Τετάρτη 3 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
"Διευκρινίσεις" για μια ανταπόκριση
  • Συνέχεια δόθηκε χτες στο θέμα που δημιουργήθηκε μετά από ανταπόκριση του Σουηδικού Πρακτορείου Ειδήσεων, το οποίο έφερε τον Θ. Πάγκαλο να παραδέχεται ελληνική ανάμειξη στη σύλληψη του Οτσαλάν από τουρκικές μυστικές υπηρεσίες
  • Διευκρινίσεις από τον Σουηδό δημοσιογράφο, οργισμένη αντίδραση από τον πρώην υπουργό Εξωτερικών

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος δεν είπε τις φράσεις που του αποδίδονται στον τίτλο και στην εισαγωγή του επίμαχου τηλεγραφήματος του Σουηδικού Πρακτορείου Ειδήσεων, ανέφερε μιλώντας σε Ελληνες δημοσιογράφους ο ανταποκριτής του ΤΤ Γιάνους Λίντγκρεν.Ο Γ. Λίντγκρεν είπε ότι "δεν αναγνωρίζει την εισαγωγή του τηλεγραφήματος διότι δε γράφτηκε από τον ίδιο", αλλά επέμεινε ότι συνομίλησε με τον Θ. Πάγκαλο για την υπόθεση Οτσαλάν.

O Σουηδός δημοσιογράφος, περιγράφοντας σε συνέντευξη την άποψή του για τα γεγονότα, υποστήριξε: "Συνάντησα (τον Θ. Πάγκαλο) τυχαία πριν το γεύμα και κάναμε μια συζήτηση που άρχισε με το ποιος θα είναι ο Ελληνας υποψήφιος για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Μετά του έκανα μερικές ερωτήσεις για το πώς ο Οτσαλάν συνελήφθη από την Τουρκία και πώς η ελληνική κυβέρνηση έδρασε και αντέδρασε. Τότε ο κ. Πάγκαλος μού είπε ότι δεν υπήρχαν πολλές εναλλακτικές λύσεις διαθέσιμες στην Ελλάδα για το χειρισμό της υπόθεσης. Και ότι η ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με τον Πάγκαλο, επέλεξε τη λιγότερο κακή ή τη λιγότερο επιβλαβή διέξοδο, η οποία ήταν η μυστική επιχείρηση, της οποίας, όμως, αρνήθηκε να μου αποκαλύψει λεπτομέρειες και τον τελικό προορισμό, γεγονός που βρίσκω λογικό, αφού επρόκειτο για μυστική επιχείρηση, η οποία, όμως, τελικά απέτυχε".

Οταν παρατηρήθηκε από δημοσιογράφους ότι "αυτά που λέτε τώρα δεν έχουν καμία σχέση με τον τίτλο της ανταπόκρισής σας", αυτός απάντησε: "Δεν μπορώ να εξηγήσω ούτε τον τίτλο, ούτε την εισαγωγή του τηλεγραφήματος. Φαίνεται ότι κάτι συνέβη στη διαδικασία της αποστολής από τη Στοκχόλμη προς την Αθήνα". Αντίθετα, ο υπεύθυνος σύνταξης του Σουηδικού Πρακτορείου Ειδήσεων σε συνέντευξή του σε ελληνικό τηλεοπτικό σταθμό υποστήριξε ότι "τίποτε δεν προστέθηκε, τίποτε δεν αφαιρέθηκε" στη συνέντευξη του Θ. Πάγκαλου.

Αντίδραση Πάγκαλου

Οξύτατα αντέδρασε χτες ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος,αναφορικά με το περιεχόμενο τηλεγραφήματος του Σουηδικού Πρακτορείου Ειδήσεων, στο οποίο του αποδίδονταν δηλώσεις για την υπόθεση Οτσαλάν. Ο Θ. Πάγκαλος τόνισε κατηγορηματικά ότι ουδέποτε έδωσε συνέντευξη για το θέμα αυτό σε οποιονδήποτε και έκανε λόγο για "χαλκεία και πρακτορεία", ενώ αναφέρθηκε "σε ύποπτες και λυπηρές πλευρές, που αφορούν κατασκευή τηλεγραφημάτων και παραποίηση κειμένων". Ο πρώην υπουργός είπε ότι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους η πολιτική ηγεσία και οι πολίτες, γιατί εάν - όπως είπε - τεθεί σε αμφισβήτηση και απειληθεί το κύρος της χώρας, τότε η πατρίδα μας τίθεται σε κίνδυνο. Ο Θ. Πάγκαλος είπε ότι το Σουηδικό Πρακτορείο Ειδήσεων "δεν έκανε απολύτως τίποτε", αφού όπως χαρακτηριστικά ανέφερε "άλλοι το κατασκεύασαν, άλλοι το προώθησαν και άλλοι το χρησιμοποίησαν". Μίλησε επίσης και για κύκλους εκτός Ελλάδας, που δίνουν τις κατευθύνσεις και τις εντολές και για "κάποιους εντός Ελλάδος που τις χρησιμοποιούν".

Τον Θ. Πάγκαλο έσπευσε να καλύψει χτες τόσο ο υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας, όσο και ο ίδιος ο πρωθυπουργός σε δηλώσεις του από το Μιλάνο. Ο Κ. Σημίτης χαρακτήρισε την όλη υπόθεση συκοφαντία, που στόχο έχει τη συντήρηση της έκρυθμης κατάστασης, υποδεικνύοντας ως υπαίτιους "αυτούς που παρανόμως έφεραν τον Οτσαλάν στην Ελλάδα".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ