Τετάρτη 3 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
Δε δόθηκε άσυλο λόγω Ελληνοτουρκικών

"Η Ελλάδα δεν παραχώρησε πολιτικό άσυλο στον κ. Οτσαλάν, όχι γιατί δεν αναγνωρίζει την ανθρωπιστική διάσταση του θέματος, αλλά λόγω των δυσχερειών στις ελληνοτουρκικές σχέσεις". Την άποψη αυτή διατύπωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κ. Στεφανόπουλος, απαντώντας σε ερώτηση ανταποκριτή του τουρκικού πρακτορείου "Ανατολή", κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Τασκένδη. "Ο κ. Οτσαλάν εισήλθε παρανόμως στην Ελλάδα, χωρίς τη συγκατάθεση της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία προσπάθησε να του βρει διέξοδο και πολιτικό άσυλο εκτός Ελλάδος, για ανθρωπιστικούς λόγους", τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος εξέφρασε τη λύπη του, γιατί η Τουρκία ζήτησε να συμπεριληφθεί η Ελλάδα στον κατάλογο όσων υποστηρίζουν την τρομοκρατία.

"Αρνούμεθα", είπε σε άλλο σημείο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, "να καταστήσουμε το Κουρδικό και τον κ. Οτσαλάν αντικείμενο ελληνοτουρκικής διαφοράς".

Ο κ. Στεφανόπουλος, αφού επισήμανε πως αποτελούν συκοφαντίες σε βάρος της Ελλάδας οι ισχυρισμοί της Αγκυρας, για σχέσεις της χώρας μας με τον Α. Οτσαλάν και με το ΡΚΚ, ανέφερε ότι η Ελλάδα ουδέποτε ενίσχυσε στρατιωτικά, οικονομικά και πολιτικά το ΡΚΚ και τον Αμπντουλάχ Οτσαλάν.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε τη λύπη του, γιατί του υποβλήθηκε τέτοια ερώτηση και απέρριψε τις σχετικές "κατηγορίες", εκφράζοντας, παράλληλα, την ελπίδα ότι η Τουρκία θα αντιληφθεί πόσο σφάλει, όταν έχει αυτή την εντύπωση για την Ελλάδα, εντύπωση, όπως αυτή διατυπώθηκε στην ερώτηση του ανταποκριτή του πρακτορείου "Ανατολή".

"Λυπούμαι, διότι δε γνωρίζω σε ποια κατάσταση βρίσκεται ο κ. Οτσαλάν, ώστε να μπορέσει να επιβεβαιώσει το αναληθές των τουρκικών ισχυρισμών", τόνισε ο κ. Στεφανόπουλος.

"Η Ελλάδα -είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας- είναι μια δημοκρατική χώρα με σεβασμό προς τα ανθρώπινα δικαιώματα και ως εκ τούτου αποδέχεται Κούρδους πρόσφυγες, προκειμένου να τους παράσχει ανθρωπιστική βοήθεια. Πρόσθεσε δε πως Κούρδοι πρόσφυγες βρίσκονται και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και η Ελλάδα δεν κάνει τίποτα άλλο προς αυτούς, απ' ό,τι και οι άλλες χώρες της Ευρώπης.

Συμφωνίες - επαφές

Χτες το πρωί, μετά τις διαβουλεύσεις του Κ. Στεφανόπουλου με τον Πρόεδρο του Ουζμπεκιστάν Ισλάμ Καρίμοφ, υπογράφηκαν στην Τασκένδη τρεις νέες συμφωνίες Ελλάδας - Ουζμπεκιστάν. Πρόκειται για μια προξενική συμφωνία, μια συμφωνία οδικών μεταφορών και μια συμφωνία συνεργασίας των εθνικών τραπεζών των δύο χωρών.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν (ιθαγένεια, συνταξιοδοτικό, εκπαίδευση, κ.ά.) ανέπτυξαν στον Κ. Στεφανόπουλο οι Ελληνες ομογενείς της Τασκένδης, που συναντήθηκαν χθες το απόγευμα μαζί του.

Ο Ελληνας Πρόεδρος τόνισε ότι γνωρίζει τα προβλήματα αυτά, αλλά και τις περιπέτειες των ομογενών, επισημαίνοντας παράλληλα ότι είναι συγκινητικό το γεγονός πως διατηρούν την ελληνική τους συνείδηση και βοηθούν την πατρίδα.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε και στους πολιτικούς πρόσφυγες που ζουν στο Ουζμπεκιστάν, τονίζοντας ότι πλήρωσαν και αυτοί τα λάθη όλων μας και εμφανίστηκε αισιόδοξος για το μέλλον της Ελλάδας, λέγοντας ότι παρά τα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στον εξωτερικό και εσωτερικό τομέα, η οικονομική μας προκοπή φαίνεται παντού. Βεβαίως, είπε, υπάρχει ανεργία και μικρές συντάξεις, αλλά, πρόσθεσε, "είμαι αισιόδοξος ότι θα προχωρήσουμε".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ