Τετάρτη 3 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δύο μέτρα και δύο σταθμά

"Η Ενωση σέβεται τα θεμελιώδη δικαιώματα, όπως κατοχυρώνονται με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την Προστασία των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και των Θεμελιωδών Ελευθεριών και όπως προκύπτουν από τις κοινές συνταγματικές παραδόσεις των κρατών - μελών ως γενικές αρχές του κοινοτικού δικαίου". Αυτό αναφέρεται σε ένα από τα θεμελιώδη άρθρα της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ενωση, της Συνθήκης του Μάαστριχτ, όπως είναι πιο γνωστή. Μπορείτε να συγκρίνετε, λοιπόν, τι σχέση έχουν οι διακηρύξεις των Ευρωπαίων "εταίρων" για τα "ανθρώπινα δικαιώματα" και τις "θεμελιώδεις ελευθερίες", με τη θέση και τη στάση τους στην υπόθεση Οτσαλάν και στο γενικότερο κουρδικό ζήτημα.

Οπως για τις Ηνωμένες Πολιτείες, έτσι και για την Ευρωπαϊκή Ενωση τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν είναι τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο από ένα άλλοθι, ένα όργανο ιμπεριαλιστικής πολιτικής. Αυτό αποδεικνύεται από τις δύο υποθέσεις που εξελίσσονται παράλληλα αυτή την περίοδο στην Ευρώπη, την υπόθεση του Κοσσυφοπεδίου και το κουρδικό ζήτημα.

Στην περίπτωση του Κοσσυφοπεδίου οι Ευρωπαίοι επέδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για τα δικαιώματα της αλβανικής μειονότητας και με ιδιαίτερη σπουδή κινήθηκαν για να τα "προστατεύσουν". Σ' αυτή την επιχείρηση έφτασαν στο σημείο να απειλούν με αεροπορικούς βομβαρδισμούς και χερσαίες επιχειρήσεις τη Γιουγκοσλαβία. Είναι χαρακτηριστικό, επίσης, ότι έσπευσαν χωρίς ιδιαίτερες διαδικασίες να αναγνωρίσουν το λεγόμενο "απελευθερωτικό στρατό" των Κοσσοβάρων και να τον επιβάλουν σαν ισότιμο συνομιλητή στις διαπραγματεύσεις που συνεχίζονται.

Στην άλλη περίπτωση, η Ευρωπαϊκή Ενωση χαρακτήρισε εξ αρχής "τρομοκρατία" τον απελευθερωτικό αγώνα του κουρδικού λαού, συμπλέοντας με τις επιθυμίες των ΗΠΑ. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε όλες τις μέχρι σήμερα τοποθετήσεις τους θεωρούν ότι η υπόθεση Οτσαλάν εντάσσεται στον αγώνα κατά της "τρομοκρατίας". Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης την περασμένη Τρίτη, στο ψήφισμά τους για την υπόθεση Οτσαλάν θεώρησαν σκόπιμο στον πρόλογο να τονίσουν την καταδίκη της "τρομοκρατίας" και των "τρομοκρατικών δραστηριοτήτων".

Αλλά δε μένουν μόνο σ' αυτό. Ηδη έχουν κινήσει τις διαδικασίες εφαρμογής της Συνθήκης Σένγκεν και αναζωπυρώνουν το κλίμα για διώξεις και απελάσεις των Κούρδων αγωνιστών από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Στο "μυστικό" συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών και Δημοσίας Τάξεως την περασμένη Τρίτη συζητήθηκε η δημιουργία μηχανισμού ανταλλαγής πληροφοριών για τις δραστηριότητες των κουρδικών οργανώσεων, ενώ αποφασίστηκε ο συντονισμός των ενεργειών των κυβερνήσεων για την εξουδετέρωση της "υποδομής του ΡΚΚ"...

Ομως η γερμανική κυβέρνηση, που προεδρεύει στην Ευρωπαϊκή Ενωση, πάει ένα βήμα παραπέρα. Οπως αναφέρουν τα τηλεγραφήματα των ξένων πρακτορείων "η ομοσπονδιακή εισαγγελία της Καρλσρούης μελετά το ενδεχόμενο να συμπεριλάβει εκ νέου το ΡΚΚ στον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων, όπως ανακοίνωσε στην Καρλσρούη ο ομοσπονδιακός γενικός εισαγγελέας Κάι Νεμ". Είναι ευνόητο τι θα επακολουθήσει, αν τελικά επιβεβαιωθεί αυτό το ενδεχόμενο.

Ετσι ο αγώνας ενός λαού 25 εκατομμυρίων ανθρώπων για τα πιο στοιχειώδη δικαιώματά του χαρακτηρίζεται συλλήβδην τρομοκρατία, δικαιώνοντας και την πολιτική γενοκτονίας που ακολουθεί η Αγκυρα, αφού και το καθεστώς της Τουρκίας βαφτίζει τις επιχειρήσεις κατά των Κούρδων "αγώνα κατά της τρομοκρατίας".

Δ. Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ