Τετάρτη 19 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Σκληρό και φιλοευρωπαϊκό το ψηφοδέλτιο

Πίσω από τις δημαγωγικές κορόνες από τα προεκλογικά μπαλκόνια περί αντίθεσης στην "ΕΕ των λογιστών" ο Κ. Καραμανλής είναι αποφασισμένος να δείξει ότι είναι φανατικός υποστηρικτής του γνήσιου "ευρωπαϊκού οράματος", το οποίο βέβαια δε διαφέρει καθόλου από την απάνθρωπη πραγματικότητα που επιφυλάσσει η ΕΕ στα εκατοντάδες εκατομμύρια "υπηκόοους" της.

Στην κατεύθυνση αυτή ήδη αφ' ενός έχει αραιώσει και αμβλύνει τις "επικριτικές" αναφορές για τη στάση της ΕΕ απέναντι στο βρώμικο πόλεμο του ΝΑΤΟ, έστω και αν αυτές γίνονταν από πιο δεξιές θέσεις, ενώ από την άλλη επιχειρεί να ενισχύσει το σκληρό φιλοευρωπαϊκό προφίλ με τη σύνθεση του ευρωψηφοδελτίου. Σύμφωνα, λοιπόν, με πληροφορίες ο πρόεδρος της ΝΔ έχει αποφασίσει να τοποθετήσει επικεφαλής του ψηφοδελτίου την Μαριέττα Γιαννάκου, η οποία έχει διακριθεί για τη στοχοπροσήλωσή της και την τυφλή υποστήριξή της στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα των πολυεθνικών.

Χαρακτηριστικό των απόψεων της Μ. Γιαννάκου είναι χτεσινό άρθρο στην "Εξουσία", με την οποία δε διστάζει να επικρίνει έμμεσα πλην σαφώς και την επιλογή του Κ. Καραμανλή να αναφέρεται "απαξιωτικά" στην ΕΕ. Γράφει συγκεκριμένα: "Η ηθική τιμή της Ευρώπης στο χρηματιστήριο των συνειδήσεων βρίσκεται αναμφισβήτητα σε πτώση. Το να οδηγηθούμε όμως από την υποτίμηση στην απαξίωση αποτελεί στην ουσία την αυτοαναίρεση των ίδιων μας των πεποιθήσεων... Στις κρίσιμες στιγμές είναι σημαντικό για τις πολιτικές ηγεσίες, ιδιαίτερα αυτές των μεγάλων κομματικών σχηματισμών, να επιδεικνύουν σύνεση, ωριμότητα, μετριοπάθεια και συνέπεια θέσεων και πράξεων. Με τον τρόπο αυτό θα λειτουργήσουν ως συνεκτικός ιστός για την πλειονότητα των πολιτών... ".

Σε φιλοευρωπαϊσμό βέβαια δε θα υστερούν και οι υπόλοιποι που θα περιληφθούν στο ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ το οποίο αναμένεται να ανακοινωθεί ίσως και σήμερα από τον πρόεδρο του κόμματος. Μεταξύ των "σίγουρων" θεωρούνταν ο πρέσβης Χρ. Ζαχαράκης, ο επιχειρηματίας Α. Φώλιας, ο γνωστός δημοσιογράφος Γ. Μαρίνος, ο νυν ευρωβουλευτής Κ. Χατζηδάκης, ο Γ. Αβέρωφ, ενώ πιθανότατα θα περιληφθούν ο συνθέτης Στ. Ξαρχάκος και ο Γ. Παπαστάμκος. Αντίθετα "εκτός" τίθενται οι νυν ευρωβουλευτές Λαμπρίας, Αναστασόπουλος και πιθενότατα ο Τ. Χριστοδούλου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ