο οι σερβικές δυνάμεις ασφαλείας.

Η πρόταση για την εκεχειρία πάντως, όπως σημειώνουν πηγές του ελληνικού ΥΠΕΞ, δεν αναμένεται να υιοθετηθεί από το ΝΑΤΟ, καθώς η άποψη της συμμαχίας είναι ότι η στρατιωτική πίεση είναι απαραίτητη για τη συνθηκολόγηση του Βελιγραδίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ