• Αχιλ. Κανταρτζής: Κινείται στη λογική περιορισμού των παροχών
  • - Νομοσχέδιο - σκούπα με το οποίο ρυθμίζονται θέματα αναπροσαρμογής των συντάξεων των πανεπιστημιακών, των γιατρών του ΕΣΥ και των διπλωματών, μετά την ψήφιση των νέων μισθολογίων τους, αλλά που... - 1999-03-03 00:00:00.0"/>
  • Αχιλ. Κανταρτζής: Κινείται στη λογική περιορισμού των παροχών
  • - Νομοσχέδιο - σκούπα με το οποίο ρυθμίζονται θέματα αναπροσαρμογής των συντάξεων των πανεπιστημιακών, των γιατρών του ΕΣΥ και των διπλωματών, μετά την ψήφιση των νέων μισθολογίων τους, αλλά που... - 1999-03-03 00:00:00.0" /> Κάτω από τη λαιμητόμο της ΟΝΕ | ΠΟΛΙΤΙΚΗ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    Τετάρτη 3 Μάρτη 1999
    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    Σελίδα 3
    ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΓΙΑΤΡΩΝ
    Κάτω από τη λαιμητόμο της ΟΝΕ
    • Νομοσχέδιο - "σκούπα" για συνταξιοδοτικά συζητιέται από χτες στη Βουλή
    • Αχιλ. Κανταρτζής: Κινείται στη λογική περιορισμού των παροχών

    Νομοσχέδιο - "σκούπα" με το οποίο ρυθμίζονται θέματα αναπροσαρμογής των συντάξεων των πανεπιστημιακών, των γιατρών του ΕΣΥ και των διπλωματών, μετά την ψήφιση των νέων μισθολογίων τους, αλλά που περιέχει και μία σειρά άλλες συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις συζητιέται από χτες στην Ολομέλεια της Βουλής.Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο, που παρόλο που ρυθμίζει ορισμένα θέματα, ικανοποιώντας τα δίκαια αιτήματα κάποιων κατηγοριών εργαζομένων, εν τούτοις είναι φανερή η προσπάθεια περιορισμού των παροχών, όσο αυτό είναι δυνατόν, μέσα στο υπάρχον γενικότερο θεσμικό πλαίσιο.

    Αναπτύσσοντας την αντίθεση του ΚΚΕ στο συζητούμενο νομοσχέδιο, ο βουλευτήςΑχιλ. Κανταρτζής υπογράμμισε ότι ο περιορισμός των παροχών φαίνεται καθαρά και από την εκτίμηση που υπάρχει στην εισηγητική έκθεση του νομοσχεδίου, ότι οι ρυθμίσεις κινούνται στη γενικότερη δημοσιονομική πολιτική που επιβάλλεται από το στόχο της πλουτοκρατίας για τη συμμετοχή στην ΟΝΕ.

    Η κατεύθυνση αυτή, είπε, διαπερνάει βασικές πτυχές του νομοσχεδίου και φαίνεται και από την επιμονή της κυβέρνησης να κρατάει τις συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων κάτω και από το 60% των πραγματικών αποδοχών τους. Η θέση του ΚΚΕ είναι ότι οι συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων πρέπει να ανέρχονται στο 80% των συνολικών αποδοχών τους, του τελευταίου μήνα, ενώ η κυβέρνηση με τη γνωστή επιδοματική πολιτική αφήνει έξω από τις συντάξιμες αποδοχές μεγάλο μέρος των αποδοχών τους. Για δε τις ασφαλιστικές εισφορές, ότι πρέπει κατά 2/9 να συμμετέχουν οι εργαζόμενοι, κατά 4/9 ο εργοδότης και τα υπόλοιπα 3/9 να είναι η κρατική συμμετοχή.

    Ο βουλευτής τόνισε ότι διαφωνεί πλήρως με τη χορήγηση συντάξεων στους γενικούς γραμματείς περιφερειών και υπουργείων, ενώ χαρακτήρισε τις ρυθμίσεις για το προσωπικό των επιχειρήσεων που ιδιωτικοποιούνται ανεπαρκείς, αφού αφορούν μόνο τους σημερινούς υπηρετούντες και όχι όλους, αφού αποκλείονται οι εργαζόμενοι αορίστου χρόνου.

    Για τους αγωνιστές Εθνικής Αντίστασης

    Στο νομοσχέδιο υπάρχουν και διατάξεις για τα συνταξιοδοτικά αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης για τις οποίες ο Αχιλ. Κανταρτζής τόνισε:

    "Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι επιλύεται μία αδικία σε βάρος των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, όμως ικανοποιούνται ελάχιστες περιπτώσεις οι οποίες εκκρεμούν. Θα επανακριθούν εκείνες οι περιπτώσεις, στις οποίες είχαν μεν καταθέσει αίτηση συνταξιοδότησης, αλλά λόγω της τακτικής της τότε κυβέρνησης της ΝΔ δεν εξετάστηκαν από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Με αυτήν τη διαδικασία αποκλείονται οι αγωνιστές που τότε δεν είχαν συμπληρώσει το 65ο έτος, που έμπαινε ως προϋπόθεση, ενώ απ' έξω μένουν και όσοι για τον ένα ή τον άλλο λόγο δεν είχαν καταθέσει αίτηση". Ζήτησε δε την τροποποίηση της σχετικής διάταξης, προκειμένου να μη μείνει ένας μεγάλος αριθμός αγωνιστών έξω από τις ρυθμίσεις αυτές.

    Κατά του νομοσχεδίου τάχθηκαν και οι εκπρόσωποι της ΝΔ, του ΣΥΝ και του ΔΗΚΚΙ.


    Κορυφή σελίδας
    Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
    Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
    Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ