Τετάρτη 3 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝ
Ισορροπίες ... με θεσμούς και αντιπαραθέσεις

Την "απουσία θεσμών που αναδείχτηκε με την υπόθεση Οτσαλάν", βρήκε να προβάλει ο πρόεδρος του ΣΥΝ Ν. Κωνσταντόπουλος,αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου, που τον ενημέρωσε για την υπόθεση Οτσαλάν. Ενώ με τις ίδιες δηλώσεις, αντί άλλων και σε ρόλο εξισορροπιστή, έκανε λόγο για "διχαστικό κλίμα περί "εθνοπροδοτών και εθνοσωτήρων" για την κριτική που γίνεται σχετικά με τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης για την παράδοση του Οτσαλάν" και, από την άλλη, για "επικοινωνιακές τακτικές οι οποίες προσπαθούν να αντιστρέψουν το κλίμα ή περίπου να πουν ότι δε συνέβη τίποτα", από την κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, όπως είπε ο πρόεδρος του ΣΥΝ, "η ιστορία της υπόθεσης αυτής αποδεικνύει δύο πράγματα: Αποδεικνύει την έλλειψη θεσμών χάραξης εθνικής στρατηγικής στην εξωτερική πολιτική της χώρας. Επίσης αποδεικνύει την έλλειψη θεσμών και οργάνων χάραξης και οργάνων αντιμετώπισης των πολιτικών κρίσεων στο εσωτερικό της χώρας". Στη βάση αυτών των διαπιστώσεων, ο Ν. Κωνσταντόπουλος επανέλαβε, μια ακόμη φορά, την πρόταση του ΣΥΝ για σύσταση "Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής πολιτικής με ουσιαστικό ρόλο", όπως και για συνάντηση των πολιτικών αρχηγών υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας, για την αντιμετώπιση των συνεπειών της υπόθεσης Οτσαλάν.

Οσον αφορά την κατάσταση που δημιουργήθηκε με την παράδοση του Οτσαλάν, ο πρόεδρος του Συνασπισμού, αφού προσπάθησε να ισορροπήσει ανάμεσα στο... διχαστικό κλίμα περί εθνοπροδοτών και εθνοσωτήρων και τις κυβερνητικές "επικοινωνιακές τεχνικές για αντιστροφή του κλίματος", ζήτησε, απλώς, "να υπάρξει έρευνα στο φως της ημέρας, να ειπωθεί όλη η αλήθεια στον ελληνικό λαό, να δοθούν όλα τα στοιχεία και στη δικαιοσύνη και στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής".

Αντιπαραθέσεις στην ηγετική ομάδα

Να σημειωθεί πως η εξισορροπιστική τακτική του ΣΥΝ, που ουσιαστικά παρακάμπτει την ουσία της υπόθεσης Οτσαλάν και δίνει χέρι βοήθειας στην κυβέρνηση, κάτι που έγινε και με την πρόταση για "Εξεταστική Επιτροπή", δημιουργεί προβλήματα και αντιπαραθέσεις και στην ίδια την ηγετική ομάδα του ΣΥΝ. Ετσι, στα αναγραφέντα, χτες, για αντιπαραθέσεις και καταγγελίες μελών της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ κατά της ηγετικής ομάδας, που εκφράζεται από τον Ν. Κωνσταντόπουλο, και κατηγορείται για κατευναστική τακτική και τακτική εξισορροπιστική ανάμεσα στα κουρδικά δικαιώματα και τις εγκληματικές κυβερνητικές ευθύνες, χτες υπήρξαν αντιδράσεις από το γραφείο Τύπου του ΣΥΝ, που ουσιαστικά επιβεβαιώνουν την ύπαρξη διαφορετικών προσεγγίσεων.

Συγκεκριμένα το γραφείο Τύπου του ΣΥΝ υποβαθμίζει το ζήτημα, γράφοντας πως "είναι φυσικό να διατυπώνονται γνώμες προκειμένου οι τοποθετήσεις όλων των στελεχών να συμβάλλουν στη στήριξη των συλλογικών απόψεων του ΣΥΝ και στην όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματική δημόσια εικόνα του κόμματος", για να προσθέσει όμως: "Η παραμορφωτική και επιλεκτική, ωστόσο, "διαρροή" αυτών των συζητήσεων είναι απαράδεκτη και, επιπροσθέτως, δημιουργεί αβάσιμες εντυπώσεις και εικόνα που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα".

Από την άλλη, το στέλεχος του ΣΥΝ Π. Λαφαζάνης, με δήλωσή του, αναφερόμενος "σε παραπλανητικές "διαρροές" ανώνυμων κύκλων σε ορισμένες εφημερίδες", λέει (δείχνοντας προς την ηγεσία του ΣΥΝ): "Λυπούμαι για όλους όσοι κρυπτόμενοι πίσω από τη μάσκα της ανωνυμίας διοχετεύουν στον Τύπο "πληροφορίες" για το πρόσωπό μου και τις "συζητήσεις" στην ΠΓ του κόμματος". Ενώ αφήνοντας αιχμές, προσθέτει πως "αν αμάρτησα σε κάτι, είναι ότι δε δέχτηκα να γίνω μαϊντανός σ' ένα άθλιο επικοινωνιακό παιχνίδι της κυβέρνησης που χρησιμοποιεί την κ. Ντιλάν ως "σάκο του μποξ", προκειμένου να βγάλει λάδι τον κ. Σημίτη και τους συν αυτώ για την παράδοση του Οτσαλάν. Αν αυτό ενοχλεί κάποιους κύκλους του κόμματος, λυπούμαι", τονίζει το στέλεχος του ΣΥΝ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ