Τετάρτη 19 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΚΑΝΤΑΡΤΖΗΣ
Πολιτικές επιλογές οδήγησαν στην παράδοση

Στις συνολικές ευθύνες της κυβέρνησης, αλλά και του ίδιου του πρωθυπουργού αναφέρθηκε στην τοποθέτησή του ο εισηγητής του ΚΚΕ

Στις πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης συνολικά και στους χειρισμούς που έγιναν, με αποτέλεσμα να οδηγήσουν στην παράδοση του Κούρδου ηγέτη στα χέρια των διωκτών του,αναφέρθηκε στην τοποθέτησή του ο βουλευτής του ΚΚΕ και μέλος της Εξεταστικής Επιτροπής Αχ. Κανταρτζής.

"Ευθύνη, τόνισε, δε φέρουν μόνο οι τρεις υπουργοί, που αποτέλεσαν το κυβερνητικό κλιμάκιο που χειρίστηκε την υπόθεση, αλλά συνολικά η κυβέρνηση και πριν από όλους ο ίδιος ο πρωθυπουργός, που και γνώριζε και ενέκρινε τους χειρισμούς που έγιναν.

Ολες αυτές οι επιλογές απέρρεαν από την πολιτική της κυβέρνησης, που είναι η υποταγή και η συμμόρφωση στις απαιτήσεις των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Στα πλαίσια αυτής της γενικότερης επιλογής, που θέλει να αναγορεύσει σε τρομοκρατικά τα εθνικοαπελευθερωτικά και κοινωνικά κινήματα των λαών, διαμορφώθηκαν και χαράκτηκαν και οι επιμέρους χειρισμοί της υπόθεσης Οτσαλάν. Η εμμονή σε αυτήν την πολιτική δεν αντιστρατεύεται απλά τα συμφέροντα των λαών, αλλά βάζει σε κίνδυνο βασικά δικαιώματα και ελευθερίες".

Ο Αχ. Κανταρτζής στην αρχή της ομιλίας του τόνισε πως δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο το γεγονός ότι η κυβέρνηση αρνήθηκε την τηλεοπτική κάλυψη μιας τέτοιας συνεδρίασης για ένα θέμα που απασχόλησε έντονα την κοινή γνώμη, ενέργεια που δείχνει ότι η κυβέρνηση θέλει να κλείσει όπως - όπως το θέμα. Ο βουλευτής υπογράμμισε ότι το ΚΚΕ πήρε μέρος στην Εξεταστική Επιτροπή, κάνοντας κάθε δυνατή προσπάθεια για να ριχθεί άπλετο φως στην υπόθεση, παρά τις επιφυλάξεις που είχε διατυπώσει για τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης και της κυβερνητικής πλειοψηφίας, που θεωρούσαν ότι η υπόθεση είχε κλείσει με την παραίτηση των τριών υπουργών, αλλά και παίρνοντας υπόψη την προγενέστερη αρνητική εμπειρία άλλων ανάλογων επιτροπών.

Ομως, όπως κατήγγειλε, προσκόμματα και δυσκολίες υπήρξαν συνεχώς στο έργο της Επιτροπής, με παρεμβάσεις του προέδρου κατά την εξέταση των μαρτύρων και κυρίως με την άρνησή του να θέσει στη διάθεση των εισηγητών των κομμάτων τα πρακτικά προηγούμενων συνεδριάσεων της Επιτροπής κατά παράβαση του κανονισμού της Βουλής, αλλά και της απόφασης της ίδιας της Επιτροπής. Χαρακτηριστικό αυτής της τακτικής είναι ότι τα πρακτικά όλων των μέχρι τότε συνεδριάσεων της Επιτροπής διανεμήθηκαν στην προτελευταία συνεδρίασή της.

Ετσι με ευθύνη της κυβερνητικής πλειοψηφίας δε στάθηκε δυνατόν να προχωρήσουν σε βάθος οι έρευνες και να διερευνηθούν κρίσιμες πτυχές της υπόθεσης. Η τακτική αυτή έγινε πιο φανερή προς το τέλος των εργασιών της Επιτροπής και συγκεκριμένα:

- Ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ Χ. Σταυρακάκης,παρά το γεγονός ότι είχε γίνει άρση του απορρήτου, αρνήθηκε να απαντήσει στις ερωτήσεις που του υποβλήθηκαν κατά την εξέτασή του στην Επιτροπή, προφανώς με άνωθεν εντολές και σε συμπαιγνία με την κυβέρνηση, όπως δείχνουν χαρακτηριστικά και οι δηλώσεις του Φ. Πετσάλνικου. Και ενώ η πράξη του αυτή είναι παράνομη και τιμωρείται από το νόμο, η πλειοψηφία της Επιτροπής αρνήθηκε να λάβει τα μέτρα που είχε δικαίωμα και υποχρεωνόταν να πάρει και ειδικότερα να διατάξει την κράτησή του και την παραπομπή του στο Αυτόφωρο, δίνοντας έτσι πλήρη κάλυψη στην ενέργεια αυτή του Χ. Σταυρακάκη.

- Απέκλεισε από τον κατάλογο των μαρτύρων έναν από τους πλέον ουσιώδεις μάρτυρες, τον Αρίστο Αριστείδου ή Τζωρτζ, ο οποίος φέρεται ως Κύπριος επιχειρηματίας και ο οποίος εμπλέκεται σε κρίσιμες φάσεις στην όλη υπόθεση. Ταυτόχρονα απέκλεισε μεταξύ άλλων ουσιωδών μαρτύρων τις τρεις συντρόφισσες του Οτσαλάν, οι οποίες ήταν αυτόπτες μάρτυρες στα όσα διαδραματίστηκαν στην Κένυα μέχρι την παράδοση του Οτσαλάν.

- Απέρριψε το αίτημα που υπέβαλε το ΚΚΕ, να ζητηθούν από την ΕΥΠ και το υπουργείο Εξωτερικών όλα τα έγγραφα που έχουν σχέση με την υπόθεση Οτσαλάν. Οι ενέργειες αυτές της πλειοψηφίας της Εξεταστικής Επιτροπής δεν άφηναν την παραμικρή πλέον αμφιβολία για τις προθέσεις της που ήταν το κουκούλωμα της υπόθεσης και οδήγησε στην αποχώρηση του ΚΚΕ από τις παραπέρα εργασίες της Επιτροπής.

Παρ' όλα αυτά, είπε ο Αχ. Κανταρτζής, και από τα στοιχεία που προέκυψαν κατά την εξέταση των μαρτύρων, επιβεβαιώθηκαν οι εκτιμήσεις εκείνες που από την πρώτη στιγμή είχε κάνει το ΚΚΕ για το ρόλο της ελληνικής κυβέρνησης στην παράδοση του Οτσαλάν, ότι δηλαδή η πολιτική της κυβέρνησης και οι συγκεκριμένες ενέργειές της οδήγησαν στην παράδοσή του.

Στα χέρια των διωκτών του

Στη συνέχεια ο βουλευτής του ΚΚΕ αναφέρθηκε στα συγκεκριμένα γεγονότα που οδήγησαν στην παράδοση του Κούρδου ηγέτη στα χέρια των Τούρκων και από τα οποία προκύπτει ότι υπήρξε μία πολιτική παράδοσης που βαρύνει ολόκληρη την κυβέρνηση και τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Τόνισε δε ότι το γεγονός πως ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ενωση αρνήθηκε τη φιλοξενία στον Οτσαλάν, όταν αυτός εκδιώχθηκε από τη Συρία, δείχνει πόσο υποκριτικά είναι τα όσα λέγονται για σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τις χώρες αυτές. Επίσης δείχνει το πόσο επικίνδυνα είναι για όλους τους λαούς όσα τα Διευθυντήρια επεξεργάζονται, είτε αυτά λέγονται Συνθήκη Σένγκεν, είτε Γιουροπόλ.

Σχολιάζοντας δε τα όσα είπε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Α. Ακριβάκης, ότι όλα τα πολιτικά κόμματα είχαν συμφωνήσει στο να μη δοθεί πολιτικό άσυλο στον Κούρδο ηγέτη, υπενθύμισε δήλωση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ Ο. Κολοζώφ τις μέρες των γεγονότων. Σύμφωνα με αυτήν το ΚΚΕ είχε προτείνει τότε να χορηγήσει η κυβέρνηση στον Οτσαλάν πολιτικό άσυλο, να τον φιλοξενήσει και στη συνέχεια να φέρει το θέμα στους διεθνείς οργανισμούς.

Κρίνοντας την εμμονή της κυβέρνησης στη μυστικότητα, ενώ οι ξένες μυστικές υπηρεσίες γνώριζαν τα πάντα, είπε ότι αυτή απέρρεε από το φόβο της μην ξεσηκωθεί το λαϊκό κίνημα στην Ελλάδα για να δοθεί πολιτικό άσυλο στον Οτσαλάν και συνεπώς ανατραπούν οι σχεδιασμοί της. Κάτι τέτοιο άλλωστε το παραδέχτηκε και ο Θ. Πάγκαλος στην Εξεταστική Επιτροπή, όταν απαντώντας σε ερώτηση γιατί δεν κράτησαν τον Κούρδο ηγέτη στην Ελλάδα μέχρι να τακτοποιηθεί το θέμα του ασύλου στη Νότιο Αφρική, είπε: "Φοβούμεθα ότι ο ίδιος θα επιδίωκε την κοινοποίηση της παρουσίας του εδώ, για να δημιουργήσει ένα λαϊκό κίνημα, το οποίο κινούμενο από λόγους συναισθηματικούς θα έλεγε όχι, δώστε του άσυλο".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ