Τετάρτη 19 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Οράλ Τσαλισλάρ: Στη φυλακή, γιατί έκανε τη δουλιά του...

Ο Οράλ Τσαλισλάρ προστέθηκε στον ατέλειωτο κατάλογο των "εγκληματιών" που τολμούν, οι... άθλιοι, να λένε τη γνώμη τους για τα τουρκικά πολιτικά πράγματα. Και "φυσικά" καταδικάστηκε σε 13 μήνες κάθειρξη.

Ο Τσαλισλάρ υπήρξε μαχόμενος δημοσιογράφος για σειρά ετών, από τις στήλες της εφημερίδας "Τσουμχουριέτ" (κατά σατανική σύμπτωση, η λέξη μεταφράζεται "Δημοκρατία"), και συγγραφέας.

Η επίσημη δικαιολογία για τη δικαστική δίωξη και καταδίκη του Τσαλισλάρ ήταν η έκδοση σε βιβλίο μιας σειράς άρθρων και συνεντεύξεών του για το Κουρδικό, με αποκορύφωμα μια συνέντευξη που είχε πάρει από τον ηγέτη του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (ΡΚΚ), Αμπντουλάχ Οτσαλάν.

Αξιοσημείωτο είναι ότι όταν τα κείμενα αυτά είχαν δημοσιευτεί στην Τσουμχουριέτ, δεν είχε υπάρξει αντίδραση: η δίωξη άρχισε (με βάση προφανώς το περίφημο άρθρο 108 περί "υποκίνησης φυλετικού μίσους"...) όταν τα άρθρα εκδόθηκαν σε βιβλίο.

Κι αν τα "ανθρώπινα δικαιώματα" για τα οποία "κόπτονται" οι Δυτικοευρωπαίοι και οι Αμερικανοί περιλαμβάνουν το δικαίωμα στην ελεύθερη έκφραση, τι μ' αυτό; Η Τουρκία είναι "πολύτιμη σύμμαχος". Αρα ας φυλακίζονται και μερικοί δημοσιογράφοι...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ