Τετάρτη 3 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Παρατηρητές επισκέφθηκαν τον Οτσαλάν

Αντιπροσωπεία της Επιτροπής κατά των Βασανιστηρίων (CTP) του Συμβουλίου της Ευρώπης αναχώρησε χτες από το νησί - φυλακή του Ιμραλι στη θάλασσα του Μαρμαρά, αφού επισκέφθηκε τον κρατούμενο Κούρδο ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν, μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο "Ανατολή".

Τρεις ειδικοί της 11μελούς αντιπροσωπείας της Επιτροπής κατά των Βασανιστηρίων, που έφτασαν το Σάββατο στην Κωνσταντινούπολη, μεταφέρθηκαν χτες το πρωί στο νησί - φυλακή με ελικόπτερο που απογειώθηκε από την Κωνσταντινούπολη. Οι τρεις ειδικοί παρέμειναν στο Ιμραλι περίπου οκτώ ώρες, σύμφωνα με το "Ανατολή". Τις επόμενες μέρες αναμένεται να συντάξουν την έκθεσή τους.

Στο μεταξύ η τουρκική αστυνομία συνέλαβε 19 άτομα τα οποία θεωρεί υπεύθυνα για μία σειρά επιθέσεων με χειροβομβίδες που πραγματοποιήθηκαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη σύλληψη του Κούρδου ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας, οι 15 συνελήφθησαν για επιθέσεις με βόμβες μολότοφ σε κυβερνητικά κτίρια μεγάλων πόλεων και για την οργάνωση παράνομων διαδηλώσεων. Οι υπόλοιποι τέσσερις συνελήφθησαν για την επίθεση με βόμβα μολότοφ σε καφενείο της Κωνσταντινούπολης το Σαββατοκύριακο, κατά την οποία τραυματίστηκαν τρία άτομα. Οι συλληφθέντες δεν κατηγορήθηκαν για την προχθεσινή επίθεση σε καφενείο της Κωνσταντινούπολης, κατά την οποία τραυματίστηκαν 17 άτομα.

Ικανοποιημένοι οι Αμερικάνοι

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζέιμς Φόλεϊ, στη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων, απέφυγε χθες να διατυπώσει κρίση για τον τρόπο με τον οποίο χειρίζεται η Αγκυρα την υπόθεση του φυλακισμένου Κούρδου ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν, δηλώνοντας ότι είναι ακόμη πολύ πρόωρο να συμπεράνει κανείς αν η αντιμετώπιση που του επιφυλάσσει είναι δίκαιη.

Αναφερόμενος στον δικηγόρο του Οτσαλάν που παραιτήθηκε εκφράζοντας φόβους για την ασφάλειά του, ο Φόλεϊ αρκέστηκε να δηλώσει: "Καλωσορίζουμε τη δήλωση του πρωθυπουργού Ετζεβίτ, στις 26 Φεβρουαρίου, ότι η κυβέρνηση έχει λάβει τα αναγκαία μέτρα ώστε οι διαδηλωτές να μην απειλούν τους δικηγόρους του Οτσαλάν". O εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι είναι προς το συμφέρον της Τουρκίας "να δημιουργήσει τις απαραίτητες συνθήκες, ώστε η δίκη του Οτσαλάν να διεξαχθεί με διαφάνεια και σύμφωνα με τις υποχρεώσεις της όπως ορίζονται από διεθνή όργανα προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων".

Ερωτηθείς αν υπάρχει οτιδήποτε στο χειρισμό της υπόθεσης εκ μέρους της Αγκυρας που ανησυχεί την Ουάσιγκτον, ο Φόλεϊ είπε: "Νομίζω ότι είναι λίγο νωρίς να το πούμε. Σημειώνουμε τα προβλήματα που είπε ο δικηγόρος του ότι αντιμετωπίζει και ελπίζουμε ότι η δήλωση του πρωθυπουργού Ετζεβίτ θα έχει θετικό αποτέλεσμα από την άποψη αυτή".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δημοσιεύματα για «οδικό χάρτη Οτσαλάν»(2009-07-23 00:00:00.0)
«Αδικη» η δίκη Οτσαλάν(2005-05-13 00:00:00.0)
Σοβαρά άρρωστος ο Οτσαλάν(2000-05-23 00:00:00.0)
Πληροφορίες για τον Απο ζητά το ΡΚΚ(1999-08-18 00:00:00.0)
Το ΡΚΚ προειδοποιεί για "ολοκληρωτικό πόλεμο"(1999-06-12 00:00:00.0)
Εκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου στην Τουρκία(1999-03-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ