Τετάρτη 3 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΤΣΑΛΑΝ
Κατέθεσε για δεύτερη μέρα ο Γ. Κωστούλας

Ολοήμερη κατάθεση έδωσε και χτες ο τέως πρέσβης της Ελλάδας στο Ναϊρόμπι Γιώργος Κωστούλας στους εισαγγελείς Πρωτοδικών Αθηνών Βασ. Πλιώτα και Ι. Σακελλάκο,που διερευνούν τις τυχόν ποινικές ευθύνες μη πολιτικών προσώπων στην υπόθεση Οτσαλάν. Ο συνολικός χρόνος εξέτασης του βασικότερου, όπως αποδεικνύεται, μάρτυρα της υπόθεσης, συμπλήρωσε έτσι τις 24 ώρες, ένα χρόνο - ρεκόρ στα δικαστικά χρονικά, που υποσκελίζει και εκείνο των μαραθώνιων καταθέσεων του 1988 - '89 για το κοσκωτικό σκάνδαλο. Τι ήταν αυτά που δεν μπορούσε, άραγε, ο κ. Κωστούλας να πει στους εισαγγελείς με "λιγότερα λόγια" και τι τον ρωτούσαν αυτοί τόσες πολλές ώρες; Κανείς δεν ξέρει και θα είναι εικασίες δημοσιογραφικές οποιεσδήποτε αναφορές σε συγκεκριμένες ερωταποκρίσεις. Εκείνο, ωστόσο, που πρέπει να θεωρείται βέβαιο είναι ότι η διήμερη κατάθεση του τέως πρέσβη θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην απόδοση ή μη ποινικών ευθυνών, όχι μόνο σε ιδιώτες, αλλά και σε πολιτικά πρόσωπα, τα οποία είχαν ενεργό ανάμειξη στην υπόθεση, έστω και αν η τακτική Δικαιοσύνη είναι αναρμόδια να ερευνήσει το σκέλος αυτό. Γιατί η σχετική δικογραφία μετά την ολοκλήρωσή της θα διαβιβαστεί στο ελληνικό Κοινοβούλιο, που είναι αρμόδιο να κινήσει ή μη τη διαδικασία περί ευθύνης υπουργών, υφυπουργών και συμμετόχων. Ο Γ. Κωστούλας μπορεί να χαρακτηριστεί ως μάρτυρας - κλειδί, και για τις τυχόν ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων, καθώς είναι ο άνθρωπος που μιλούσε απευθείας με τον πρώην υπουργό Εξωτερικών Θ. Πάγκαλο τις 12 μέρες παραμονής του Κούρδου ηγέτη στην πρεσβευτική κατοικία και γνωρίζει πολύ καλά τη στάση της κυβέρνησης σε όλο αυτό το διάστημα. Κοντολογίς, ο Θ. Πάγκαλος συνέστηνε ψυχραιμία στους εγκλωβισμένους και, επί της ουσίας, για την ασφαλή μεταφορά του Αμπντουλάχ Οτσαλάν εκτός Κένυας, έδινε απλώς καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις. Ορισμένες φορές, μάλιστα, η φωνή από την Αθήνα γινόταν πιεστική και ζητούσε το κλείσιμο της υπόθεσης "εδώ και τώρα", όταν οι προϋποθέσεις δεν επαρκούσαν...

Ενδεχομένως τις επόμενες μέρες να κληθεί εκ νέου από τους εισαγγελείς ο Γ. Κωστούλας για να διευκρινίσει κάποια σημεία της κατάθεσής του. Το ίδιο και ο ταγματάρχης Σάββας Καλεντερίδης.Οι δύο άνδρες δεν αποκλείεται να εξεταστούν και κατ' αντιπαράσταση. Χτες κατέθεσε συμπληρωματικά ο μέχρι πρότινος διευθυντής δημοσίων σχέσεων της ΥΠΑ στο ανατολικό αεροδρόμιο Στέφ. Ευαγγελάτος,ο οποίος φέρεται να οδήγησε στις 29 Γενάρη τον Α. Οτσαλάν στην αίθουσα υψηλών προσώπων του αεροδρομίου.

Μήνυση Σταυρακάκη

Μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση κατέθεσε χτες εναντίον της Σιμσί Κιλίτς,μέσω του πληρεξούσιου δικηγόρου του Χρ. Παπατσώρη,ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ, αντιπτέραρχος Χαρ. Σταυρακάκης.Ο κ. Παπατσώρης δήλωσε σχετικά ότι η συνοδός του Α. Οτσαλάν, την οποία χαρακτηρίζει "ασεβή κυρία", στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου το περασμένο Σάββατο στο ξενοδοχείο "Χολιντέι Ιν", έφθασε σε "έσχατο σημείο ασέβειας και συκοφαντίας", επειδή "έσπευσε να αυτοανακηρυχτεί σε τιμητή και κριτή της ελληνικής κυβέρνησης και του διοικητή της ΕΥΠ Χαράλαμπου Σταυρακάκη". Επομένως, "πρέπει να πληροφορηθεί αυτή και όλοι εκείνοι που την υποθάλπουν και δε διστάζουν να μετέρχονται αθλιότητες και να συκοφαντούν, προκειμένου να αποκομίσουν παντός είδους οφέλη, ότι η στρατιωτική τιμή, το ήθος και ο πατριωτισμός ενός ανθρώπου, που αφιέρωσε 35 χρόνια στην υπηρεσία της πατρίδας του, δεν είναι διαπραγματεύσιμα, δεν τιμολογούνται και δεν μπορούν να θιγούν από κανένα". Παράλληλα, ο Χαρ. Σταυρακάκης κατέθεσε και αγωγή κατά της εφημερίδας "Αθηναϊκή", ζητώντας 100 εκατ. δρχ. ως αποζημίωση για δημοσιεύματα που τον κατηγορούν σαν πράκτορα της CIA.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ