Παρασκευή 13 Μάη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ - ΤΟΥΡΚΙΑ
«Αδικη» η δίκη Οτσαλάν

Ο Α. Οτσαλάν στο γυάλινο κουτί κατά τη διάρκεια της δίκης (φωτό αρχείου)

Associated Press

Ο Α. Οτσαλάν στο γυάλινο κουτί κατά τη διάρκεια της δίκης (φωτό αρχείου)
ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ - ΑΓΚΥΡΑ.--

«Αδικη» έκρινε χτες, με 11 ψήφους υπέρ και 6 κατά, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων τη δίκη του ιδρυτή και πρώην ηγέτη του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (ΡΚΚ), Αμπντουλάχ Οτσαλάν, το 1999, καλώντας για την επανεκδίκαση της υπόθεσης του «συλληφθέντος» απαχθέντος, το 1998 από την Κένια, ηγέτη της εκτός νόμου κουρδικής οργάνωσης. Τη θέση περί τουρκικής «υποχρέωσης» επανεκδίκασης της υπόθεσης συμμερίστηκαν ευρωβουλευτές και δικηγόροι.

Το αν θα υπάρξει ή όχι επανεκδίκαση της υπόθεσης είναι μια εντελώς διαφορετική υπόθεση. Πρέπει κατ' αρχάς αυτό να ζητηθεί από τον ίδιο τον Οτσαλάν, που παραμένει σε απομόνωση στο νησί του Ιμραλί, κοντά στην Ιστανμπούλ. Το σχετικό αίτημα αναμένεται να διατυπωθεί σε σχετική συνέντευξη Τύπου που θα δώσουν δικηγόροι του την επόμενη βδομάδα. Πέραν αυτού, υπάρχει «σύγχυση» για το αν μπορεί να επαναληφθεί η δίκη, καθώς το άρθρο 90 του τουρκικού Συντάγματος επιτρέπει μεν την επανεκδίκαση, αλλά ο διαβόητος Νέος Ποινικός Κώδικας προβλέπει ότι αποφάσεις που έχουν ληφθεί σε δίκες που έγιναν στην Τουρκία πριν το 2002 δε θα αμφισβητηθούν «παρά» τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ. Το θέμα, σύμφωνα με δικηγόρους του Οτσαλάν και ευρωβουλευτές, πάντως, εναπόκειται στην «πολιτική θέληση» της κυβέρνησης Ερντογάν.

Το θέμα συνδέεται κατά ένα ιδιότυπο τρόπο με το «πολιτικό θεαθήναι» όσον αφορά τον περιλάλητο «εκδημοκρατισμό» της Τουρκίας ενόψει της έναρξης των «ενταξιακών διαπραγματεύσεων» με τις Βρυξέλλες για την ένταξη της χώρας στην ΕΕ. Η κυβέρνηση του ΑΚ, έτσι, προκειμένου να αποφύγει περιπλοκές, ανέφερε διά στόματος του Τζεμίλ Τσισέκ, κυβερνητικού εκπροσώπου, ότι η τουρκική Δικαιοσύνη και το τουρκικό κράτος «θα κάνει αυτό που πρέπει». Εννοώντας, προφανώς, ότι αν πιεστεί, θα ξαναδικάσει τον Οτσαλάν - ενώ ο αντιπρόεδρος του κόμματος Δικαιοσύνης & ΑνάπτυξηςΝτενγκίρ Μιρ Μεχμέτ Φιράτ, δήλωσε ότι η Τουρκία «θα σεβαστεί τις αρχές του κράτους δικαίου».

Οι εξελίξεις, όμως, μοιάζουν να αφορούν νομικίστικες και δευτερεύουσες πτυχές της υπόθεσης, και μοιάζουν να αποσυνδέονται από το γενικότερο κουρδικό πρόβλημα - ειρήσθω εν παρόδω - οι ένοπλες συγκρούσεις, ο λεγόμενος «πόλεμος χαμηλής έντασης» στην Ανατολία συνεχίζεται. Είναι εξάλλου κάπως κωμικοτραγικό να «παρεμβαίνουν» το ΕΔΑΔ και η ΕΕ στο θέμα, την ώρα που τουλάχιστον τρεις ευρωπαϊκές χώρες, η Ολλανδία, η Ιταλία και η Ελλάδα βεβαίως, είχαν αρνηθεί να παράσχουν άσυλο στον Οτσαλάν, λόγω των έντονων πιέσεων των ΗΠΑ και της τότε υπουργού Εξωτερικών Ολμπράιτ, κάτι που οδήγησε στη γνωστή κατάληξη...

Ο τουρκικός στρατός αντέδρασε επίσημα στην ευρωπαϊκή «παρέμβαση», με τη δήλωση του αρχηγού ΓΕΣ Γιασάρ Μπουγιούκανιτ ότι πρόκειται για μια απόφαση που ελήφθη με «πολιτικά» κριτήρια.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέα απόφαση υπέρ της κατοχής στην Κύπρο(2010-05-29 00:00:00.0)
Ιμπεριαλιστική συνωμοσία η παράδοση του Οτσαλάν(2003-05-22 00:00:00.0)
Η "δύναμη" και η αδυναμία του καθεστώτος(1999-03-14 00:00:00.0)
Παρατηρητές επισκέφθηκαν τον Οτσαλάν(1999-03-03 00:00:00.0)
Συνωμοσία με ελληνική εμπλοκή(1999-02-17 00:00:00.0)
Κι άλλοι ..."τρομοκράτες" ενόψει(1999-01-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ