Τετάρτη 3 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ ΑΠΟ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΠΡΩΗΝ ΕΣΣΔ

Στην Ελλάδα πολίτες δεύτερης κατηγορίας

Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ στο Κοινοβούλιο

Ερώτηση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ομογενείς από τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης κατέθεσαν στη Βουλή, προς τους υπουργούς Εξωτερικών, Εσωτερικών - Δημόσιας Διοίκησης και Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων οι βουλευτές του ΚΚΕ Στ. Παναγιώτου και Στρ. Κόρακας.Συγκεκριμένα αναφέρουν στην Ερώτηση:

"Κάθε φορά που οι ελληνικές αρχές (υπουργείο Εξωτερικών, Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού κλπ., καθώς και άλλοι φορείς, όπως το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού, Κέντρο Μαύρης Θάλασσας κ.ά.) αναφέρονται στον ελληνισμό της διασποράς, στα 7 εκατ. ομογενείς που βρίσκονται έξω από τα σύνορα της χώρας, συνυπολογίζουν σ' αυτήν τη δύναμη και τους ομογενείς από τις πρώην δημοκρατίες της ΕΣΣΔ. Σύμφωνα δε με διάφορες εκτιμήσεις ο αριθμός τους ξεπερνά τις 500.000.

Τι γίνεται όμως όταν αυτοί έρχονται στην Ελλάδα; Συνεχίζουν να θεωρούνται ομογενείς ή βρίσκονται σε χειρότερη θέση και από αυτή των αλλοδαπών; Πώς μπορεί να εξηγηθεί το γεγονός ότι φοβούνται να κυκλοφορούν ελεύθερα, κλείνονται στις φυλακές, υφίστανται διοικητικές απελάσεις και υπόκεινται σε μια σειρά διακρίσεις; Πώς μπορεί να εξηγηθεί το γεγονός ότι ένας σημαντικός αριθμός τους βρίσκεται στην Ελλάδα από το 1992 - 1993 χωρίς μέχρι σήμερα να έχει αποκτήσει την ελληνική ιθαγένεια; Γιατί, ενώ υποβάλλουν φορολογική δήλωση και πληρώνουν φόρους, κολλούν ένσημα στα ασφαλιστικά τους βιβλιάρια κλπ., δηλαδή εκπληρώνουν όλες τις υποχρεώσεις τους προς την πολιτεία, η τελευταία τους στερεί τη δυνατότητα να απολαμβάνουν τα δικαιώματά τους;

Συνέπεια αυτής της κατάστασης είναι όλοι αυτοί οι ομογενείς που δεν έχουν αποκτήσει την ελληνική ιθαγένεια μέχρι σήμερα, να στερούνται του δικαιώματος διαμονής, να περιορίζονται και να περικόπτονται τα εργασιακά και κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματά τους, να μην έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και να ζουν κάτω από τη συνεχή απειλή μιας απέλασης. Ακόμη να στερούνται του επιδόματος ανεργίας, παρότι έχουν τον απαιτούμενο αριθμό ενσήμων, όπως π.χ. στο Νομό Κιλκίς όπου πάνω από 200 οικοδόμοι ομογενείς δεν μπορούν να το πάρουν, παρόλο που το έχουν μεγάλη ανάγκη. Για τον ίδιο πάντα λόγο να στερούνται του επιδόματος τέκνων, καθώς και μια σειρά άλλων δικαιωμάτων.

Ολα αυτά αποτελούν κατάφωρες αδικίες και διακρίσεις σε βάρος των ομογενών και δημιουργούν έντονες κοινωνικές ανισότητες, πικρίες και δυσαρέσκειες".

Οι βουλευτές του ΚΚΕ Ερωτούν την κυβέρνηση "ποια μέτρα πρόκειται να πάρει και πότε, ώστε επιτέλους να δοθεί ένα τέλος σ' αυτήν την εκκρεμότητα που καταταλαιπωρεί αφάνταστα τους ομογενείς μας από τις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ;".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ