Τετάρτη 3 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Οξύνεται η κόντρα Κληρίδη - Κυπριανού

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.-

Απάντηση στον πρόεδρο της Βουλής, Σπύρο Κυπριανού,έδωσε χτες με γραπτή δήλωσή του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης,με αφορμή την επιστολή που του απέστειλε ο Σπ. Κυπριανού για θέματα κοινωνικής πολιτικής και το Κυπριακό. Ο Γλ. Κληρίδης επισημαίνει ότι η συζήτηση για τα θέματα που είχε εγείρει ο Σπ. Κυπριανού εξαντλήθηκε στο Εθνικό Συμβούλιο. Προσθέτει δε ότι η επιστολή Κυπριανού δεν περιέχει κανένα νέο στοιχείο.

Απαντά, επίσης, στην επικριτική αναφορά του Σπ. Κυπριανού ότι οι σχέσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον πρόεδρο της Βουλής υποβαθμίστηκαν σε σημείο να επικοινωνούν δι' επιστολών, λέγοντας ότι απευθύνθηκε στον Σπ. Κυπριανού υπό την ιδιότητά του ως προέδρου του ΔΗΚΟ.

Ο Πρόεδρος Γλ. Κληρίδης καλεί όλους τους πολιτικούς αρχηγούς να προσέλθουν στις καθορισμένες συναντήσεις με την εποικοδομητική διάθεση που επιβάλλουν οι καιροί και η κρισιμότητα των στρατηγικών αποφάσεων, οι οποίες θα πρέπει να ληφθούν συναινετικά στο πιο υψηλό επίπεδο. Η ιστορική πρόκληση για ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, καταλήγει η δήλωση, αφορά και επηρεάζει όλους μας ως κοινωνία και ως κράτος. Η κυβέρνηση αναλαμβάνει πλήρως τις αυξημένες ευθύνες της έναντι αυτής της πρόκλησης και το δείχνει με την επιδιωκόμενη συναίνεση.

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ ανέφερε ότι η δήλωση του Προέδρου Κληρίδη διαπνέεται από ειρωνεία και πρόσθεσε ότι δεν πρόκειται να απαντήσει πλέον με άλλες επιστολές.

Συνάντηση Κληρίδη - ΧέρκουςΗ ειδική αντιπρόσωπος του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, Αν Χέρκους,είχε χτες το πρωί συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη.

Μετά τη συνάντηση, που κράτησε μια περίπου ώρα, η Αν Χέρκους περιορίστηκε να δηλώσει ότι είδε τον Πρόεδρο Κληρίδη στο πλαίσιο της διαδικασίας "πήγαινε - έλα" για το Κυπριακό.

Προς σύνοδο του Εθνικού Συμβουλίου

Το Εθνικό Συμβούλιο θα συνέλθει τη μεθεπόμενη βδομάδα για να συζητήσει το θέμα της προσφυγής της Κύπρου στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

Οπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, η απόφαση για προσφυγή υπάρχει κατ' αρχήν και στο Εθνικό Συμβούλιο θα συζητηθεί απλώς επαναβεβαίωσή της ή θα γίνει συζήτηση σκέψεων σε περίπτωση κατά την οποία διαπιστωθεί ότι υπάρχουν νέα δεδομένα που διαφοροποιούν την κατάσταση.

Ο εκπρόσωπος είπε, επίσης, ότι στο Εθνικό Συμβούλιο θα τεθούν οι απόψεις, τόσο του Προέδρου της Δημοκρατίας, όσο και του υπουργού Εξωτερικών, στο θέμα της προσφυγής.

"Δικαιολογίες" του Αμερικανού πρέσβη

Ο πρεσβευτής των Ηνωμένων Πολιτειών στη Λευκωσία, Κένεθ Μπριλ,δήλωσε ότι η τελευταία έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, στην οποία το ψευδοκράτος αναφέρεται ως τουρκοκυπριακή διοίκηση, δεν αντικατοπτρίζει σε καμία περίπτωση την πολιτική κατάσταση στην Κύπρο, αλλά απλώς εκφράζει την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο νησί.

Χαρακτήρισε πάντως την αναφορά δίκαιη και τόνισε ότι η αντιμετώπιση των θεμάτων που πραγματεύεται και ο χαρακτηρισμός που δίνεται στα πράγματα είναι τα ίδια με προηγούμενες χρονιές.

Αναφορικά με την ένταση στις σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας, ο Κ. Μπριλ είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ενθαρρύνουν τις δύο χώρες να έχουν εποικοδομητικές σχέσεις και όχι ανταγωνιστικές.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Βήμα βήμα προς τη «λύση» της ΝΑΤΟποίησης (2000-08-13 00:00:00.0)
Θετικά κρίνει τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας η κυβέρνηση (1998-12-24 00:00:00.0)
Αρχίζουν οι "πήγαινε - έλα" συνομιλίες (1998-10-16 00:00:00.0)
Επιφυλάχτηκε το Εθνικό Συμβούλιο (1998-10-10 00:00:00.0)
Στο "παιχνίδι" και η Ρωσία (1998-05-07 00:00:00.0)
"Ντέιτον" θέλουν οι Αμερικανοί (1998-04-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ